Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Годишњак Јеховиних сведока за 2014.

Сијера Леоне и Гвинеја

Сијера Леоне и Гвинеја

ПРЕ око 500 година, недалеко од места где се река Сијера Леоне улива у море, изникла је нежна младица дрвета капок, познатог и као памучно дрво. У наредних 300 година, оно је расло и било неми сведок потресних догађаја који су се одвијали у близини. Немилосрдни трговци робљем су преко океана одвели у ропство скоро 150 000 мушкараца, жена и деце.

Дрво капок, симбол Фритауна

 Под тим истим дрветом су се 11. марта 1792. окупиле стотине ослобођених америчких робова да прославе повратак у своју афричку постојбину. Тог дана је основано насеље које је представљало остварење њихових најлепших нада — Фритаун, што у преводу значи „град слободе“. У њега су и даље пристизали ослобођени робови и с временом су његово становништво чинили припадници преко 100 афричких етничких група. За становнике овог града, дрво капок је постало симбол слободе и наде.

Већ скоро 100 година, Јеховини сведоци у Сијера Леонеу преносе људима утешну поруку о неупоредиво узвишенијој слободи — ’славној слободи Божје деце‘ (Римљ. 8:21). Она ће човечанству донети ослобођење од греха и смрти, када под владавином Божјег Месијанског Краљевства завлада мир, а земља постане рај (Ис. 9:6, 7; 11:6-9).

У протеклих 50 година, подружница Јеховиних сведока у Сијера Леонеу надгледа и дело проповедања у суседној Гвинеји. Због политичких, друштвених и економских превирања у тој земљи, људима је била потребна утеха и многи су повољно реаговали на охрабрујућу поруку из Светог писма.

Јеховини сведоци у Сијера Леонеу и Гвинеји објављују добру вест упркос бројним потешкоћама, као што су беда, велика неписменост, укорењени обичаји, етничке поделе и ужасно насиље. Прича која следи сведочи о постојаној вери и оданости тих верних Јеховиних слугу. Верујемо да ће вас она дирнути и ојачати вам веру у ’Бога који даје наду‘ (Римљ. 15:13).

У ОВОМ ДЕЛУ

Сијера Леоне и Гвинеја

Сазнајте више о овим земљама, њиховом народу, религији и језику.

1915-1947. Почеци (1. део)

У Фритаун је 1915. стигао први крштени Јеховин слуга. Многи су се занимали за Библију.

1915-1947. Почеци (2. део)

Свештенство је правило сплетке с намером да ућутка Божји народ, али Јехова је ’њихову злоћу вратио на њих‘.

1915-1947. Почеци (3. део)

Скупштина Фритаун се ’потпуно посветила проповедању речи‘.

„Нећеш доживети следећу годину“

Да би ишао на састанке, Закијус Мартин је двапут недељно прелазио осам километара узбрдо и низбрдо. Зашто је био уверен да је пронашао истину?

Звали су га „Библија“ Браун

Вилијам Браун је проповедао на Карибима и у западној Африци. Сазнајте зашто је сматрао изузетном чашћу што може учествовати у тој служби.

1945-1990. ’Многи долазе к праведности‘ (Дан. 12:3), 1. део

Предстојао је период интензивнијег проповедања. Мисионари су били послати да допринесу порасту.

Неочекиван одазив

У Фритауну, главном граду Сијера Леонеа, 1956. приказан је филм Друштво Новог света у акцији. Какав је био одазив?

1945-1990. ’Многи долазе к праведности‘ (Дан. 12:3), 2. део

У Сијера Леонеу и Гвинеји, Јеховини сведоци су познати по томе што с поштовањем гледају на брак.

1945-1990. ’Многи долазе к праведности‘ (Дан. 12:3), 3. део

Зашто су политичари који су били чланови друштва Поро изнели пред парламент предлог о забрани активности Јеховиних сведока?

Тајна друштва

Колики утицај тајна друштва у западној Африци имају на живот мушкараца и жена?

1945-1990. ’Многи долазе к праведности‘ (Дан. 12:3), 4. део

Да би се помогло другима у духовном погледу, у скупштинама су организовани часови описмењавања. Будући да је све више људи учило да чита, повећала се потреба за превођењем.

Конгресни беџ уместо пасоша

Како су конгресни делегати без путних исправа улазили у Гвинеју?

Јехова ме је подигао

Џеј Кембел, која је прележала дечју парализу, желела је да присуствује скупштинском разматрању Библије. Једино помагало за кретање били су јој дрвени блокови. Да ли је успела?

1991-2001. ’Пећ невоље‘ (Ис. 48:10), 1. део

Упркос рату, Јеховини сведоци су пружали другима утеху и наду. Шта им је давало снагу и храброст?

1991-2001. ’Пећ невоље‘ (Ис. 48:10), 2. део

У вихору рата, Јеховини сведоци су „без престанка поучавали и објављивали добру вест“

Некад дете-војник а сада општи пионир

Млади побуњенички војник никад није заборавио како су сви били срдачни према њему на састанку Јеховиних сведока. Шта га је покренуло да се промени?

Умакли смо побуњеницима

Зашто је неким Јеховиним сведоцима поштеђен живот усред хаоса и крвопролића у Пендембуу 1991?

Познат по Стражарској кули

Један Јеховин сведок је током грађанског рата служио као курир. Како је успео да преноси важне пошиљке од Фритауна до Конакрија?

Нешто боље од дијаманата

Пре него што је постао Јеховин сведок, Тамба Џосаја је радио у рудницима дијаманата. Зашто сматра да је нашао нешто драгоценије од дијаманата?

2002-2013. Недавна достигнућа (1. део)

По завршетку рата, скупштине су поново формиране, Дворане Краљевства изграђене, а специјални пионири послати тамо где је било мало Сведока.

2002-2013. Недавна достигнућа (2. део)

И данас су Јеховине слуге у овим земљама уверене да ће се још доста људи одазвати на добру вест.

Одлучни да служе Јехови

Да би спасли голи живот, Филип Тенгбе и његова супруга морали су да побегну од побуњеника који су заузели њихов град, Коинду. У избеглиштву су учествовали у изградњи пет Дворана Краљевства.

Заволела сам Сијера Леоне

Синди Макинтајер је у мисионарској служби у Африци од 1992. Открива зашто је заволела службу проповедања у Сијера Леонеу.