Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Шта Библија заиста научава?

 ПРВО ПОГЛАВЉЕ

Шта је истина о Богу?

Шта је истина о Богу?
  • Да ли је Богу стало до нас?

  • Какав је Бог? Да ли има име?

  • Да ли можемо бити блиски с њим?

1, 2. Шта мислите, зашто је добро да постављамо питања?

ДА ЛИ сте приметили да деца воле да постављају питања? Многа почну да запиткују чим проговоре. Широм отворених очију гледају у вас и радознало питају: „Зашто је небо плаво? Зашто звезде сијају? Ко је научио птице да певају?“ Можда се стварно трудите да одговорите, али то није увек лако. Чак и када дате најбољи одговор, можда ће вас опет питати: „А зашто?“

2 Питања не постављају само деца. Сви ми током целог живота постављамо нека питања. Можда желимо да сазнамо како да негде стигнемо или које опасности треба да избегавамо. А можда само желимо да задовољимо своју знатижељу. Међутим, изгледа да многи с временом престану да постављају најважнија питања. Или чак и ако их постављају, више их не занимају одговори.

3. Зашто су многи престали да траже одговоре на најважнија питања?

 3 Размислите о питању с насловне стране, о питањима из увода књиге или с почетка овог поглавља. То су нека од најважнијих питања која можемо поставити. Па ипак, многи су престали да траже одговоре на њих. Зашто? Можда мисле да су одговори исувише компликовани или да ће се осрамотити ако буду постављали питања. Неки верују да је најбоље да се таквим питањима баве свештеници и вероучитељи. Шта ви мислите о томе? Да ли се одговори могу пронаћи у Светом писму?

4, 5. (а) Која важна питања понекад постављамо? (б) Зашто вреди да потражимо одговоре?

4 Вероватно желите да сазнате одговоре на важна животна питања. Сигурно се понекад питате: „Који је смисао живота? Да ли је једини смисао у томе да живимо неко време, остаримо и на крају умремо? Какав је заправо Бог?“ Добро је што постављате таква питања и важно је да не одустанете док не пронађете логичне, поуздане одговоре. Исус Христ, који је био изванредан учитељ, рекао је: „Молите, и даће вам се! Тражите, и наћи ћете! Куцајте, и отвориће вам се“ (Матеј 7:7).

5 Одговори се налазе у Светом писму, то јест Библији. Ако уложимо труд, сигурно ћемо их пронаћи (Пословице 2:1-5). Ти одговори нису превише компликовани. Поред тога, они нам могу помоћи да већ сада водимо смисаон живот и да имамо дивну наду за будућност. Осмотримо најпре једно питање које мучи многе људе.

ДА ЛИ ЈЕ БОГ РАВНОДУШАН И БЕЗОСЕЋАЈАН?

6. Зашто многи мисле да је Бог равнодушан према људској патњи?

6 Многи мисле да је Бог безосећајан. Они кажу:  „Да је Богу стало до нас, зар овај свет не би био сасвим другачији?“ Када погледамо око себе, свуда видимо ратове, мржњу и патњу. И сами знамо како је када се разболимо, имамо неки проблем или нам смрт однесе драгу особу. Није чудо што се многи питају зашто Бог не спречи такве ствари.

7. (а) Због чега још људи мисле да је Бог безосећајан? (б) Како Библија показује да Бог није крив за лоше ствари које се дешавају?

7 Постоји још један разлог због ког многи мисле да је Бог безосећајан. Када се деси нека трагедија, свештеници и вероучитељи обично кажу да је то Божја воља. Тако заправо криве Бога за лоше ствари које се дешавају. Али да ли је Бог крив? Шта о томе можемо прочитати у Библији? У Јову 34:10 пише: „Бог не чини зло.“ Дакле, Бог никада не узрокује зло. (Прочитати Јова 34:10-12.) Истина, Бог дозвољава да се десе лоше ствари. Али није исто дозволити да се нешто деси и то проузроковати.

8, 9. (а) Који пример показује да није исто дозволити нешто и то проузроковати? (б) Зашто није праведно окривити Бога за невоље које људи доживљавају?

8 Узмимо за пример мудрог и брижног оца који има одраслог сина. Када син постане бунтован и одлучи да оде од куће, отац га не спречава у томе. Пошто је кренуо лошим путем, син убрзо упада у проблеме. Да ли је отац проузроковао те проблеме? Није (Лука 15:11-13). Слично томе, када су људи одлучили да крену лошим путем, Бог их није спречио у томе. Међутим, он ни у ком случају није проузроковао проблеме у којима су се они због тога нашли. Дакле, није праведно окривити Бога за невоље које људи доживљавају.

9 Бог је имао добре разлоге због којих није спречио људе да крену погрешним путем. Као наш Створитељ,  који је неупоредиво мудрији и моћнији од нас, он није био дужан да нам открије те разлоге. Ипак, он је то учинио зато што нас воли. О тим разлозима ћемо више сазнати касније, у 11. поглављу. Међутим, можемо бити уверени да Бог није одговоран за проблеме које имамо. Штавише, он је једини који може да их реши (Исаија 33:2).

