• Шта се догађа с човеком када умре?

  • Зашто умиремо?

  • Зашто је утешно знати истину о смрти?

1-3. Која питања о смрти људи постављају и које одговоре пружају неке религије?

ЉУДИ већ хиљадама година размишљају о овим важним питањима. Готово да нема човека кога не занимају одговори на та питања.

2 У претходном поглављу је било речи о откупној жртви Исуса Христа, захваљујући којој можемо добити вечни живот. Такође смо видели да се у Светом писму говори о времену када „смрти више неће бити“ (Откривење 21:4). Међутим, сада сви умиремо. „Живи су свесни тога да ће умрети“, рекао је мудри краљ Соломон (Проповедник 9:5). Иако сви желимо да живимо што дуже, ипак размишљамо о смрти и питамо се шта се дешава с нама кад умремо.

3 Сви патимо када изгубимо неку драгу особу. Тада се вероватно питамо: „Где је она сада? Да ли се мучи? Да ли ме посматра? Могу ли јој помоћи? Хоћу ли је икада поново видети?“ Различите религије пружају различите одговоре на ова питања. Неке тврде да добри људи иду на небо, а да се зли заувек муче у паклу. Друге кажу да људи приликом смрти прелазе у неки други свет где као духовна бића живе са својим прецима. А неке уче да мртви иду у подземни свет где им се суди и одакле се реинкарнирају, то јест поново рађају у неком другом телу.

4. На чему се заснивају учења многих религија?

 4 Сва таква учења заснивају се на веровању да неки део нас наставља да живи после смрти. Према скоро свим религијама, како онима из древног доба тако и данашњим, ми смо после смрти и даље свесни и можемо да видимо, чујемо и размишљамо. Међутим, да ли је то могуће? Наша чула и способност размишљања повезани су с радом нашег мозга. Када умремо, мозак престаје да функционише и све наше мисли и сва наша осећања нестају. Такође, наша чула више не постоје. Због тога је немогуће да након смрти и даље видимо, чујемо и размишљамо.

ШТА СЕ ДОГАЂА С ЧОВЕКОМ КАДА УМРЕ?

5, 6. Према Библији, шта се догађа с човеком када умре?

5 Јехова, који нас је створио, свакако зна шта се догађа с човеком када умре и то нам је објаснио у својој Речи, Библији. Из ње можемо јасно разумети следеће: Када човек умре, он престаје да постоји. Смрт је супротност животу. Мртви нити виде, нити чују, нити размишљају. Након што умремо, ниједан део нас не наставља да живи. Ми немамо бесмртну душу нити бесмртан дух. *

Куда је отишао пламен?

6 Након што је рекао да су живи „свесни тога да ће умрети“, Соломон је написао: „Мртви нису свесни ничега.“ Затим је мало допунио ту мисао рекавши да мртви не могу ни да воле ни да мрзе, и да „нема ни рада, ни размишљања, ни знања, ни мудрости у гробу“. (Прочитати Проповедника 9:5, 6, 10.) Слично томе, у Псалму 146:4 се каже да када човек умре, тада „пропадну све мисли његове“. Ми нисмо бесмртни и ни у каквом облику не настављамо да живимо  после смрти. Наш живот се може упоредити с пламеном свеће. Када се пламен угаси, он никуда не одлази. Једноставно га више нема.

ШТА ЈЕ ИСУС РЕКАО О СМРТИ

7. С чиме је Исус упоредио смрт?

7 Када је умро његов пријатељ Лазар, Исус је својим ученицима рекао: „Лазар је заспао.“ Ученици су помислили да Лазар спава, да се опоравља од болести. Међутим, Исус није на то мислио. Он је објаснио: „Лазар је умро.“ (Прочитати Јована 11:11-14.) Занимљиво је што је Исус упоредио смрт са спавањем. Дакле, Лазар није био ни на небу, ни у паклу. Није био ни са анђелима, а ни с прецима. Није се ни поново родио као неки други човек. Он је једноставно био у стању које се може упоредити с дубоким сном. Смрт се на још неким местима у Библији упоређује са спавањем. На пример, када је ученик Стефан био каменован, Библија каже да је „издахнуо“, то јест, према изворном језику, „заспао“ (Дела апостолска 7:60, фуснота). Слично томе, апостол Павле је за неке људе рекао да су „помрли“, то јест „заспали“ (1. Коринћанима 15:6, фуснота).

