Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Ко данас врши Јеховину вољу?

 15. ДЕО

Како старешине помажу скупштини?

Како старешине помажу скупштини?

Финска

Поучавање

Пастирска служба

Служба проповедања

У нашој организацији не постоји плаћено свештенство. Као што је то био случај и у скупштини у првом веку, задатак да ’пасу Божју скупштину‘ имају надгледници који испуњавају библијске услове (Дела апостолска 20:28). Те старешине су духовно зрели мушкарци који предводе скупштину и пазе на њу, „не на силу, него драговољно; не ради непоштеног добитка, него горљиво“ (1. Петрова 5:1-3). Шта све они чине за нашу добробит?

Брину се за нас и штите нас. Старешине пружају вођство скупштини на темељу Писма и помажу свима у њој да сачувају добар однос с Јеховом. Пошто разумеју да им је Бог поверио ову важну улогу, старешине не господаре над Божјим народом већ му помажу да остане радостан (2. Коринћанима 1:24). Баш као што се пастир брине за сваку своју овцу, тако се и старешине труде да упознају сваког члана скупштине (Пословице 27:23).

Поучавају нас како да вршимо Божју вољу. Старешине сваке седмице воде скупштинске састанке с циљем да нам ојачају веру (Дела апостолска 15:32). Они нам такође пружају пример тако што иду с нама у службу проповедања и поучавају нас како да учествујемо у разним видовима службе.

Пружају нам охрабрење. Будући да желе да нам помогну да ојачамо свој однос с Богом, старешине ће нас можда посетити код наше куће или разговарати с нама у Дворани Краљевства како би нам помогли и утешили нас речима из Писма (Јаковљева 5:14, 15).

Осим онога што раде за скупштину, већина старешина има запослење и породичне одговорности које изискују време и пажњу. Та вредна браћа заслужују наше поштовање (1. Солуњанима 5:12, 13).

  • Коју улогу имају скупштинске старешине?

  • Како старешине показују да им је стало до свакога од нас?

Сазнајте више

УОБИЧАЈЕНА ПИТАЊА

Како су организоване скупштине Јеховиних сведока?

Сазнајте како у скупштинама добијамо смернице и поуке.

Шта Библија заиста научава?

Крштење — важан корак у пријатељству с Богом

Који кораци воде до крштења? Сазнајте шта крштење симболизује и како хришћани треба да се крштавају.