Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Шта Библија заиста научава?

 ЧЕТВРТО ПОГЛАВЉЕ

Ко је Исус Христ?

Ко је Исус Христ?
  • Како знамо да је Исус Месија?

  • Где је живео пре него што је дошао на земљу?

  • Какав је био као човек?

1, 2. (а) Да ли то што знамо име неке славне личности значи да је и познајемо? (б) Шта људи мисле, ко је био Исус?

У СВЕТУ има много славних људи. Неки су добро познати у свом граду или у својој земљи. Други су познати у целом свету. Међутим, то што знамо име неке славне личности не значи да је стварно и познајемо. Вероватно не знамо какве особине има нити су нам познати детаљи из њеног живота.

2 Иако је Исус Христ живео на земљи пре око 2 000 година, скоро сви су чули за њега. Па ипак, многима није јасно ко је заправо он био. Неки кажу да је био само један добар човек. Други мисле да је био пророк. А неки верују да је Исус Бог и да га треба обожавати. Шта бисте ви рекли?

3. Зашто је важно да знамо истину о Исусу?

3 Важно је да знамо истину о Исусу. Зашто? У Светом писму пише: „Да би добили вечни живот, треба да добро упознају тебе, јединог истинитог Бога, и онога кога си послао, Исуса Христа“ (Јован 17:3). Дакле, ако добро упознамо Јехову Бога и Исуса Христа, можемо добити вечни живот у рају на земљи (Јован 14:6). Осим тога, од Исуса можемо научити како треба да живимо и како  да се опходимо према другима (Јован 13:34, 35). У 1. поглављу ове књиге говорили смо о томе ко је Бог. Осмотримо сада шта из Светог писма можемо научити о Исусу Христу.

ОБЕЋАНИ МЕСИЈА

4. Шта значе изрази „Месија“ и „Христ“?

4 Вековима пре него што се Исус родио, у Светом писму је проречено да ће Бог послати Месију, то јест Христа. Реч „Месија“ потиче из хебрејског језика, а „Христ“ из грчког и обе речи значе „помазаник“. То је израз који се у Светом писму користи за особу коју Бог поставља на неки  посебан положај. У наредним поглављима ове књиге сазнаћемо више о томе како ће се преко Месије испунити Божја обећања. Такође ћемо сазнати шта је он већ учинио за нас. Осмотримо сада како су људи могли да препознају Месију. Несумњиво су се, у периоду пре Исусовог рођења, многи питали ко ће бити Месија.

5. У шта су Исусови ученици били потпуно уверени?

5 У првом веку, ученици Исуса Назарећанина били су потпуно уверени да је он Месија (Јован 1:41). На пример, Симон Петар је рекао Исусу: „Ти си Христ“ (Матеј 16:16). Како су они могли бити сигурни да је Исус обећани Месија? И како ми можемо бити сигурни у то?

6. Како је Јехова помогао верним људима да препознају Месију?

6 Божји пророци који су живели пре Исуса прорекли су многе детаље о Месији. На основу тих детаља, људи су могли да га препознају. То бисмо могли да прикажемо на следећи начин: Замислите да треба да одете на аутобуску или железничку станицу по некога кога никада нисте видели. Зар вам не би значило ако бисте знали неке детаље о тој особи? Наравно да би вам значило. Слично томе, да би људи препознали Месију, Јехова се побринуо да у Библији буду записани многи детаљи о томе шта ће он радити и шта ће доживети.

7. Која су се два пророчанства испунила на Исусу?

7 Осмотримо два примера. Пророк Михеј је преко 700 година унапред прорекао да ће се Месија родити у Витлејему, једном малом граду у Јуди (Михеј 5:2). Где се Исус родио? Управо у том граду (Матеј 2:1, 3-9). Други пример је пророчанство из Данила 9:25. Више векова унапред проречена је година  када ће се појавити Месија — 29. н. е. * Будући да су се ова и друга пророчанства испунила на Исусу, можемо закључити да је он обећани Месија.

Када се крстио, Исус је постао Месија, то јест Христ

8, 9. Како је Јехова приликом Исусовог крштења потврдио да је он Месија?

8 Јехова је на још један начин потврдио да је Исус Месија. У Библији се описује шта се десило када је пред крај 29. н. е. Исус дошао код Јована Крститеља да се крсти у реци Јордан. У њој пише: „Кад се крстио, Исус се одмах подигао из воде. И небеса су се отворила, и Јован је видео како Божји дух силази као голуб и долази на Исуса. И с неба се чуо глас који је рекао: ’Ово је мој Син, вољени, који је по мојој вољи‘“ (Матеј 3:16, 17). Јован се тада уверио да је Бог послао Исуса јер је видео да се на њему испунило оно што је Бог унапред рекао (Јован 1:32-34). Оног тренутка када је Бог излио свети дух на њега, Исус је постао Месија, то јест Христ. Било је јасно да га је Бог изабрао за Вођу и Краља (Исаија 55:4).

