Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Учимо из Библије

 2. ПРИЧА

Ребека је обрадовала Јехову

Ребека је обрадовала Јехову

Ребека је била девојка која је волела Јехову. Она је постала Исакова жена. И Исак је волео Јехову. Како га је Ребека упознала? Како је показала да жели да обрадује Јехову? Хајде да најпре нешто сазнамо о њој и њеном мужу.

Исак је имао оца и мајку који су се звали Аврахам и Сара. Они су живели у земљи Ханан. Тамо људи нису волели Јехову, а Аврахам је желео да његов син има жену која воли Јехову. Зато је свог слугу, вероватно Елијезера, послао код породице свог брата у место Харан. Тамо је требало да пронађе жену за Исака.

Ребека је била вредна и донела је воду камилама

Слуга је путовао са осталим Аврахамовим слугама. Био је то веома дуг пут. Зато су повели десет камила које су носиле храну и поклоне. Како ће он знати да изабере девојку за Исака? Када су стигли у Харан, зауставили су се на бунару, јер је знао да ће ту ускоро девојке доћи по воду. Помолио се Јехови и рекао: ’Ако неку девојку питам да ми да воде, а она да мени и мојим камилама, знаћу да је то девојка коју си изабрао.‘

Тада је дошла Ребека. Библија каже да је била веома лепа девојка. Када је слуга тражио воду, она је рекла: ’Наравно, изволи! Донећу и теби и твојим  камилама.‘ Да ли знаш колико жедне камиле могу да попију воде? Веома много! Зато је Ребека много пута морала да отрчи до бунара. Да ли видиш на слици колико је било тешко то што је радила? — Слуга је био одушевљен Јеховиним одговором на своју молитву.

Дао је Ребеки прелепе поклоне. Она је позвала њега и остале слуге да дођу код ње и њене породице. Он им је објаснио због чега га је Аврахам послао и како му је Јехова одговорио на молитву. Ребекина породица је била срећна и пустили су је да оде код Исака.

Ребека је отишла са Аврахамовим слугом у Ханан и постала Исакова жена

Шта мислиш, да ли је Ребека хтела да постане Исакова жена? — Она је знала да је Јехова послао Аврахамовог слугу. Када су је родитељи питали да ли жели да иде у Ханан код Исака, рекла је: ’Да, желим да идем.‘ Одмах је кренула са слугом. Када су стигли у Ханан, постала је Исакова жена.

Пошто је Ребека урадила оно што је Јехова желео, он ју је наградио тако што је постала Исусова прапрабака. И ти можеш обрадовати Јехову ако попут Ребеке радиш оно што он жели. Тада ће те он сигурно наградити.

ХАЈДЕ ДА ПРОЧИТАМО У БИБЛИЈИ