Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пут до срећне породице

 6. ДЕО

Како рођење детета утиче на брак

Како рођење детета утиче на брак

„Деца су наследство од Јехове.“ (Псалам 127:3)

За један брачни пар, рођење детета је нешто предивно, а истовремено и нови изазов. Можда ћете се изненадити када видите да вам већи део времена и снаге одлази на бригу о беби. Недовољно сна и помешана осећања могу створити напетост у браку. И ви и ваш брачни друг ћете морати да се прилагодите како бисте се заједно бринули о беби, а да то не ослаби ваш однос. Како вам савети из Библије могу помоћи да изађете на крај са овим изазовима?

 1. РАЗУМЕТИ КАКО ДЕТЕ УТИЧЕ НА БРАК

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. „Љубав је дуготрпљива и добра.“ Такође, љубав „не гледа своју корист, није раздражљива, не памти зло“ (1. Коринћанима 13:4, 5). Ако сте мајка, природно је да своју пажњу поклањате беби. Међутим, ваш муж би се могао осећати запостављено и зато немојте заборавити да је и њему потребна ваша пажња. Ако сте стрпљиви и обзирни, можете му помоћи да буде укључен у бригу о детету и да осећа да је потребан.

„Мужеви, живите са својим женама у складу са оним што сте научили“ (1. Петрова 3:7). Имајте разумевања да ће вашој жени већи део снаге одузимати брига о беби. Она има нове одговорности и можда је под стресом, исцрпљена, па чак и депресивна. Понекад ће се можда наљутити на вас, али покушајте да останете мирни, јер „ко влада собом, бољи је од онога ко је освојио град“ (Пословице 16:32). Будите увиђавни и пружите јој подршку (Пословице 14:29).

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Очеви: Помажите својој супрузи да се брине о беби, чак и током ноћи. Ограничите време које трошите на друге ствари како бисте се више посветили жени и детету.

  • Мајке: Када вам муж понуди помоћ око бебе, прихватите је. Немојте га критиковати ако нешто не уради савршено, већ му љубазно покажите како то може да уради.

 2. ЈАЧАЈТЕ СВОЈ БРАК

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. „Они ће постати једно тело“ (Постанак 2:24). Иако имате новог члана породице, не заборавите да сте ви и ваш брачни друг још увек „једно тело“. Дајте све од себе да ваш брак остане јак.

Супруге, будите захвалне за помоћ и подршку свог супруга. Ако изразите захвалност речима, то за њега може бити „лек“ (Пословице 12:18). Мужеви, реците својој жени колико је волите и цените. Похваљујте је што се брине о породици (Пословице 31:10, 28).

„Нека нико не гледа своју корист, него корист другога“ (1. Коринћанима 10:24). Увек чините оно што је најбоље за брачног друга. Одвајајте време да разговарате, похваљујете и слушате једно друго. Будите несебични када је реч о интимним односима. Узмите у обзир потребе свог брачног друга. Библија каже: „Не ускраћујте се једно другоме, осим по договору“ (1. Коринћанима 7:3-5). Зато је потребно да отворено разговарате о томе. Ако сте стрпљиви и пуни разумевања, ваша љубав ће расти.

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Не заборавите да одвајате време само за вас двоје.

  • Малим стварима покажите да волите брачног друга, на пример порукама или неким малим поклоном.

 3 ПОУЧАВАЈТЕ ДЕТЕ

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. „Од раног детињства познајеш свете списе који те могу учинити мудрим како би добио спасење“ (2. Тимотеју 3:15). Планирајте како ћете поучавати дете. Оно има невероватну способност да усваја знање, чак и пре рођења. Док је ваша беба још била у материци, она је препознавала ваш глас и реаговала на ваше емоције. Читајте детету док је још врло мало. Иако неће разумети, заволеће читање тако да му оно неће тешко падати ни касније.

Дете никада није премало да вас слуша кад му говорите о Јехови. Зато је такође добро да се молите пред њим (Поновљени закони 11:19). Чак и док се играте заједно, причајте му о ономе што је Јехова створио (Псалам 78:3, 4). Док дете одраста, осетиће вашу љубав према Јехови, па ће га и оно само заволети.

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Конкретно се молите Јехови да вам да мудрост да добро поучавате дете.

  • Понављајте важне речи и мисли својој беби, тако да већ у раном узрасту почне да учи.