Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Шта Библија заиста научава?

 ДРУГО ПОГЛАВЉЕ

Свето писмо — књига од Бога

Свето писмо — књига од Бога
  • По чему се Свето писмо разликује од свих других књига?

  • Како нам Свето писмо може користити у свакодневном животу?

  • Зашто можемо бити сигурни да ће се библијска пророчанства испунити?

1, 2. Зашто се може рећи да је Свето писмо диван поклон од Бога?

КАКО се осећате када добијете неки поклон од драгог пријатеља? Вероватно се радујете јер видите да је мислио на вас и да вас воли. Сигурно сте му захвални због тога.

2 Свето писмо је диван поклон од Бога. По чему се оно разликује од свих других књига? Говори нам о стварању свемира, наше планете и првих људи. Поред тога, у њему се налазе практични савети који нам могу помоћи да изађемо на крај с проблемима и бригама. Свето писмо нам такође открива шта ће Бог учинити у будућности. То не можемо сазнати ни из једне друге књиге. Сигурно смо захвални што имамо Свето писмо.

3. Шта нам о Јехови открива чињеница да нам је дао Свето писмо?

3 Осим тога, то што нам је Јехова Бог дао Свето писмо открива нам нешто о њему. Он жели да га добро упознамо. Штавише, Свето писмо нам може помоћи да будемо Божји пријатељи. Зар то није дивно?

4. По чему је Свето писмо посебна књига?

 4 Можда и ви имате Свето писмо, то јест Библију. Цела Библија или неки њени делови објављени су на око 2 600 језика, тако да је може читати око 95 посто људи у свету. У просеку се сваке седмице одштампа више од милион Библија. До сада је одштампано на милијарде примерака, било целе Библије, било њених делова. Сасвим сигурно, ниједна књига није као Библија.

Библијски превод „Нови свет“ постоји на многим језицима

5. Шта значи то што је Свето писмо надахнуто од Бога?

5 Надаље, Свето писмо је „надахнуто од Бога“. (Прочитати 2. Тимотеју 3:16.) Шта то значи? У самом Светом писму се објашњава: „Људи [су] говорили речи које су долазиле од Бога, како их је свети дух водио“ (2. Петрова 1:21). Узмимо за пример директора који диктира писмо секретарици. Она записује његове мисли, а не своје. Зато се може рећи да је то његово писмо. Тако су и у Светом писму записане Божје мисли, а не мисли људи који су га писали.  Зато на Свето писмо можемо гледати као на „Божју реч“ (1. Солуњанима 2:13).

КЊИГА КОЈОЈ СЕ МОЖЕ ВЕРОВАТИ

6, 7. На какав нас закључак наводи то што су сви делови Библије у међусобном складу?

6 Библија је писана у раздобљу од 1 600 година. Писало ју је око 40 људи, који су живели у различито време и били из различитих слојева друштва. Међу њима је било земљорадника, рибара и пастира, као и пророка, судија и краљева. Лука, који је написао једно јеванђеље, био је лекар. Иако су се писци Библије толико разликовали, сви њени делови су у међусобном складу. *

7 Прва библијска књига, Постанак, открива нам како су почели проблеми човечанства. Последња књига, Откривење, показује да ће цела планета постати рај. Тиме је обухваћен период од више хиљада година, а све што је записано помаже нам да разумемо како ће Бог остварити оно што је у почетку желео. То што Библија од почетка до краја говори о једној теми потврђује да је она књига од Бога.

8. Који примери показују да је оно што стоји у Светом писму у складу с научним чињеницама?

8 Поред тога, оно што стоји у Светом писму у складу је с научним чињеницама. Многе ствари су чак записане вековима пре него што их је наука потврдила. На пример, у књизи Левитској се спомињу закони о хигијени и карантину. Они су древном Израелу дати још у време када други народи нису знали ништа о ширењу заразе. Слично томе, у време када су људи  имали погрешне представе о томе каквог је облика наша планета, у Библији је записано да је она „круг“, то јест да је округла * (Исаија 40:22). У њој је такође речено да је Бог Земљу „обесио ни на чем“, то јест да Земља нема видљив ослонац (Јов 26:7). Наравно, Библија није књига која се бави науком. Али оно што у њој пише слаже се са оним што је наука доказала. Зар то не бисмо и очекивали од књиге која долази од Бога?

