Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Учимо из Библије

 11. ПРИЧА

Они су писали о Исусу

Они су писали о Исусу

Видиш ли ове људе на слици? — То су Матеј, Марко, Лука, Јован, Петар, Јаков, Јуда и Павле. Сви они су живели у време када је Исус био на земљи и писали су о њему. Хајде да их боље упознамо.

Шта знаш о њима?

Тројица од њих су били апостоли. Они су проповедали са Исусом. Да ли знаш ко су они? — Матеј, Јован и Петар. Апостоли Матеј и Јован су добро знали Исуса и обојица су написали књигу о Исусовом животу.  Јован је такође написао књигу која се зове Откривење и три писма, то јест посланице познате као Прва Јованова, Друга Јованова и Трећа Јованова. Апостол Петар је написао две посланице, Прву Петрову и Другу Петрову. У својој другој посланици, Петар је написао да је Јехова рекао с неба за Исуса: ’Ово је мој син. Волим га и поносан сам на њега.‘

И други људи са слике су писали књиге из којих учимо о Исусу. Један од њих је Марко. Он је вероватно својим очима видео како хапсе Исуса и све што се тада десило. Ту је и Лука. Он је био лекар и вероватно је постао хришћанин након Исусове смрти.

На слици су још два библијска писца. То су Исусова два млађа брата. Да ли знаш како се зову? — Зову се Јаков и Јуда. Они у почетку нису веровали у Исуса. Чак су мислили да је полудео. Али касније су поверовали у њега и постали хришћани.

Последњи библијски писац ког видиш на слици је Павле. Пре него што је постао хришћанин, звао се Савле. Тада је мрзео хришћане и веома лоше поступао с њима. Како то да је Павле постао хришћанин? — Једног дана је путовао и одједном је чуо глас с неба. Био је то Исус! Питао је Павла: ’Зашто си тако лош према онима који верују у мене?‘ Након тога се Павле променио и постао хришћанин. Он је написао 14 библијских књига, од посланице Римљанима до посланице Јеврејима.

Ми читамо Библију сваки дан. Из ње можемо пуно да научимо о Исусу. Да ли волиш да учиш о Исусу? —