9 Библијска пророчанства која су се испунила и оно што је Јехова учинио приликом Исусовог крштења представљају јасан доказ да је Исус обећани Месија. Осмотримо сада како Библија одговара на два важна питања о Исусу Христу: Где је живео пре него што је дошао на земљу и какав је био као човек?

ГДЕ ЈЕ ИСУС ЖИВЕО ПРЕ НЕГО ШТО ЈЕ ДОШАО НА ЗЕМЉУ?

10. Где је Исус живео пре доласка на земљу?

10 У Светом писму се каже да је Исус живео на небу пре него што је дошао на земљу. Пророк Михеј,  који је навео да ће се Месија родити у Витлејему, такође је записао да је Месијино порекло „од давнина“ (Михеј 5:2). Сам Исус је више пута рекао да је живео на небу пре него што се родио као човек. (Прочитати Јована 3:13; 6:38, 62; 17:4, 5.) Док је био на небу, Исус је постао веома близак с Јеховом.

11. Како Библија показује да је Исус Јеховин најдражи Син?

11 Исус је Јеховин најдражи Син. Зашто то можемо рећи? За њега се каже да је „првенац свега што је створено“, јер је Бог прво њега створио * (Колошанима 1:15). Поред тога, он је и „јединорођени“ Син (Јован 3:16). То значи да је једино њега створио сам Бог и да је он једини кога је Бог користио да би створио све друго (Колошанима 1:16). Исус се назива и „Реч“ (Јован 1:14). То нам показује да је он говорио у Божје име, то јест да је преносио Божје поруке и упутства анђелима на небу, као и људима на земљи.

12. Како знамо да прворођени Син није једнак Богу?

12 Да ли је прворођени Син једнак Богу? Из Библије сазнајемо да није. Као што смо видели у претходном одломку, њега је Бог створио. Очигледно је онда да он има почетак, за разлику од Јехове Бога који нема ни почетка, ни краја (Псалам 90:2). Јединорођени Син никада није ни помислио да буде једнак Оцу. Свето писмо јасно каже да је Отац већи од Сина. (Прочитати Јована 14:28; 1. Коринћанима 11:3.) Само је Јехова „Бог  Свемоћни“ (Постанак 17:1). Према томе, нико није једнак њему. *

13. На шта се мисли када се каже да је Син „слика невидљивог Бога“?

13 Јехова и његов прворођени Син били су заједно милијардама година — много пре него што су створени свемир и Земља. Нема сумње да Отац много воли Сина, а исто тако и Син Оца (Јован 3:35; 14:31). Исус је веома сличан свом Оцу. Управо се зато у Библији каже да је он „слика невидљивог Бога“ (Колошанима 1:15). Баш као што неки син може веома да личи на свог оца, тако је и Исус по особинама веома сличан Богу.

14. Како се Јеховин јединорођени Син родио као човек?

14 Јеховин јединорођени Син је био спреман да напусти небо и да дође на земљу како би живео као човек. Али можда се питате: Како је Исус, који је живео на небу, могао да се роди као човек? Јехова је учинио једно чудо. Живот свог јединорођеног Сина пренео је с неба у материцу једне девице, Јеврејке која се звала Марија. Зато Исус није морао да има оца на земљи. Марија је родила савршеног сина и дала му име Исус (Лука 1:30-35).

КАКАВ ЈЕ ИСУС БИО КАО ЧОВЕК?

15. У чему нам помаже Исусов пример?

15 Док читамо о томе шта је Исус говорио и радио док је био на земљи, ми га све боље упознајемо. Поред тога, Исусов пример нам помаже да боље упознамо Јехову. Зашто то можемо рећи? Видели смо да је Исус по особинама веома сличан свом Оцу. Зато је једном приликом рекао: „Ко је видео  мене, видео је и Оца“ (Јован 14:9). Четири библијске књиге које су познате као јеванђеља — по Матеју, Марку, Луки и Јовану — говоре нам пуно о Исусовом животу, о томе шта је радио и какав је био.

16. (а) Чему је Исус поучавао друге? (б) Од кога је Исус научио оно што је говорио другима?

16 Исус је био познат као „Учитељ“ (Јован 1:38; 13:13). Најважније од свега чему је поучавао друге била је „добра вест о краљевству“. То је вест о Божјем Краљевству које ће владати над целом земљом и омогућити да послушни људи заувек срећно живе (Матеј 4:23). Све што је Исус говорио другима научио је од свог Оца. Зато је рекао: „Оно што научавам није моје, него потиче од онога који ме је послао“ (Јован 7:16). Знао је да његов Отац жели да људи чују добру вест о Краљевству. У 8. поглављу ћемо сазнати више о Божјем Краљевству и о томе шта ће оно учинити.

