Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Учимо из Библије

 8. ПРИЧА

Јосија је имао добре пријатеље

Јосија је имао добре пријатеље

Шта мислиш, да ли је тешко бити добар? — Многи мисле да јесте. Библија нам говори о једном дечаку који се звао Јосија и коме нимало није било лако да буде добар. Али он је имао добре пријатеље који су му помагали. Сада ћемо да научимо нешто о Јосији и његовим пријатељима.

Јосијин отац се звао Амон и био је краљ Јуде. Амон је био веома зао и обожавао је идоле. То су предмети који представљају лажне богове. Када је Амон умро, Јосија је постао краљ Јуде. Тада је имао само осам година! Шта мислиш, да ли је био зао попут свог оца? — Не, није био!

Софонија је говорио људима да не обожавају идоле

Чак и као дете, Јосија је слушао Јехову. Зато је хтео да се дружи само са онима који воле Јехову. Они су му помагали да ради оно што је добро. Ко су били неки Јосијини пријатељи?

Један је био Софонија. Софонија је био пророк који је упозоравао свој народ да ће им се десити нешто лоше ако  не престану да обожавају идоле. Јосија је слушао Софонију и обожавао је Јехову, а не идоле.

Још један Јосијин пријатељ био је Јеремија. Њих двојица су били отприлике истих година и док су одрастали, живели су близу један другог. Били су тако добри другови да је након Јосијине смрти Јеремија написао једну песму. У њој је рекао колико му недостаје Јосија. Јеремија и Јосија су помагали један другом да чине оно што је добро и да слушају Јехову.

Јосија и Јеремија су помагали један другом да раде оно што је добро

Шта учиш од Јосије? — Јосија је и као дете радио оно што је добро. Знао је да треба да се дружи са онима који воле Јехову. Зато и твоји другови и другарице треба да воле Јехову. Они ће ти помоћи да будеш добар!

ХАЈДЕ ДА ПРОЧИТАМО У БИБЛИЈИ