ПРЕ око 500 година, недалеко од места где се река Сијера Леоне улива у море, изникла је нежна младица дрвета капок, познатог и као памучно дрво. У наредних 300 година, оно је расло и било неми сведок потресних догађаја који су се одвијали у близини. Немилосрдни трговци робљем су преко океана одвели у ропство скоро 150 000 мушкараца, жена и деце.

Дрво капок, симбол Фритауна

 Под тим истим дрветом су се 11. марта 1792. окупиле стотине ослобођених америчких робова да прославе повратак у своју афричку постојбину. Тог дана је основано насеље које је представљало остварење њихових најлепших нада — Фритаун, што у преводу значи „град слободе“. У њега су и даље пристизали ослобођени робови и с временом су његово становништво чинили припадници преко 100 афричких етничких група. За становнике овог града, дрво капок је постало симбол слободе и наде.

Већ скоро 100 година, Јеховини сведоци у Сијера Леонеу преносе људима утешну поруку о неупоредиво узвишенијој слободи — ’славној слободи Божје деце‘ (Римљ. 8:21). Она ће човечанству донети ослобођење од греха и смрти, када под владавином Божјег Месијанског Краљевства завлада мир, а земља постане рај (Ис. 9:6, 7; 11:6-9).

У протеклих 50 година, подружница Јеховиних сведока у Сијера Леонеу надгледа и дело проповедања у суседној Гвинеји. Због политичких, друштвених и економских превирања у тој земљи, људима је била потребна утеха и многи су повољно реаговали на охрабрујућу поруку из Светог писма.

Јеховини сведоци у Сијера Леонеу и Гвинеји објављују добру вест упркос бројним потешкоћама, као што су беда, велика неписменост, укорењени обичаји, етничке поделе и ужасно насиље. Прича која следи сведочи о постојаној вери и оданости тих верних Јеховиних слугу. Верујемо да ће вас она дирнути и ојачати вам веру у ’Бога који даје наду‘ (Римљ. 15:13).