Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Годишњак Јеховиних сведока за 2014.

 СИЈЕРА ЛЕОНЕ И ГВИНЕЈА

Нешто боље од дијаманата

Тамба Џосаја

Нешто боље од дијаманата
  • РОЂЕН: 1948.

  • КРШТЕН: 1972.

  • НЕКИ ПОДАЦИ: Пре него што је упознао истину, радио у рудницима дијаманата. Сада члан Одбора подружнице у Сијера Леонеу.

ГОДИНЕ 1970, радио сам за једну британску рударску компанију у околини града Тонгоа. То подручје богато дијамантима налази се северно од Кенеме. Дијаманте сам тражио и у слободно време. Кад год бих сам нашао драги камен, дотерао бих се и отишао у Кенему да га продам и лепо се проведем.

Две године касније, почео сам да проучавам Библију с Јеховиним сведоцима. Након пет месеци био сам спреман за крштење. Пошто више нисам имао дане одмора, замолио сам колегу да одради моју смену да бих могао да одем на обласни конгрес и крстим се. Сложио се, али само под условом да му дам плату за целу седмицу. Крштење ми је било важније од новца, па сам без размишљања пристао. Кад сам се вратио с конгреса, рекао је да задржим свој новац и да је за сваку похвалу то што служим Богу. Прошло је још шест месеци и ја сам напустио свој добро  плаћен посао како бих служио као пионир и скупљао себи благо на небу (Мат. 6:19, 20).

Служио сам као специјални пионир и покрајински надгледник 18 година у различитим деловима земље. У међувремену сам се оженио. Кристијана је добра и брижна супруга а велика радост нам је ћерка Линет.

Раније сам маштао о налажењу дословних дијаманата, али открио сам нешто много боље — духовно благо

Током грађанског рата у Сијера Леонеу, Кристијана и ја смо служили као пионири у граду Бо, који се такође налази у подручју богатом дијамантима. Ту смо пронашли нешто вредније од дијаманата — особе које су прихватиле истину. У року од четири године, број објавитеља у скупштини порастао је за више од 60 посто. Сада у Боу постоје три напредне скупштине.

Године 2002, позвали су ме да будем члан Одбора подружнице. Нас двоје живимо ван Бетела што значи да сваки дан од куће идем на посао. Кристијана служи као специјални пионир, док Линет ради у Бетелу у преводилачком тиму за језик крио.

Раније сам маштао о налажењу дословних дијаманата, али открио сам нешто много боље — духовно благо. Поред тога, нашао сам 18 духовних „дијаманата“, то јест особа које су постале хришћани. Јехова ме је заиста благословио у великој мери.