10. Зашто можемо веровати да ће Бог поправити сву штету која је настала?

10 Осим тога, Бог је свет (Исаија 6:3). То значи да је апсолутно чист и да у њему нема ни трага зла. Зато можемо у потпуности да му верујемо. У људе не можемо имати такво поверење, јер они могу да се искваре. Чак и ако је на власти неко ко је поштен, он нема моћ да поправи сву штету коју направе лоши људи. Међутим, Бог је свемоћан. Он може и жели да поправи сву штету која је настала због тога што људи чине зло. Кад он то буде учинио, зло ће заувек нестати! (Прочитати Псалам 37:9-11.)

КАКО БОГ ГЛЕДА НА НЕПРАВДЕ КОЈЕ ДОЖИВЉАВАМО?

11. (а) Како Бог гледа на неправду? (б) Како се Бог осећа због патње коју доживљавамо?

11 Како Бог гледа на оно што се сада дешава у свету и на оно што ми лично доживљавамо? Пре свега, важно је да знамо да Бог „правду воли“ (Псалам 37:28). Дакле, њему је и те како стало до тога да људи поступају праведно. Он мрзи сваки облик неправде. Библија каже да је једном у прошлости Бог осетио „бол у срцу“ због зла које се раширило по целој земљи (Постанак 6:5, 6). Бог се није променио (Малахија 3:6). Њему је жао што широм света има толико патње и што људи морају да је подносе.  У Библији пише да он брине за нас. (Прочитати 1. Петрову 5:7.)

Свето писмо говори да је Јехова Створитељ пун љубави

12, 13. (а) Одакле људима способност да показују љубав? (б) Зашто можемо бити сигурни да ће Бог уклонити неправду и патњу?

12 Зашто можемо бити уверени да Богу није нимало драго што људи пате? Ево још једног доказа. У Светом писму пише да је човек створен по Божјој слици (Постанак 1:26). То значи да нас је Бог створио са добрим особинама које и он има. На пример, да ли вам је тешко када видите да недужни људи пате? Ако такве неправде погађају вас, будите сигурни да Бога погађају још више.

13 У Светом писму стоји: „Бог је љубав“ (1. Јованова 4:8, 16). Он је и нас створио тако да волимо друге. Када бисте имали моћ да уклоните неправду и патњу, да ли бисте то учинили? Љубав према људима би вас сигурно покренула на то. Ако ми желимо да се ти проблеми реше, зар онда Бог не жели то још више? Пошто воли људе и има моћ, он ће сигурно искоренити неправду и патњу. Божја обећања за будућност која су споменута у уводу ове књиге нису само жеље или пусти снови. Он ће своја обећања сигурно испунити! Међутим, да бисмо се уверили у то, треба боље да упознамо Бога који их је дао.

 БОГ ЖЕЛИ ДА ЗНАМО КО ЈЕ ОН

Када желимо да се упознамо с неким, ми кажемо своје име. Бог нам своје име открива у Светом писму

14. Како се Бог зове и зашто треба да користимо његово име?

14 Када желимо да се упознамо с неким, ми кажемо своје име. Да ли Бог има име? Многе религије говоре да је његово име „Бог“ или „Господ“, али то нису властита имена. То су титуле, као што су и „краљ“ и „председник“ титуле. У Библији се за Бога користе многе титуле, а међу њима су и „Бог“ и „Господ“. Међутим, Библија открива да Бог има и своје име: Јехова. У Псалму 83:18 стоји: „Једино [си] ти, коме је име Јехова, Свевишњи над целом земљом.“  Ако се у вашој Библији не појављује то име, можда ће вам бити занимљиве информације које се налазе у Додатку,у делу под називом „Употреба и значење Божјег имена“. У изворном библијском тексту, Божје име се налазило на више хиљада места. Дакле, Бог жели да знамо како се он зове и да користимо његово име. Могли бисмо рећи да нам се он представља преко Библије.

15. Шта нам открива име Јехова?

15 Бог је за себе одабрао име које нам много тога говори о њему. Његово име, Јехова, открива да он може испунити свако своје обећање и да може урадити било шта што је наумио. * Само Бог може да  носи то име. Он је по много чему јединствен. Зашто то можемо рећи?

16, 17. Шта нам о Јехови откривају следеће титуле: (а) „Свемоћни“? (б) „Краљ вечности“? (в) „Створитељ“?

16 Видели смо да се у Псалму 83:18 за Јехову каже да је једино он Свевишњи. Такође се само на Јехову указује као на Свемоћног. У Откривењу 15:3 стоји: „Велика су и чудесна дела твоја, Јехова Боже, Свемоћни. Праведни су и истинити путеви твоји, Краљу вечности.“ Титула „Свемоћни“ говори нам да је Јехова најмоћније биће које постоји. Нико му није раван. А шта нам открива титула „Краљ вечности“? Открива нам да само он одувек постоји. У Псалму 90:2 пише: „Одувек и заувек ти си Бог.“ Зар нас то не испуњава страхопоштовањем?

