Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пут до срећне породице

 8. ДЕО

Кад се деси нека трагедија

Кад се деси нека трагедија

„Сада можда морате накратко бити ожалошћени због разних кушњи.“ (1. Петрова 1:6)

Иако дајемо све од себе да бисмо имали срећну породицу, неочекивани догађаји нам могу отежати да сачувамо радост (Проповедник 9:11). Бог с љубављу пружа помоћ у суочавању с проблемима. Ако примењујете савете из Библије, ви и ваша породица моћи ћете да се суочите чак и с најтежим ситуацијама.

 1. ОСЛОНИТЕ СЕ НА ЈЕХОВУ

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. „Све своје бриге баците на њега, јер се он брине за вас“ (1. Петрова 5:7). Никада немојте заборавити да Бог није крив за проблеме који вас сналазе (Јаковљева 1:13). Ако му се приближите, он ће вам пружити најбољу могућу помоћ (Исаија 41:10). „Пред њим изливајте срце своје“ (Псалам 62:8).

Такође ће вас утешити свакодневно читање и проучавање Библије. Тада ћете осетити колико је тачно да нас Јехова „теши у свакој нашој невољи“ (2. Коринћанима 1:3, 4; Римљанима 15:4). Он нам обећава „мир који превазилази сваки ум“ (Филипљанима 4:6, 7, 13).

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Молите се Јехови за помоћ да останете мирни и да јасно размишљате.

  • Осмотрите које вам све могућности стоје на располагању и изаберите шта је најбоље.

2. ВОДИТЕ РАЧУНА О СЕБИ И СВОЈОЈ ПОРОДИЦИ

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. „Срце разборитог стиче знање и ухо мудрих тражи знање“ (Пословице 18:15). Сакупите све чињенице. Сазнајте шта је потребно сваком члану породице. Разговарајте с њима. Слушајте их (Пословице 20:5).

Шта ако изгубите вољену особу? Немојте потискивати осећања пред другима. Сетите се да је и Исус „заплакао“ (Јован 11:35; Проповедник 3:4). Такође је важно да се довољно одмарате и спавате (Проповедник 4:6). Тада ће вам бити лакше да се суочите с тешком ситуацијом у којој сте се нашли.

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Увек отворено разговарајте с члановима породице. Онда им неће бити тешко да вам се обрате и када се деси нека трагедија.

  • Разговарајте с другима који су доживели нешто слично.

 3. ТРАЖИТЕ ПОМОЋ

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. „Прави пријатељ воли у свако доба, и у невољи брат постаје“ (Пословице 17:17). Ваши пријатељи желе да вам помогну, али можда не знају како. Немојте се устручавати да им кажете шта вам је потребно (Пословице 12:25). Такође, водите рачуна о духовности. У томе вам могу помоћи они који добро познају Библију, јер ће вам дати драгоцене савете на темељу ње (Јаковљева 5:14).

Сигурно ће вам значити редовно посећивања састанака на којима се говори о Богу и његовим обећањима. Такође ће вам велику утеху донети помагање онима којима је потребно охрабрење. Говорите им о својој вери у Јехову и његова обећања. Будите заокупљени помагањем другима и немојте се изоловати од људи којима је стало до вас (Пословице 18:1; 1. Коринћанима 15:58).

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Поверите се блиском пријатељу и прихватите његову помоћ.

  • Будите конкретни и искрени када говорите о својим потребама.

Сазнајте више

ПРОБУДИТЕ СЕ!

Кад дете постави питање о смрти

Четири корака ће вам помоћи да одговорите на питања своје деце и помогнете им да се изборе с губитком драге особе.

ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ СВЕТОГ ПИСМА

Зашто Бог допушта зло и патњу?

Како се зло појавило и зашто Бог дозвољава да оно и даље постоји? Да ли ће патњи икада доћи крај?

ПРОБУДИТЕ СЕ!

Кад нас погоди трагедија — губитак вољене особе

Роналдо је пре шеснаест година у једној саобраћајној несрећи изгубио пет чланова своје породице, Иако и даље осећа празнину у срцу, донекле је повратио унутрашњи мир.