Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Учимо из Библије

 4. ПРИЧА

Она је донела радост свом оцу и Јехови

Она је донела радост свом оцу и Јехови

Шта је Јефтај обећао Јехови?

Јефтајеву ћерку су сваке године посећивале другарице

Да ли видиш ову девојчицу на слици? — То је ћерка човека који се звао Јефтај. Библија нам не каже како се звала, али говори да је она обрадовала свог тату и Јехову. Хајде да сазнамо нешто о њој и њеном оцу, Јефтају.

Јефтај је био добар човек и својој ћерки је често причао о Јехови. Био је такође снажан и добар вођа. Зато су га Израелци изабрали да их води у борби против непријатеља.

Јефтај је молио Јехову да му помогне и дао је једно обећање: Ако победи, онда ће прву особу која изађе из његове куће дати Јехови да му служи. Та особа ће до краја живота бити у Божјем дому, то јест светом шатору. То је  место где су људи одлазили да славе Бога, као што ми славимо Бога када идемо на наше састанке. Знаш ли шта се десило? Јефтај је победио у борби! Да ли знаш ко му је изашао у сусрет кад се вратио кући? —

Била је то његова ћерка, која је сада већ била велика. Имао је само њу, а сада су морали да се раздвоје. Због тога је био веома тужан. Али дао је обећање. Зато му је ћерка одмах рекла: ’Тата, дао си обећање Јехови и треба да га испуниш.‘

Иако јој није било лако, Јефтајева ћерка је учинила оно што је њен тата обећао

И Јефтајева ћерка је била тужна. У Божјем дому се није могла удати и имати децу. Али било јој је јако важно да њен тата испуни обећање и обрадује Јехову. То јој је било важније од тога да има мужа и децу. Зато је отишла у Божји дом да би тамо служила до краја живота.

Да ли је донела радост свом оцу и Јехови? — Наравно да јесте! Ако као Јефтајева ћерка слушаш и волиш Јехову, твоји мама и тата и Јехова биће веома срећни.