17 Јехова је јединствен и по томе што је само он Створитељ. У Откривењу 4:11 пише: „Достојан си, Јехова, Боже наш, да примиш славу, част и моћ, јер си ти све створио и твојом вољом све постоји и створено је.“ Све чега можемо да се сетимо — од воћа које расте на дрвећу и риба које пливају у морима па све до звезда које прекривају ноћно небо и невидљивих анђела на небесима — све то постоји зато што је Јехова Створитељ.

ДА ЛИ МОЖЕМО БИТИ БЛИСКИ С ЈЕХОВОМ?

18. (а) Зашто неки мисле да је немогуће бити близак с Богом? (б) Шта Свето писмо каже о томе?

18 Неки мисле да не могу бити блиски с Богом јер је он исувише узвишен. Можда чак мисле да уопште нису битни за њега. Али да ли је то тачно? Свето писмо каже да Бог „није далеко ни од кога од нас“ (Дела апостолска 17:27). Оно нас чак подстиче: „Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“ (Јаковљева 4:8).

19. (а) Како можемо постати блиски с Богом? (б) Које вам се Божје особине највише свиђају? (в) Шта можемо добити ако добро упознамо Бога?

 19 Шта је потребно да бисте били блиски с Богом? Пре свега, важно је да наставите да учите о њему. Док будете даље читали Свето писмо, запазићете многе дивне особине које он има. Као што је већ споменуто, „Бог је љубав“ (1. Јованова 4:8, 16). Осим тога, Библија каже да је Јехова „Бог милосрдан и милостив, спор на гнев и пун доброте и истине“ (Излазак 34:6). Он је добар и спреман да опрости (Псалам 86:5). Бог је стрпљив (2. Петрова 3:9). Он је веран (Откривење 15:4). Библија такође каже да можемо добити вечни живот ако наставимо да учимо о Јехови и Исусу. Исус је рекао: „Да би добили вечни живот, треба да добро упознају тебе, јединог истинитог Бога, и онога кога си послао, Исуса Христа“ (Јован 17:3).

20-22. (а) Како можемо упознати Бога иако га не видимо? (б) Шта би вам неки људи с најбољом намером могли рећи и шта би било добро да урадите?

20 Истина, пошто је Бог духовно биће, ми га не можемо видети (Јован 1:18; 4:24; 1. Тимотеју 1:17). Међутим, можемо сазнати какав је он. Док читамо Свето писмо, можемо запажати његове дивне особине (Псалам 27:4; Римљанима 1:20). Што више будемо знали о Јехови, то ћемо бити уверенији да је он стваран и имаћемо више разлога да га волимо.

Ако брижан отац воли своју децу, колико тек небески Отац воли нас

21 С временом ће нам бити јасније зашто нам Свето писмо каже да на Јехову гледамо као на свог Оца (Матеј 6:9). Поред тога што нам је дао живот, он жели и да уживамо у њему — што и сваки добар отац жели својој деци (Псалам 36:9). Библија каже и то да људи могу постати Јеховини пријатељи  (Јаковљева 2:23). Замислите, Створитељ свемира жели да будемо његови пријатељи!

22 Док будете проучавали Свето писмо, можда ће вам неки људи с најбољом намером рећи да прекинете с тим. Можда ће се уплашити да ћете напустити своју религију. Међутим, не дозволите да вас било ко спречи да стекнете најбољег пријатеља којег можете имати.

23, 24. (а) Зашто не треба да се устручавате да постављате питања? (б) О чему ће бити речи у следећем поглављу?

23 Наравно, нећете одмах разумети све што прочитате у Светом писму. Можда ће вам бити непријатно да затражите помоћ, али немојте се устручавати да то учините. Исус је рекао да је добро да будемо понизни, попут деце (Матеј 18:2-4). А деца, као што знамо, постављају много питања. Бог жели да пронађете одговоре. Библија похвално говори о неким људима из првог века који су свим срцем желели да упознају Бога. Они су пажљиво проверавали у светим списима да ли је истина оно што су сазнали. (Прочитати Дела апостолска 17:11.)

24 Истраживање Библије је најбољи начин да упознамо Јехову. Она је другачија од свих других књига. По чему? О томе говори следеће поглавље.

^ одл. 15 Више информација о значењу и изговору Божјег имена може се наћи у Додатку, у делу под називом „Употреба и значење Божјег имена“.

Сазнајте више

ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ СВЕТОГ ПИСМА

Да ли Бог има име?

Бог има много титула, као што су Свемоћни, Створитељ и Господар. Али Божје лично име се спомиње око 7 000 пута у Светом писму.

БИБЛИЈСКИ КУРС

Зашто проучавати Свето писмо?

Свето писмо помаже милионима људи из целог света да пронађу одговоре на најважнија животна питања. Да ли бисте и ви то желели?