17. (а) Где је Исус поучавао људе? (б) Зашто је био толико посвећен проповедању и поучавању?

17 Где је Исус поучавао људе? Он није чекао да људи дођу код њега. Ишао је по градовима и селима и одлазио је у њихове домове или их је поучавао на трговима и другим местима (Марко 6:56; Лука 19:5, 6). Зашто је Исус био толико посвећен проповедању и поучавању? Зато што је знао да Бог то очекује од њега (Јован 8:28, 29). Међутим, постојао је још један разлог. Исус је саосећао с људима. (Прочитати Матеја 9:35, 36.) Њих су запоставиле верске вође чија је дужност била да их уче истини о Богу и о ономе што Бог намерава да учини. Исус је знао колико је тим људима потребна вест о Краљевству.

18. Које вам се Исусове особине највише допадају?

 18 Исус је волео људе и бринуо је о њима. Био је приступачан и благ. Чак су и деца била слободна пред њим (Марко 10:13-16). Исус је био непристран. Мрзео је корупцију и неправду (Матеј 21:12, 13). Поштовао је жене и уважавао је њихово достојанство, иако их у то време већина мушкараца није нимало поштовала (Јован 4:9, 27). Исус је био и понизан. Једном приликом је опрао ноге апостолима, што су обично радиле слуге.

Исус је проповедао где год је било људи

19. Који пример показује да је Исус узимао у обзир потребе других?

19 Исус није био равнодушан према другима, већ је узимао у обзир њихове потребе. То је било посебно очигледно када је, помоћу Божјег духа, лечио људе (Матеј 14:14). На пример, једном му је пришао човек који је имао губу и рекао: „Ако хоћеш, можеш ме очистити.“ Исус је осетио бол и патњу тог  човека. Сажаливши се, испружио је руку и дотакао га, говорећи: „Хоћу. Очисти се.“ Тај човек је оздравио! (Марко 1:40-42). Можете ли да замислите како се осећао?

ВЕРАН БОГУ ДО КРАЈА

20, 21. Зашто је Исус најбољи пример послушности Богу?

20 Исус је најбољи пример послушности Богу. Шта год да је доживео од својих непријатеља, остао је веран свом небеском Оцу. Када га је Сатана искушавао, он му се одлучно супротставио (Матеј 4:1-11). Једно време, неки Исусови рођаци нису веровали у њега и чак су говорили да је сишао с ума (Марко 3:21). Али Исус није дозволио да они утичу на њега, већ је и даље чинио оно што је Бог желео. Упркос увредама и злостављању, остао је веран Богу и није хтео да се освети својим противницима (1. Петрова 2:21-23).

 21 Исус је остао веран чак и када се суочио са окрутном смрћу. (Прочитати Филипљанима 2:8.) Размислимо о томе шта је све претрпео последњег дана свог живота на земљи. Био је ухапшен, лажни сведоци су га оптужили, неправедне судије су га осудиле, руља га је исмевала и војници су га мучили. На крају су га прибили на стуб. Али Исус је остао веран Јехови и зато је на крају могао да каже: „Свршено је!“ (Јован 19:30). Трећег дана након његове смрти, небески Отац га је ускрснуо као духовно биће (1. Петрова 3:18). Неколико седмица касније, Исус се вратио на небо. Тамо је „сео Богу с десне стране“ и чекао да прими краљевску власт (Јеврејима 10:12, 13).

22. Шта можемо имати захваљујући томе што је Исус остао веран до смрти?

22 Захваљујући томе што је Исус остао веран до смрти, имамо прилику да живимо вечно на рајској земљи, што је Јехова од почетка и намеравао. У следећем поглављу биће осмотрено како нам Исусова смрт то омогућава.

^ одл. 7 Објашњење о томе како се ово пророчанство испунило на Исусу налази се у Додатку, у делу под називом „Како Данилово пророчанство указује на Месијин долазак“.

^ одл. 11 За Јехову се каже да је Отац зато што је све створио (Исаија 64:8). За Исуса се каже да је Божји Син зато што га је Бог створио. Пошто је Бог створио и друга духовна створења, и за њих се каже да су Божји синови. Из истог разлога је и за Адама речено да је Божји син (Јов 1:6; Лука 3:38).

^ одл. 12 Више доказа који потврђују да прворођени Син није једнак Богу може се наћи у Додатку, у делу под називом „Истина о Оцу, Сину и светом духу“.