Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Учимо из Библије

 5. ПРИЧА

Самуило је увек био добар

Самуило је увек био добар

Док је Самуило био још врло мали, његова мајка, Ана, одвела га је у свети шатор да служи Јехови. Сећаш се да је свети шатор био Божји дом, где су људи славили Бога. Да ли знаш зашто је Ана то урадила? Хајде да најпре сазнамо нешто о њој.

Ана није могла да има бебу иако је то јако желела. Зато је плакала и молила Јехову да јој помогне. Дала му је једно обећање — ако роди сина, даће га њему. Јехова је одговорио на њену молитву и она је добила сина. Назвала га је Самуило. Када је Самуило имао три или четири године, испунила је своје обећање и одвела га у Божји дом.

Главни свештеник у Божјем дому, то јест првосвештеник, звао се Илије. Тамо су била и његова два сина која су служила као свештеници. У Божјем дому је свако морао лепо да се понаша. Али Илијеви синови нису били такви. Самуило је видео да они раде нешто лоше. Да ли је и Самуило постао такав? — Није, он је остао добар. Тако су га поучили његови родитељи.

Шта мислиш, шта је требало да Илије уради са својим синовима? — Требало је да их казни и да им забрани да служе у Божјем дому. Али Илије то није учинио и зато је Јехова био љут на њега и његове синове. Одлучио је да их казни.

Самуило је пренео Јеховину поруку Илију

Једне ноћи док је Самуило спавао, чуо је како га неко дозива: ’Самуило!‘ Отрчао је до Илија, али он му је рекао: ’Нисам те ја звао.‘ То се десило још два пута. Након трећег пута, Илије је рекао Самуилу да ако поново чује тај глас, каже: ’Јехова, слушам те.‘ Тако је и учинио. Јехова му је тада рекао: ’Реци Илију да ћу казнити његову породицу због злих дела.‘ Да ли је Самуилу било лако да то каже Илију? — Сигурно није. Али иако се плашио, урадио је оно  што му је Јехова рекао. Касније су се испуниле Јеховине речи. Илијева два сина су убијена, а Илије је умро.

Самуило је одличан пример. Увек је био добар, чак и када су други били лоши. Шта ћеш ти да радиш? Да ли ћеш као Самуило увек бити добар? Ако будеш, Јехова ће бити срећан, а исто и твоји мама и тата.

ХАЈДЕ ДА ПРОЧИТАМО У БИБЛИЈИ