Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Шта Библија заиста научава?

 ДЕВЕТО ПОГЛАВЉЕ

Да ли су ово „последњи дани“?

Да ли су ово „последњи дани“?
 • Који су догађаји проречени у Светом писму?

 • Какви ће бити људи у „последњим данима“?

 • Да ли је за „последње дане“ проречено и нешто позитивно?

1. Како можемо сазнати шта доноси будућност?

ДА ЛИ сте некада гледали вести на телевизији и питали се шта ће бити са овим светом? Већина људи се то пита, али ниједан човек не може рећи шта доноси сутрашњи дан (Јаковљева 4:14). Међутим, Јехова зна шта ће бити у будућности (Исаија 46:10). Он је у својој Речи давно прорекао шта ће се дешавати у наше време. Такође је рекао шта можемо очекивати у будућности.

2, 3. Шта су Исуса питали његови ученици и шта им је он одговорио?

2 Исус Христ је говорио о Божјем Краљевству, које ће окончати зло и претворити нашу планету у рај (Лука 4:43). Људи су желели да знају када ће доћи то Краљевство. На пример, Исуса су његови ученици питали: „Шта ће бити знак твоје присутности и свршетка овог поретка?“ (Матеј 24:3). Исус им је рекао да само Јехова Бог зна када ће тачно доћи крај овог злог света (Матеј 24:36). Међутим, прорекао је шта ће се дешавати непосредно пре него што Божје Краљевство преузме власт над земљом. Оно што је прорекао сада се испуњава.

 3 Пре него што испитамо доказе који потврђују да живимо у време „свршетка овог поретка“, осврнимо се накратко на један рат који се одиграо на небу. Иако га људи нису могли видети, он је и те како утицао на човечанство.

РАТ НА НЕБУ

4, 5. (а) Шта се догодило на небу убрзо након што је Исус постао Краљ? (б) Према Откривењу 12:12, какве су последице рата на небу?

4 У претходном поглављу ове књиге било је објашњено да је Исус Христ 1914. године постао Краљ на небу. (Прочитати Данила 7:13, 14.) Шта се догодило убрзо након тога? У Библији пише: „На небу је избио рат: Михаило [Исус Христ] и његови анђели борили су се са змајем [Сатаном Ђаволом]. А борио се и змај и његови анђели.“ * Сатана и демони, његови зли анђели, изгубили су тај рат и били су збачени с неба на земљу. Због тога су Божји верни анђели били веома радосни. Међутим, на људе је тај рат сасвим другачије утицао. У Библији је то било и проречено: „Тешко вама, земљо и море, јер је Ђаво сишао к вама, веома гневан, знајући да има мало времена!“ (Откривење 12:7, 9, 12).

5 Какве су последице тог рата на небу? Пошто је веома гневан, Сатана наноси невоље свима који су на земљи. Свето писмо период у ком живимо назива „последњим данима“ (2. Тимотеју 3:1). Тај период ће трајати релативно кратко. Чак је и Сатана свестан тога да му је остало „мало времена“. Можемо се радовати томе што ће Бог ускоро спречити Сатану да утиче на човечанство. У овом  поглављу ћемо говорити о томе како се оно што је у Светом писму проречено управо сада одиграва. Видећемо да заиста живимо у последњим данима и да ће они који воле Јехову ускоро добити вечни живот на земљи. Исус је рекао по чему ће се наше време разликовати од било ког другог периода у историји. Осмотримо најпре четири одлике времена у ком живимо.

ГЛАВНА ОБЕЛЕЖЈА ПОСЛЕДЊИХ ДАНА

6, 7. Како се испуњавају Исусове речи о ратовима и глади?

