Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пут до срећне породице

 4. ДЕО

Како располагати новцем

Како располагати новцем

’Саветовањем настају успешни планови.‘ (Пословице 20:18, фуснота)

Новац нам је потребан да бисмо својој породици обезбедили оно што је неопходно (Пословице 30:8). На крају крајева, „новац је заштита“ (Проповедник 7:12). Иако понекад није лако разговарати о њему, немојте дозволити да он буде узрок проблема у вашем браку (Ефешанима 4:32). Имајте поверења једно у друго и будите сложни када одлучујете како ће се новац трошити.

 1. ПАЖЉИВО ПЛАНИРАЈТЕ

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. „Ко од вас, кад жели да гради кулу, најпре не седне и прорачуна трошак да види да ли има чиме да је доврши?“ (Лука 14:28). Неопходно је да заједно планирате како ћете трошити новац (Амос 3:3). Договорите се шта вам је потребно и колико новца можете издвојити за то (Пословице 31:16). Ако себи можете нешто да приуштите, то не значи да то обавезно морате и купити. Избегавајте дугове. Трошите само новац који имате (Пословице 21:5; 22:7).

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Ако вам је на крају месеца остало новца, договорите се шта ћете с њим.

  • Ако сте у минусу, направите конкретан план како да смањите трошкове. На пример, могли бисте сами припремати оброке уместо да купујете брзу храну.

 2. БУДИТЕ ИСКРЕНИ И РЕАЛНИ

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. „Настојимо да све радимо поштено, не само пред Јеховом него и пред људима“ (2. Коринћанима 8:21). Отворено реците брачном другу колико зарађујете и колико трошите.

Увек се договарајте када доносите важне одлуке о финансијама (Пословице 13:10). Разговор о новцу ће вам помоћи да сачувате мир у браку. На свој приход немојте гледати као на лични, већ као на заједнички новац (1. Тимотеју 5:8).

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Одредите колику суму новца можете трошити без претходног договора с брачним другом.

  • Немојте чекати да се појави проблем с новцем, па да тек онда разговарате.

Сазнајте више

ПИТАЊА И ОДГОВОРИ

Финансијски проблеми и дугови — да ли вам Свето писмо може помоћи?

Новцем се не може купити срећа, али четири библијска начела вам могу помоћи када имате финансијске проблеме.

ПРОБУДИТЕ СЕ!

Како спречити расипање новца

Немојте чекати да останете без новца па да тек онда размишљате о навикама трошења, Сазнајте како на време да спречите расипање новца,

СТРАЖАРСКА КУЛА

Да ли да позајмим новац?

Мудрост из Библије вам може помоћи да одлучите.