Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Годишњак Јеховиних сведока за 2014.

 НАЈВАЖНИЈИ ДОГАЂАЈИ ИЗ ПРОШЛЕ ГОДИНЕ

Незаборавно путовање кроз време

Незаборавно путовање кроз време

У октобру 2012, у бруклинском Бетелу је отворена изложба о историји Јеховиних сведока. Она открива с каквим су се све потешкоћама и опасностима суочавали они који су живели као хришћани.

Само током прве седмице након отварања, ову изложбу је видело преко 4 200 чланова бетелске породице и гостију. Наша сестра Наоми која живи у близини отишла је да је види убрзо након отварања. „Хронолошки преглед догађаја ми је помогао да разумем кад се шта дешавало и зашто“, рекла је она. „Научила сам много о нашој организацији и њеној новијој историји.“

Ово „путовање“ започиње са раним почецима хришћанства, 33. године, и наставља се све до  наших дана. Изложба се састоји из четири дела. Сваки део се темељи на неком библијском стиху и у уводу има кратак филм на енглеском, с титловима на седам језика.

Назив првог дела, „Људи су волели таму“, заснива се на Исусовим речима забележеним у Јовану 3:19. У Светом писму је проречено да ће се појавити зли људи „који ће износити искривљена учења“ (Дела 20:30). Они који су се усудили да се супротставе тој струји платили су високу цену.

Тема следећег дела, „Нека засја светлост“, у оштрој је супротности с првим делом и темељи се на 2. Коринћанима 4:6. Обухвата период од краја XIX до почетка XX века када су истинољубиви људи отвореног ума и без предубеђења почели да проучавају Свето писмо. Они су одбацили дуго уврежена  веровања која су у супротности с Библијом и храбро су почели да проповедају истину. У овом делу се објашњава и како се пре Првог светског рата повећавало њихово знање, али и њихов број.

Следећа просторија је резервисана за нешто што је и дан-данас занимљиво Јеховиним сведоцима. Наиме, Истраживачи Библије (како су се Јеховини сведоци тада звали) почели су 1914. да приказују „Фото-драму стварања“. Милиони су погледали ову чувену драму, која садржи слајдове и филм, синхронизоване са звучним записом. Изложене су неке оригиналне слике, инсерт из уводног дела драме, као и преко 500 слајдова у боји.

Сатанино прогонство Христових следбеника, описано у Откривењу 12:17, јесте тема трећег дела који носи наслов: „Змај се разгневио“. У овом делу  се истиче хришћанска неутралност у време рата. Да би се што верније приказали покушаји да се људи којима савест није дозвољавала да иду у рат присиле на то, изложени су разни предмети и слике, као и кратки филмови. Један од тих филмова говори о Ремиђу Куминетију, Сведоку који је одбио да носи италијанску војну униформу и да се бори у Првом светском рату. Други говори о Алојзу Мозеру из Аустрије. Он је одбио да каже: „Хајл Хитлер!“, због чега је добио отказ, а потом био одведен у концентрациони логор Дахау. У реплици мрачне затворске ћелије налазе се фотографије Јеховиних сведока који су у земљама као што су Грчка, Јапан, Пољска и бивша Југославија били затворени због своје вере.

Последњи део има назив „Добра вест за све народе“ и темељи се на стиху из Откривења 14:6. Овај део иначе приказује активности Јеховиних сведока у последњих неколико деценија. Колаж од фотографија приказује велики напредак, проповедање без посустајања и братску љубав, по чему су Јеховини сведоци добро познати. На крају изложбе, посетиоцима су на располагању интерактивни киосци помоћу којих могу сазнати доста тога о Библијској кући и Бруклинском шатору састанка, објектима које су Јеховини сведоци користили пре више од 100 година.

Ова изложба се налази у Колумбија Хајтсу 25, у Бруклину. Улаз је бесплатан, а може се посетити радним данима од осам ујутро до пет поподне. Уколико се нађете у Њујорку, зашто не бисте накратко путовали кроз време?