Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Ко данас врши Јеховину вољу?

 2. ДЕО

Зашто се зовемо Јеховини сведоци?

Зашто се зовемо Јеховини сведоци?

Ноје

Аврахам и Сара

Мојсије

Исус Христ

Многи мисле да су Јеховини сведоци нека нова вера. Међутим, они који служе једином истинитом Богу названи су његовим ’сведоцима‘ још пре више од 2 700 година (Исаија 43:10-12). До 1931. били смо познати као Истраживачи Библије. Зашто смо узели име Јеховини сведоци?

То име показује ко је наш Бог. У древним манускриптима Светог писма, Божје име, Јехова, појављује се на хиљаде пута. Оно је у многим преводима замењено титулама као што су Господ или Бог. Али истинити Бог је Мојсију открио своје лично име, Јехова, рекавши: „То је моје име довека“ (Излазак 3:15). Тако је направио разлику између себе и свих лажних богова. Ми смо поносни што носимо Божје свето име.

То име описује задатак који имамо. Многи људи из библијских времена, почев од праведног човека Авеља, сведочили су о својој вери у Јехову. Током векова, Ноје, Аврахам, Сара, Мојсије, Давид и многи други припадали су ’великом облаку сведока‘ (Јеврејима 11:4 – 12:1). Као што неко на суду може сведочити у корист особе која је неправедно оптужена, тако и ми желимо да обзнанимо истину о нашем Богу.

Употребом тог имена опонашамо Исуса. Свето писмо назива Исуса ’верним и истинитим сведоком‘ (Откривење 3:14). Сам Исус је рекао да је ’обзнанио Божје име‘ и да је ’сведочио за истину‘ о Богу (Јован 17:26; 18:37). Зато Христови прави следбеници треба да носе Јеховино име и обзнањују га. Јеховини сведоци се труде да управо то и раде.

  • Зашто су Истраживачи Библије узели име Јеховини сведоци?

  • Колико дуго Јехова има своје сведоке на земљи?

  • Ко је највећи Сведок за Јехову?

Сазнајте више

Шта Библија заиста научава?

Употреба и значење Божјег имена

Божје име је изостављено из многих библијских превода. Зашто? Да ли је Божје име важно?