9. (а) Како се у Светом писму говори о догађајима и људима из прошлости? (б) По чему се Свето писмо разликује од других историјских записа и шта нам то показује?

9 У Светом писму се налазе тачни историјски подаци. Када се говори о догађајима и људима из прошлости, наводе се многи важни детаљи. Један пример тога су бројни родослови. * Осим тога, за разлику од историчара који често не спомињу поразе свог народа, библијски писци су били искрени и забележили су поразе израелског народа. Неки су записали чак и сопствене грешке. На пример, Мојсије је у књизи Бројеви записао једну своју озбиљну грешку због које је био строго укорен (Бројеви 20:2-12). Таква искреност се ретко може наћи у другим историјским записима. Међутим, Библија се разликује од тих записа јер је она књига од Бога.

КЊИГА ПРАКТИЧНИХ САВЕТА

10. Зашто су савети из Светог писма практични за нас?

10 Пошто је Свето писмо надахнуто од Бога, оно је „корисно за поучавање, за укоравање, за поправљање“ (2. Тимотеју 3:16). Савети из Светог писма су  практични за нас. То је логично, јер је аутор те књиге Јехова, који нас је створио и који нас најбоље познаје. Он зна шта је добро за нас, а шта није. Он најбоље зна шта нам је потребно да бисмо били срећни.

11, 12. (а) О чему је Исус говорио у Проповеди на гори? (б) У чему нам могу помоћи библијски савети?

11 У Светом писму је забележена позната Исусова Проповед на гори, то јест Беседа на гори. Можемо је  пронаћи у Јеванђељу по Матеју, у поглављима од 5 до 7. Исус је у тој проповеди говорио о многим темама, између осталог и о томе како да будемо срећни, како да решавамо размирице, како да се молимо и како да гледамо на новац. Исусови савети су и дан-данас практични.

12 У Библији има много савета који нам могу помоћи да имамо срећну породицу и добре међуљудске односе, као и да будемо добри радници. Они су корисни за свакога и никада не застаревају. Како то да су савети из Библије толико мудри? Бог је преко пророка Исаије рекао: „Ја, Јехова, ја сам твој Бог, који те учи за твоје добро“ (Исаија 48:17).

КЊИГА ПРОРОЧАНСТАВА

Библијски писац Исаија прорекао је пад Вавилона

13. Шта је Јехова преко Исаије прорекао о Вавилону?

13 У Светом писму се налазе бројна пророчанства, од којих су се многа већ испунила. Ево једног примера. Преко пророка Исаије, који је живео у осмом веку пре н. е., Јехова је прорекао да ће бити уништен град Вавилон (Исаија 13:19; 14:22, 23). Наведени су детаљи о томе како ће он бити освојен. Освајачи ће исушити реку која је протицала кроз Вавилон и ући у град без борбе. И то није све. У Исаијином пророчанству је наведено чак и име краља који ће освојити Вавилон — зваће се Кир. (Прочитати Исаију 44:27–45:2.)

14, 15. Како су се испунили неки детаљи Исаијиног пророчанства?

14 Око 200 година касније, у ноћи између 5. и 6. октобра 539. пре н. е., близу Вавилона се улогорила војска. Ко је био на челу те војске? Баш као што је било проречено, био је то персијски краљ Кир. Али да ли ће се испунити и остали детаљи из тог пророчанства? На пример, да ли ће Кирова војска ући у Вавилон без борбе?

