Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Годишњак Јеховиних сведока за 2014.

 СИЈЕРА ЛЕОНЕ И ГВИНЕЈА

Звали су га „Библија“ Браун

Вилијам Браун

Звали су га „Библија“ Браун
  • РОЂЕН: 1879.

  • КРШТЕН: 1908.

  • НЕКИ ПОДАЦИ: Међу првима проповедао у западној Африци и предводио у томе.

Године 1907, у време када је радио на изградњи Панамског канала, Вилијам је случајно чуо предавање које је на улици држао један од Истраживача Библије, Ајзаја Ричардс. Тај говор се темељио на „Карти векова“, графичком приказу који је коришћен да се објасни Божја намера. Вилијам је брзо прихватио истину и вратио се на Јамајку да пренесе мајци и сестри оно што је сазнао. С временом су и њих две постале Истраживачи Библије.

Брат Браун је једно време служио у главном граду Панаме. Ту је упознао Евандера Кауарда, који је као путујући представник Истраживача Библије дошао у Панаму да би одржао серију библијских предавања. Његови говори су били упечатљиви и сликовити, па су људи хрлили да га слушају. Видевши Вилијамово одушевљење за истину, Кауард га је позвао да пође с њим на проповедничко путовање на Тринидад.

 У наредних десетак година Вилијам је пропутовао целе Карибе, служио је као пионир и јачао мале групе објавитеља. Године 1920, оженио се Антонијом, која је такође верно служила Јехови. Два дана после венчања, њих двоје су отпловили на острвце Монтсерат, једно од Заветрених острва. Циљ им је био да тамо прикажу „Фото-драму стварања“, која је имала четири дела и састојала се од низа дијапозитива и кратких филмова на темељу Библије. Осим тога, проповедали су на острвима Барбадос, Доминика и Гренада. Био је то леп медени месец у Јеховиној служби.

Две године касније, Вилијам је писао Џозефу Ратерфорду, који је у то време надгледао активност Истраживача Библије. У писму је стајало: „Уз Јеховину помоћ, сведочио сам на већини карипских острва и на многима нашао људе који су прихватили добру вест. Да ли да поново посетим иста места?“ После неколико дана, стигао је одговор брата Ратерфорда: „Иди са женом и дететом у западну Африку, у Сијера Леоне.“

Брат Браун је с породицом служио 27 година у западној Африци. Иако је као слуга подружнице морао да ради у канцеларији, много више је волео да иде у службу и проповеда људима. Пошто је стално истицао да је Библија важна, прозвали су га „Библија“ Браун.

Вилијам и Антонија Браун вратили су се 1950. на Јамајку где су служили као пионири. Он је тада имао 71 годину. Служио је као пионир до краја свог живота на земљи, 1967. године. Много је волео ту службу и сматрао је изузетном чашћу што може учествовати у њој.