Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Шта Библија заиста научава?

 ДОДАТАК

Зашто је 1914. година значајна?

Зашто је 1914. година значајна?

ДЕЦЕНИЈАМА унапред, Истраживачи Библије (данас познати као Јеховини сведоци) говорили су да ће 1914. бити значајна година. Шта се догодило те године и који библијски докази потврђују да је она заиста значајна?

Према Луки 21:24, Исус је рекао: „Јерусалим ће газити незнабошци док се не заврше времена незнабожаца.“ Јерусалим је био израелска престоница, из које су владали краљеви из Давидове лозе (Псалам 48:1, 2). По чему је њихов положај био посебан? За њих се говорило да „седе на  Јеховином престолу“ јер су заступали Бога док су владали над његовим народом (1. Летописа 29:23). Зато је власт тих краљева у Јерусалиму заправо представљала Божју власт.

Међутим, како и када су Божју власт почели да „газе незнабошци“? То се догодило 607. пре н. е. када су Јерусалим освојили Вавилонци. Од тада више нико није седео на Јеховином престолу у Јерусалиму и нису владали краљеви који су били Давидови потомци (2. Краљевима 25:1-26). Да ли је требало да незнабошци заувек „газе“ Јерусалим? Не. Пророк Језекиљ је говорећи о Седекији, последњем краљу у Јерусалиму, рекао: „Скини турбан и одложи круну [...] Она неће бити ничија док не дође онај који има законско право на њу, и њему ћу је дати“ (Језекиљ 21:26, 27). „Законско право“ на круну краља Давида има Исус Христ (Лука 1:32, 33). Дакле, када Исус буде постао Краљ, незнабошци ће престати да „газе“ Јерусалим.

 Када ће се то десити? Четврто поглавље књиге пророка Данила помаже нам да разумемо колико траје период у ком незнабошци владају. Тамо се говори о пророчанском сну вавилонског краља Навуходоносора. Он је видео једно огромно дрво које је било посечено. Пањ тог дрвета није могао да расте зато што су на њега били стављени гвоздени и бакарни окови. Један анђео је објавио: „Нека седам времена прође преко њега“ (Данило 4:10-16).

Дрво у Библији понекад симболизује власт (Језекиљ 17:22-24; 31:2-5). То што је дрво посечено показује да ће Божја власт представљена краљевима у Јерусалиму бити прекинута. Међутим, у пророчанству је речено да то неће трајати вечно, већ „седам времена“. Колико она трају?

У Откривењу 12:6, 14 спомиње се период од три и по времена и каже се да је трајао „хиљаду двеста и шездесет дана“. Дакле, „седам времена“, што је двоструко више, износи 2 520 дана. Међутим, власт незнабожаца, која је почела с падом Јерусалима, није се завршила након дословних 2 520 дана. Према томе, „седам времена“ је морало трајати много дуже. Колико? Ако узмемо у обзир оно што пише у Бројевима 14:34 и Језекиљу 4:6, један дан може представљати једну годину. Дакле, „седам времена“ заправо траје 2 520 година.

Тих 2 520 година почело је у октобру 607. пре н. е. када су Вавилонци освојили Јерусалим и када је краљ из Давидове лозе био свргнут с престола. Тај период се завршио у октобру 1914. Тада су се завршила „времена незнабожаца“ и Бог је поставио Исуса Христа за Краља на небу * (Псалам 2:1-6; Данило 7:13, 14).

Баш као што је Исус прорекао, у време када он буде присутан као небески Краљ, у свету ће бити ратова, глади, земљотреса и пошасти (Матеј 24:3-8; Лука 21:11). Сва ова  збивања на упечатљив начин доказују да је 1914. године Божје небеско Краљевство почело да влада и да су почели „последњи дани“ овог злог света (2. Тимотеју 3:1-5).

^ одл. 9 Од октобра 607. пре н. е. до октобра 1. пре н. е. прошло је 606 година. Будући да не постоји нулта година, од октобра 1. пре н. е. до октобра 1. н. е. прошла је једна година. А од октобра 1. н. е. до октобра 1914. н. е. прошло је још 1 913 година. Када саберемо 606 година, 1 годину и 1 913 година, добијамо 2 520 година. Више информација о паду Јерусалима 607. пре н. е. може се наћи у књигама Insight on the Scriptures, одредница „Chronology“ и „Све је Писмо надахнуто од Бога и корисно“, страна 285; издали Јеховини сведоци.