 15 Вавилонци су те ноћи имали гозбу и осећали су се безбедно иза масивних градских зидина. У међувремену, Кир је скренуо ток реке која је протицала кроз град. Ускоро је ниво воде довољно опао, тако да су његови војници могли да прегазе речно корито и да се приближе градским зидинама. Али како је Кирова војска ушла у град? Из непознатог разлога, градске капије су те ноћи остале отворене.

16. (а) Шта је Исаија још прорекао за Вавилон? (б) Који доказ постоји да се испунило то пророчанство?

16 У вези с Вавилоном било је проречено: „Никад више неће бити настањен, неће га више бити ни у једном будућем нараштају. Арапин неће тамо разапињати свој шатор, нити ће пастири водити своја стада да тамо почивају“ (Исаија 13:20). Ово пророчанство није говорило само о освајању Вавилона него и о томе шта ће с њим бити након тога. Проречено је да ће тај град заувек остати пуст. Да ли се то испунило? Око 80 километара јужно од Багдада у Ираку налазе се рушевине древног Вавилона. То  је доказ да се испунило оно што је Јехова рекао о Вавилону: „Помешћу га метлом уништења“ (Исаија 14:22, 23). *

Рушевине Вавилона

17. Зашто можемо бити сигурни да ће Бог испунити сва своја обећања?

17 То што су се многа пророчанства већ испунила заиста јача нашу веру. Нема сумње да ће Бог, који је испунио сва своја обећања у прошлости, испунити и обећање да ће претворити земљу у рај. (Прочитати Бројеве 23:19.) Зато имамо наду „у вечни живот, што га је Бог, који не може да лаже, још давно обећао“ (Титу 1:2). *

 „БОЖЈА РЕЧ ЈЕ ЖИВА“

18. Како је апостол Павле описао „Божју реч“?

18 На основу свега што смо размотрили, можемо закључити да је Библија јединствена књига. Сви њени делови су у међусобном складу. Оно што у њој пише слаже се са оним што је наука доказала. Поред тога, Библија садржи тачне историјске податке, многе практичне савете и пророчанства која су се испунила. Али то није све. Апостол Павле је написао: „Божја реч је жива и делотворна, оштрија је од сваког двосеклог мача [...] и може просудити мисли и намере срца“ (Јеврејима 4:12).

19, 20. (а) Како нам Библија помаже да откријемо шта нам је у срцу? (б) Како можемо показати да смо захвални за Библију?

19 Читање Божје Речи може променити наш живот. Може нам помоћи да откријемо шта нам је заиста у срцу. На који начин? Можда кажемо да волимо Бога, али да ли је то заиста тако видеће се по томе како реагујемо на оно што прочитамо у Библији.

20 Библија је заиста књига од Бога. Он жели да је читамо и проучавамо. Како можете показати да сте захвални за тај поклон од Бога? Тако што ћете се трудити да још боље упознате ту књигу. То ће вам помоћи да разумете шта Бог намерава да учини за људе. У следећем поглављу ће бити више речи о томе.

^ одл. 6 Неки тврде да постоји противречност између неких делова Библије. Међутим, те тврдње немају основа. Видети књигу Библија — реч Божја или човечија?, 7. поглавље; издали Јеховини сведоци.

^ одл. 8 Изворна реч која је у Исаији 40:22 преведена са „круг“ може се односити и на куглу.

^ одл. 9 На пример, у Луки 3:23-38 налазимо детаљан родослов Исуса Христа.

^ одл. 16 Више информација о библијским пророчанствима може се наћи у брошури Књига за све људе, на странама 27-29; издали Јеховини сведоци.

^ одл. 17 Уништење Вавилона је само једно библијско пророчанство које се испунило. Такође је било проречено уништење Тира и Ниниве (Језекиљ 26:1-5; Софонија 2:13-15). Осим тога, у Даниловом пророчанству је било проречено које ће се светске силе смењивати након Вавилона. Међу њима су биле Медо-Персија и Грчка (Данило 8:5-7, 20-22). Бројна пророчанства о Месији која су се испунила на Исусу разматрају се у Додатку, у делу под називом „Исус Христ обећани месија“.