Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пут до срећне породице

 1. ДЕО

Бог пружа помоћ за срећан брак

Бог пружа помоћ за срећан брак

„Њихов створитељ [их је] у почетку начинио као мушкарца и жену.“ (Матеј 19:4)

Јехова Бог * је закључио први брак. Библија нам каже да је он створио жену и „довео је човеку“. Адаму је било веома драго, па је рекао: „Ево напокон кости од мојих костију и меса од мог меса“ (Постанак 2:22, 23). Јехова и данас жели да брачни парови буду срећни.

Када двоје ступе у брак, можда мисле да ће све бити савршено. Међутим, чињеница је да ће чак и муж и жена који се воле имати проблема (1. Коринћанима 7:28). У овој брошури ћете пронаћи библијска начела која, ако се примењују, могу допринети срећи у браку и породици (Псалам 19:8-11).

 1. ПРИХВАТИТЕ УЛОГУ КОЈУ ВАМ ЈЕ ЈЕХОВА ДОДЕЛИО

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. Муж је поглавар породице (Ефешанима 5:23).

Мужеви, Јехова очекује да саосећајно бринете о својој жени (1. Петрова 3:7). Он ју је створио тако да с вама чини једну хармоничну целину. Зато он жели да поштујете њено достојанство и да је волите (Постанак 2:18). Због љубави ћете бити спремни да њено добро стављате испред свог (Ефешанима 5:25-29).

Жене, Јехова очекује да поштујете мужа и помажете му да испуни своју улогу (1. Коринћанима 11:3; Ефешанима 5:33). Подржите његове одлуке и целим срцем сарађујте с њим (Колошанима 3:18). Жена која тако чини биће лепа у очима свог мужа, а такође и у Јеховиним очима (1. Петрова 3:1-6).

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Питајте брачног друга у чему се можете побољшати. Пажљиво слушајте и дајте све од себе у том погледу.

  • Будите стрпљиви. Требаће вам времена да научите како да једно друго учините срећним.

2. УЗИМАЈТЕ У ОБЗИР ОСЕЋАЊА БРАЧНОГ ДРУГА

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. Размишљајте о томе шта је добро за вашег брачног друга (Филипљанима 2:3, 4). Будите благи према њему, имајући на уму да Јехова то очекује од својих слугу (2. Тимотеју 2:24). „Неко ко непромишљено говори као да мачем пробада, а језик је мудрих лек.“ Зато мудро бирајте речи (Пословице 12:18). Јехова ће вам својим духом помоћи да у говору показујете љубазност и љубав (Галатима 5:22, 23; Колошанима 4:6).

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Пре него што започнете разговор о важним стварима, молите се за мир и отворен ум.

  • Пажљиво размислите шта ћете рећи и како ћете то рећи.

 3. ЈАЧАЈТЕ ЗАЈЕДНИШТВО

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. Када ступите у брак, постајете „једно тело“ с брачним другом (Матеј 19:5). Али још увек сте две особе и понекад ћете имати различита гледишта. Зато треба да научите како да међусобно усагласите размишљања и осећања (Филипљанима 2:2). То је нарочито важно када доносите одлуке. Библија каже: „Саветовањем настају успешне замисли“ (Пословице 20:18). Нека вас библијска начела воде док заједно доносите важне одлуке (Пословице 8:32, 33).

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Делите своја осећања с брачним другом, а не само информације и гледишта.

  • Договарајте се са супружником пре него што се на нешто обавежете.

^ одл. 4 Јехова је Божје име, као што се може видети у Светом писму.