Када је створио људе, Јехова је желео да вечно живе на земљи

8. Како знамо да Бог није желео да људи умиру?

8 Када је Бог створио људе, да ли је желео да они умиру? Наравно да није! Он је желео да заувек живе на земљи. Као што смо раније видели у овој књизи, Јехова Бог је створио први људски пар у дивном рају. Дао им је савршено здравље. Јасно је да им је желео само добро. Ниједан брижан родитељ не жели  да му се деца муче или да умру. Исто тако, Јехова је брижан Отац који није желео да његова деца старе и умиру, већ да заувек живе срећно на земљи. У Библији пише да је Јехова „вечност ставио људима у срце“ (Проповедник 3:11). Дакле, он нас је створио са жељом да вечно живимо. У будућности ће нам ту жељу и остварити.

 ЗАШТО ЉУДИ УМИРУ

9. Коју је заповест Јехова дао Адаму и зашто је није било тешко послушати?

9 Да бисмо разумели зашто људи умиру, морамо размотрити шта се десило када је на земљи живео први људски пар. У Светом писму пише: „Јехова Бог [је] учинио да из земље никне разноврсно дрвеће пријатно за гледање и чији је плод добар за јело“ (Постанак 2:9). Након тога, Јехова је рекао Адаму: „Са сваког дрвета у врту слободно једи док се не наситиш. Али с дрвета спознања добра и зла не смеш јести, јер оног дана када будеш јео с њега, сигурно ћеш умрети“ (Постанак 2:16, 17). То није било тешко послушати, пошто је било много другог дрвећа с ког су могли да једу. Ова заповест им је пружила прилику да покажу да су захвални Богу за све што им је дао, укључујући и савршен живот. Својом послушношћу би такође показали да поштују ауторитет свог небеског Оца и да желе да их он води у животу.

10, 11. (а) Како су Адам и Ева постали непослушни Богу? (б) Зашто је њихова непослушност била нешто веома озбиљно?

10 Нажалост, први људски пар је одлучио да не слуша Јехову. Како је дошло до тога? Говорећи преко змије, Сатана је питао Еву: „Да ли је Бог заиста рекао да не смете да једете са сваког дрвета у врту?“ Ева је одговорила: „Смемо да једемо плодове с дрвећа у врту. Али за плод с дрвета које је усред врта, Бог је рекао: ’Не једите га и не дирајте га да не умрете‘“ (Постанак 3:1-3).

11 „Не, сигурно нећете умрети“, рекао је Сатана. „Бог зна да ће вам се оног дана када га будете јели отворити очи и да ћете постати као Бог, и знаћете шта је добро, а шта зло“ (Постанак 3:4, 5). Сатана је желео да Ева поверује да ће јој бити боље уколико буде јела забрањени плод. Тврдио је да би она сама  могла да одлучује шта је добро, а шта зло; могла би да ради оно што она жели. Осим тога, Сатана је оптужио Јехову да је лагао када је рекао да ће Адам и Ева умрети ако поједу тај плод. Ева је поверовала Сатани. Зато је убрала плод и окусила га. Затим га је дала мужу, па га је и он окусио. То што су урадили било је веома озбиљно, зато што су свесно радили управо оно што им је Бог рекао да не раде. Једући тај плод, они су намерно прекршили једну једноставну заповест, коју уопште није било тешко послушати. Показали су презир и непоштовање према свом небеском Оцу и његовом ауторитету. За тако нешто нису имали никакав изговор!

12. Који пример показује како се Јехова осећао када су му Адам и Ева били непослушни?

 12 Да то прикажемо једним примером: Како бисте се осећали када би ваше дете, о коме сте с љубављу бринули, с временом постало непослушно и тако показало да вас не поштује и не воли? То би вас веома болело. Замислите онда колики је бол Јехова осетио када су му Адам и Ева били непослушни.

Адам је настао од праха и у прах се вратио

13. Шта је Јехова рекао да ће се десити са Адамом после смрти и шта то значи?

