Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 3. ПРИЧА

Рава је имала веру у Јехову

Рава је имала веру у Јехову

Хајде да се вратимо у прошлост и да замислимо да смо у граду који се зове Јерихон. То је град у земљи Ханан, где су живели људи који не верују у Јехову. Тамо је живела и једна жена по имену Рава.

Када је Рава била девојчица, чула је како је Мојсије раздвојио Црвено море и извео Израелце из Египта. Такође је чула како им је Јехова помогао да победе непријатеље. А сада чује да је израелска војска близу Јерихона.

Рава је заштитила уходе, јер је веровала у Јехову

Једне вечери, два Израелца су тајно дошла у Јерихон. Они су хтели да као шпијуни обиђу тај град и зато Библија за њих каже да су уходе. Дошли су код Раве и она им каже да остану код ње. Током ноћи, краљ те земље чује да су уходе у граду и да су у Равиној кући. Зато шаље људе да их ухвате. Рава скрива двојицу ухода на раван кров своје куће и каже краљевим људима: ’Уходе су биле овде, али су већ отишле из града. Ако одмах кренете, стићи ћете их.‘ Да ли знаш зашто Рава штити уходе? — Зато што верује у Јехову и зна да ће он дати Израелцима земљу Ханан.

Пре него што су уходе напустиле Равину кућу, обећале су јој да ће заштитити њу и њену породицу када Јерихон буде уништен. Да ли знаш шта су јој рекли да уради? — ’Узми овај црвени конопац и окачи га на свој прозор. Ако то урадиш, никоме у кући се ништа лоше неће десити.‘ Рава је управо тако урадила. Да ли знаш шта се после десило? —

Јехова је сачувао Раву и њену породицу

Неколико дана касније, Израелци су у тишини ходали око града. Шест дана су то чинили једном дневно, а седмог дана чак седам пута. Затим су сви заједно почели да вичу. Онда је Јехова срушио све зидове око града. Али кућа са чијег прозора је висио црвени конопац остала је на месту! Да ли је видиш на слици? — Рава и њена породица су преживели!

 Шта учиш од Раве? — Рава је веровала у Јехову због свега што је чула о њему. И ти учиш многе дивне ствари о Јехови. Да ли и ти верујеш у њега као Рава? — То је јако лепо!

ХАЈДЕ ДА ПРОЧИТАМО У БИБЛИЈИ