Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Годишњак Јеховиних сведока за 2014.

 СИЈЕРА ЛЕОНЕ ГВИНЕЈА

Сијера Леоне и Гвинеја

Сијера Леоне и Гвинеја

Природне одлике. Обе земље имају приобалну мочварну низију, саване, плодне висоравни и високе планине у унутрашњости. У Гвинеји извиру три највеће западноафричке реке — Гамбија, Нигер и Сенегал.

Становништво. Сијера Леоне је постојбина 18 племена, од којих су највећа Менде и Темне. Креоли — потомци ослобођених афричких робова — живе углавном у Фритауну и околним местима. У Гвинеји постоји више од 30 етничких група, од којих су највеће Фулани, Мандинке и Сусу. *

Религија. Око 60 посто становништва Сијера Леонеа чине муслимани. Остали се углавном изјашњавају као хришћани. Скоро 90 посто становника Гвинеје су муслимани. Већина житеља обеју земаља држи се и обичаја традиционалних афричких религија.

 Језик. Свака етничка група има свој језик. Становници Сијера Леонеа у међусобном споразумевању најчешће користе крио, који је настао мешањем енглеског с другим европским и афричким језицима. У Гвинеји је званични језик француски. У обе земље је око 60 посто становника неписмено.

Привреда. Да би прехранила породицу, већина људи се бави земљорадњом. Скоро половину зараде од укупног извоза из Сијера Леонеа доносе дијаманти који се ваде у речним коритима. Гвинеја је међу земљама које поседују највеће резерве боксита.

Исхрана. У исхрани је најзаступљенији пиринач, о чему сведочи и популарна изрека: „Да није било пиринча, данас бих остао гладан.“ Од куване и пасиране маниоке добија се фуфу, смеса слична тесту. Обично се једе уз месо, бамије и киселкасти сос.

Клима. На приморју влада топла и влажна клима. На висоравнима је хладније. Током сушне сезоне, данима дува харматан, изузетно сув сахарски ветар, који проузрокује пад температуре и читаву област прекрива слојем прашине.

^ одл. 4 Нека племена имају више имена.

 

СИЈЕРА ЛЕОНЕ

ГВИНЕЈА

ПОВРШИНА (km2):

71 740

245 857

БРОЈ СТАНОВНИКА:

6 092 000

11 745 000

БРОЈ ОБЈАВИТЕЉА 2013:

2 039

748

БРОЈ СТАНОВНИКА ПО ОБЈАВИТЕЉУ:

2 988

15 702

БРОЈ ПРИСУТНИХ НА СПОМЕН-СВЕЧАНОСТИ 2013:

8 297

3 609