Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пут до срећне породице

 3. ДЕО

Како решавати проблеме

Како решавати проблеме

’Жарко се волите, јер љубав покрива мноштво греха.‘ (1. Петрова 4:8)

На почетку заједничког живота, неминовно ће се појавити проблеми. Ти проблеми настају јер се супружници разликују у ставовима, осећањима и погледу на живот. Ту су и утицаји са стране и непредвиђени догађаји.

Бежање од реалности може изгледати као лако решење, али Библија нас саветује да се суочимо с проблемима (Матеј 5:23, 24). Примењивање библијских начела води до најбољих решења.

 1. РАЗГОВАРАЈТЕ О ПРОБЛЕМУ

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. Постоји „време кад се говори“ (Проповедник 3:1, 7). Зато одвојте време да разговарате о проблему који се појавио. Искрено реците брачном другу како се осећате и шта мислите. Увек „говорите истину“ (Ефешанима 4:25). Чак и када сте веома узнемирени, немојте започињати свађу. Благ одговор може спречити да обична размирица прерасте у сукоб (Пословице 15:4; 26:20).

Ако се не слажете с брачним другом, будите љубазни према њему и не заборавите да показујете љубав и поштовање (Колошанима 4:6). Покушајте да што пре решите проблем и немојте започињати „хладни рат“ (Ефешанима 4:26).

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Изаберите прикладно време за разговор о проблемима.

  • Немојте прекидати брачног друга док говори, већ сачекајте да дође ред на вас.

 2. СЛУШАЈТЕ КАКО БИСТЕ РАЗУМЕЛИ

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. „Срдачно волите једни друге. Предњачите у исказивању поштовања једни другима“ (Римљанима 12:10). Веома је важно како слушате. Настојте да разумете гледиште брачног друга и при томе будите ’саосећајни и понизни‘ (1. Петрова 3:8; Јаковљева 1:19). Немојте се претварати да слушате. Кад је то могуће, оставите по страни оно што радите да бисте с пуном пажњом слушали. Ако не можете, предложите да разговарате касније. Уколико на супружника гледате као на сарадника, а не као на противника, нећете се „брзо вређати“ (Проповедник 7:9).

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Слушајте отвореног ума, чак и ако вам се не допада оно што чујете.

  • Трудите се да разумете шта стоји иза речи. Запажајте говор тела и тон гласа.

3. СПРОВЕДИТЕ РЕЧИ У ДЕЛО

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. „Од сваког труда има неке користи, а пусте речи воде у оскудицу“ (Пословице 14:23). Није довољно само сложити се око решења, већ је потребно и спровести у дело заједничку одлуку. За то је некад потребан велик труд, али се исплати (Пословице 10:4). Ако радите заједно као тим, имаћете „добру плату за свој труд“ (Проповедник 4:9).

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Договорите се шта конкретно свако од вас може да уради да би се решио проблем.

  • С времена на време, процените како вам иде.