6 Ратови. Исус је рекао да ће „устати народ на народ и краљевство на краљевство“ (Матеј 24:7). У ратовима током прошлог века, погинули су милиони људи. Један британски историчар је написао: „Двадесети век је најкрвавији век у историји [...] Био је то век у ком се скоро непрестано ратовало. Било је тек неколико кратких периода без неког оружаног сукоба.“ У извештају који је саставила једна организација која анализира догађаје у свету стоји следеће: „У ратовима у [20.] веку страдало је три пута више људи него у свим ратовима од првог века до 1899. године“ (Worldwatch Institute). Од 1914.  године, у ратовима је погинуло преко 100 милиона људи. Многи су изгубили своје вољене у рату, што им је донело велики бол и патњу. Можда је и вама нека драга особа погинула у рату.

7 Глад. Исус је прорекао: „Биће глади“ (Матеј 24:7). Стручњаци кажу да се производња хране знатно повећала у последњих 30 година. Па ипак, и даље су многи у оскудици јер немају довољно новца да купе храну или земљу на којој би је производили. У неразвијеним земљама, више од милијарду људи живи с мање од 30 евра месечно. Већина њих гладује. Светска здравствена организација процењује да од преко пет милиона деце колико умре сваке године, највише њих изгуби живот због неухрањености.

8, 9. Како се испуњавају Исусова пророчанства о земљотресима и болестима?

8 Земљотреси. Исус је такође прорекао: „Биће снажних земљотреса“ (Лука 21:11). Према Геолошком институту Сједињених Држава, годишње се у свету очекује у просеку 19 великих земљотреса, који могу оштетити зграде и створити пукотине у тлу. Поред тих великих земљотреса, скоро сваке године буде и  разорних земљотреса услед којих се руше зграде. Доступни подаци показују да је од 1900. године у земљотресима страдало преко два милиона људи. Један извор наводи: „Напредак у технологији само је незнатно умањио број жртава.“

9 Болести. Још једно Исусово пророчанство гласи: „Биће пошасти“ (Лука 21:11). Упркос медицинским достигнућима, светом харају заразне болести. Према једном извештају, око 20 болести које су и раније постојале, међу којима су туберкулоза, маларија и колера, постале су поново уобичајене у протеклих неколико деценија. Неке од њих су сада отпорније на лекове. Поред тога, појавило се најмање 30 нових заразних болести. Неке од њих су неизлечиве и смртоносне.

ЉУДИ ТОКОМ ПОСЛЕДЊИХ ДАНА

10. Које особине можемо запазити код људи?

10 Осим што су описани извесни догађаји у свету, у Библији је проречено да ће се током последњих дана променити и људи. Говорећи о том периоду, апостол Павле је рекао: „У последњим данима настаће нарочито тешка времена.“ Затим је навео какве  ће особине бити уобичајене међу људима. (Прочитати 2. Тимотеју 3:1-5.) Павле је овако описао људе:

 • себични

 • похлепни за новцем

 • непослушни родитељима

 • неверни

 • безосећајни према другима

 • необуздани

 • окрутни

 • више воле ужитке него Бога

 • наизглед су побожни, али не живе побожно

11. Према Псалму 92:7, шта ће бити са злима?

11 Да ли су људи у вашем окружењу такви? Широм света, људи имају такве особине. Знамо да ће Бог ускоро нешто предузети, јер у Библији пише: „Кад зли ничу као трава и цветају сви који зло чине, то је зато да би заувек били уништени“ (Псалам 92:7).

ДА ЛИ ЈЕ ПРОРЕЧЕНО И НЕШТО ПОЗИТИВНО?

12, 13. Како се „право знање“ умножило у наше време?

12 Последњи дани су заиста пуни невоља, баш као што је Библија и прорекла. Међутим, иако  је свет пун проблема, проречено је и нешто позитивно.

13 Боље разумевање Библије. Пророк Данило је за „време краја“ прорекао: „Право знање ће се умножити“ (Данило 12:4). Од 1914, Јехова више него икада помаже онима који му служе да боље разумеју Библију. Они разумеју истину о Божјем имену и томе шта ће он учинити за људе, о откупној жртви Исуса Христа, о томе шта се догађа с човеком након смрти и о ускрсењу. Такође су сазнали како да примењују библијска начела у свом животу да би били срећни и да би обрадовали Бога. Они такође разумеју шта је Божје Краљевство и како ће оно решити проблеме на земљи. На који начин они користе то знање? Да бисмо то сазнали, осмотримо још једно пророчанство које се испуњава у последњим данима.

„Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету“ (Матеј 24:14)

14. У којој мери се проповеда добра вест о Краљевству и ко то чини?

14 Проповедање широм света. Исус Христ је у пророчанству о последњим данима рекао: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету.“ (Прочитати Матеја 24:3, 14.) Широм света се проповеда шта је Краљевство, шта ће оно учинити за људе и како ми то можемо доживети. Та добра вест се проповеда у преко 230 земаља и на више стотина језика. Ревно је објављују милиони Јеховиних сведока из „свих народа и племена и народности и језика“ (Откривење 7:9). Сведоци помажу милионима људи који желе да разумеју Свето писмо. Иако многи мрзе праве хришћане, као што је Исус прорекао, нико не може спречити да се добра вест проповеда (Лука 21:17). Заиста је дивно видети како се испуњава пророчанство о проповедању добре вести!

 ШТА ЋЕТЕ ВИ УРАДИТИ?

15. (а) Шта вас уверава да живимо у последњим данима? (б) Шта ће се догодити са онима који се супротстављају Јехови, а шта са онима који прихватају његову власт?

15 Будући да се данас испуњава толико библијских пророчанстава, да ли се слажете да живимо у последњим данима? Добра вест ће се проповедати докле то Јехова буде желео и „тада ће доћи крај“ (Матеј 24:14). Доћи ће крај злу, пошто ће га Јехова уклонити са земље. Он ће послати Исуса и моћне анђеле да униште све који му се супротстављају (2. Солуњанима 1:6-9). Сатана и његови демони више неће моћи да утичу на човечанство. Тада ће сви који прихватају власт Божјег Краљевства бити награђени дивним животом на земљи (Откривење 20:1-3; 21:3-5).

16. Шта би било добро да чинимо пре него што дође крај?

16 Шта би било добро да чинимо пре него што дође крај Сатаниног света? Добро је да наставимо да учимо о Јехови и о томе шта он очекује од нас (Јован 17:3). Треба марљиво да проучавамо Библију и да се редовно састајемо са онима који се труде да живе по Јеховиној вољи. (Прочитати Јеврејима 10:24, 25.) То ће нам помоћи да боље упознамо Јехову. Такође је потребно да ускладимо свој живот с Јеховиним мерилима како бисмо постали његови пријатељи (Јаковљева 4:8).

17. Зашто ће уништење злих изненадити већину људи?

17 Исус је прорекао да се већина људи неће обазирати на доказе да живимо у последњим данима. Уништење злих ће доћи изненада, попут лопова у ноћи. Већина људи ће бити затечена. (Прочитати 1. Солуњанима 5:2.) Исус је упозорио: „Као што је било у Нојевим данима, таква ће бити присутност  Сина човечјег. Јер као што су у тим данима пре потопа јели и пили, женили се и удавали, све до дана кад је Ноје ушао у арку, и нису обраћали пажњу док није дошао потоп и све их однео, таква ће бити присутност Сина човечјег“ (Матеј 24:37-39).

18. На шта је Исус упозорио своје ученике?

18 Исус је такође рекао: „Пазите на себе да вам срце не буде заокупљено прекомерним јелом и опијањем и животним бригама, и да вас тај дан не затекне и изненади као замка. Јер ће доћи на све који живе по свој земљи. Зато будите будни, и усрдно се молите све време да бисте успели умаћи свему овоме што треба да се догоди, и стати пред Сина човечјег“ (Лука 21:34-36). Треба добро да размислимо о овим Исусовим речима. Зашто? Само ако су Јехова Бог и Исус Христ, Син човечји, задовољни нама, можемо преживети крај Сатаниног света и заувек живети у предивном новом свету, који је веома близу! (Јован 3:16; 2. Петрова 3:13).

^ одл. 4 Више информација о томе како знамо да је Михаило друго име за Исуса Христа може се наћи у Додатку, у делу под називом „Ко је арханђео Михаило?“.