Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Ко данас врши Јеховину вољу?

 20. ДЕО

Како данас функционише Водеће тело?

Како данас функционише Водеће тело?

Водеће тело у првом веку

Писмо водећег тела читало се пред скупштином

У првом веку је једна мала група коју су сачињавали ’апостоли и старешине у Јерусалиму‘ служила као водеће тело које је доносило важне одлуке у име свих помазаних хришћана (Дела апостолска 15:2). Једногласне одлуке су доносили захваљујући томе што су разматрали смернице из светих списа и следили вођство Божјег духа (Дела апостолска 15:25). И данас се поступа по том примеру.

Бог преко Водећег тела спроводи своју вољу. Помазана браћа која служе у Водећем телу изузетно цене Божју Реч и имају много искуства у решавању организационих и верских питања. Они сваке седмице одржавају састанке на којима разматрају потребе Јеховиних сведока широм света. Као и у првом веку, Водеће тело пружа смернице које се заснивају на Светом писму, било преко писама било преко путујућих надгледника и других. Захваљујући томе међу Божјим народом влада јединство (Дела апостолска 16:4, 5). Водеће тело надгледа припремање духовне хране, подстиче нас да се усредсредимо на дело проповедања и надгледа наименовање одговорне браће.

Водеће тело прихвата вођство Божјег духа. Чланови Водећег тела траже вођство од Јехове, Врховног Владара, и Исуса, Поглавара скупштине (1. Коринћанима 11:3; Ефешанима 5:23). Они не сматрају себе вођама Божјег народа, већ заједно са свим помазаним хришћанима, „следе Јагње [Исуса] куда год оно пође“ (Откривење 14:4). Чланови Водећег тела су захвални када се молимо да Јехова благослови њих и њихов труд.

  • Ко је сачињавао водеће тело у првом веку?

  • Како се данашње Водеће тело ослања на Божје вођство?