13 Јехова није дозволио да непослушни људи вечно живе. Они су умрли, баш као што им је и било речено. Адам и Ева више не постоје. Они нису наставили да живе на неком другом месту као духовна бића. Како то знамо? На основу онога што је Јехова рекао Адаму након што је он починио грех: „У зноју свог лица јешћеш хлеб док се не вратиш у земљу, од које си и узет. Јер си прах и у прах ћеш се вратити“ (Постанак 3:19). Пре него што је створен од земаљског праха, Адам није постојао (Постанак 2:7). Дакле, када је Јехова рекао да ће се Адам вратити у прах, то је значило да више неће постојати. Биће беживотан попут праха од ког је био створен.

14. Зашто умиремо?

14 Адам и Ева би данас били живи да нису починили грех. Ми умиремо зато што је Адам пренео грех и смрт на све своје потомке. (Прочитати Римљанима 5:12.) Тај грех је попут неке ужасне наследне болести коју нико не може да избегне. Он неминовно води у смрт. Смрт је заправо казна за грех и наш највећи непријатељ (1. Коринћанима 15:26). Стварно треба да будемо захвални што је Јехова обезбедио откупну жртву да би нас избавио од тог страшног непријатеља!

 УТЕШНО ЈЕ ЗНАТИ ИСТИНУ О СМРТИ

15. Зашто је утешно знати истину о смрти?

15 Утешно је знати истину о смрти, која се налази у Светом писму. Као што смо видели, мртви не осећају бол и не пате. Нема разлога да их се плашимо, јер нам они не могу наудити. Није им потребна наша помоћ, а ни они нама не могу да помогну. Такође не можемо да разговарамо с њима. Многе верске вође тврде да могу да помогну онима који су умрли и за то узимају новац од људи који им верују. Међутим, ако знамо праву истину, нећемо бити заведени таквим лажима.

16. Зашто се учења многих религија не слажу са оним што стоји у Светом писму?

16 Шта ваша религија каже о томе шта се дешава када човек умре? Учења већине религија не слажу се са оним што стоји у Светом писму. Због чега је то тако? Због Сатаниног утицаја. Он наводи људе да верују да ће након смрти наставити да живе у неком другом облику. Али то није једина лаж којом се Сатана служи да би удаљио људе од Јехове Бога.

17. Зашто можемо рећи да учење о вечним мукама срамоти Јехову?

17 Као што је већ било споменуто, неке религије уче да се зли после смрти вечно муче у паклу. То лажно учење срамоти Бога. Јехова је Бог љубави и незамисливо је да би тако мучио људе. (Прочитати 1. Јованову 4:8.) Шта бисте мислили о некоме ко кажњава непослушно дете тако што му ставља руке у ватру? Да ли бисте поштовали таквог човека? Да ли бисте уопште желели да га упознате? Сигурно да не бисте. Вероватно бисте закључили да је он веома окрутан. Сатана управо такву слику ствара о Јехови ширећи лаж да он вечно мучи људе у ватри.

18. Зашто људи одају част мртвима?

 18 Сатана се служи неким религијама како би навео људе да верују да човек након смрти постаје дух ког живи морају да поштују и коме морају да одају част. Према том учењу, духови умрлих могу постати наши моћни пријатељи или страшни непријатељи. Многи верују у ту лаж. Они се боје мртвих и зато им одају част. Међутим, у Библији се каже да мртви нису свесни ничега. Такође се каже да само истинити Бог, Јехова, заслужује да му одајемо част, јер је наш Створитељ и даје нам све што нам је потребно (Откривење 4:11).

19. Како нам помаже то што знамо истину о мртвима?

19 Ако знамо истину о мртвима, нећемо бити заведени верским лажима. Такође ћемо лакше разумети друга библијска учења. На пример, када знамо да људи приликом смрти не прелазе у неки други свет као духовна бића, сасвим нам је логично обећање да ћемо вечно живети у рају на земљи.

20. Које ћемо питање осмотрити у следећем поглављу?

20 Праведни човек Јов је још давно поставио питање: „Кад човек умре, може ли се у живот вратити?“ (Јов 14:14). Заиста, да ли неко ко је умро може поново да живи? Оно што Свето писмо говори о томе веома је утешно, као што ћемо видети у следећем поглављу.

^ одл. 5 Више информација о значењу речи „душа“ и „дух“ може се наћи у Додатку, у делу под називом „’Душа‘ и ’Дух‘ — шта ови изрази стварно значе“.