Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Примери вере

Закључак

Закључак

’Угледајте се на оне који због своје вере и стрпљења наслеђују оно што је обећано.‘ (ЈЕВРЕЈИМА 6:12)

1, 2. Зашто је важно да градимо веру? Објасни на примеру.

ЗАИСТА је лепо чути да неко има веру. Међутим, да ли си икада веру повезао са хитношћу? Зашто би требало да их доведемо у везу? Одговор је једноставан: Ако немамо веру, треба хитно да се потрудимо да је стекнемо. А ако је имамо, треба да је чувамо и негујемо са осећајем хитности. Зашто је то важно?

2 Замисли да пролазиш кроз огромну пустињу. Очајнички ти је потребна вода. Када је пронађеш, треба да је заштитиш од сунца како не би испарила. Затим мораш допуњавати своју залиху воде како би потрајала док не стигнеш на своје одредиште. Данас живимо у свету који је у духовном погледу попут пустиње јер се права вера ретко налази и, као вода у пустињи, брзо испари ако се не чува и не обнавља. Као што не можемо живети без воде, у духовном погледу не можемо опстати ако немамо веру. Задовољавање те потребе не сме се одлагати (Римљ. 1:17).

3. Шта нам је Јехова пружио како би нам помогао да изградимо веру и шта не смемо заборавити?

3 Јехова зна колико нам је вера неопходна и колико ју је тешко изградити и сачувати у данашњем свету. Нема сумње да нам је зато и пружио примере на које се можемо угледати. Јехова је надахнуо апостола Павла да запише: ’Угледајте се на оне који због своје вере и стрпљења наслеђују оно што је обећано‘ (Јевр. 6:12). Зато нас Јеховина организација подстиче да дамо све од себе како бисмо опонашали верне људе, као што су они о којима се говори на страницама ове књиге. Међутим, шта не смемо заборавити? Веома је важно да (1) непрестано јачамо веру и (2) чврсто држимо нашу наду у мислима.

4. Како је Сатана показао да је непријатељ вере и зашто не треба да га се плашимо?

4 Непрестано јачајмо веру. Постоји један велики непријатељ наше вере — Сатана. Будући да влада овим светом, он га је претворио у пустињу у којој вера тешко опстаје. Пошто је он много јачи од нас, да ли треба да закључимо да је немогуће да развијемо и ојачамо нашу веру? Ни у ком случају. Јехова је Пријатељ свима који желе да стекну праву веру. Уверава нас да се уз његову помоћ можемо супротставити Ђаволу и он ће побећи од нас! (Јак. 4:7). Супротстављамо му се тако што сваког дана одвајамо време да бисмо јачали  и градили своју веру. Како то можемо чинити?

5. Како су верни мушкарци и жене из прошлости стекли веру? Објасни.

5 Као што смо видели, верни мушкарци и жене који се помињу у Библији нису рођени с вером. Својим животом су пружили доказ да је вера плод Јеховиног светог духа (Гал. 5:22, 23). Молили су се за помоћ и Јехова је јачао њихову веру. Угледајмо се на њих и никада не заборавимо да Јехова великодушно даје свој дух онима који га моле и поступају у складу са молитвама (Лука 11:13). Да ли постоји још нешто што можемо учинити?

6. Када ће нам проучавање библијских записа највише користитити?

6 У овој књизи смо размотрили само неколико изузетних примера вере. Постоје још многи добри примери и сваки од њих се издваја по нечему. (Прочитати Јеврејима 11:32.) Важно је да док марљиво проучавамо појединости о њиховом животу чинимо то уз молитву и укључимо своје срце. Ако прелећемо преко библијских записа, нећемо учврстити своју веру. Да би нам читање заиста користило, треба да посветимо довољно времена истраживању контекста и околности библијских догађаја. Ако увек имамо на уму да су ти несавршени људи имали „иста осећања као и ми“, они ће нам бити стварнији (Јак. 5:17, фуснота). Саосећање ће нам помоћи да замислимо кроз шта су пролазили док су се суочавали са изазовима и проблемима попут наших.

7-9. (а) Како би се неки верни људи из прошлости осећали да могу да служе Јехови као ми данас? (б) Зашто своју веру треба да јачамо делима?

7 Своју веру такође јачамо делима. На крају крајева, „вера без дела [је] мртва“ (Јак. 2:26). Замисли колико би се радовали верни људи чије примере смо разматрали када би им био додељен задатак који је Јехова нама данас поверио!

8 На пример, шта ако би Аврахам сазнао да више не мора да у пустињи прави олтаре од грубог камена и на њима приноси жртве Јехови, већ да може да се са суверницима састаје у удобним Дворанама Краљевства и на већим скуповима? Како би се осећао док би на тим састанцима слушао како се величанствена обећања која је он видео само „издалека“ објашњавају до најситнијих детаља? (Прочитати Јеврејима 11:13.) А шта би Илија рекао ако би сазнао да се од њега више не тражи да се под влашћу отпадничког краља бори за исправан начин обожавања Јехове и убија Валове пророке? Да ли би му се допао задатак да у миру преноси људима поруку утехе и наде? Заиста, зар верни мушкарци и жене из прошлости не би оберучке прихватили прилику да служе Јехови онако како ми то данас чинимо?

 9 Зато непрестано јачајмо своју веру делима. На тај начин ћемо у свом животу примењивати оно што смо из Божје надахнуте Речи научили о свим тим примерима вере. Као што је поменуто у Уводу, они ће нам тада бити све ближи, попут пријатеља. А та пријатељства ће ускоро постати и те како стварна!

10. Коју радост ћемо имати у Рају?

10 Чврсто држимо нашу наду у мислима. Верним људима је нада коју су добили од Бога увек пружала снагу. Да ли је тако и с тобом? На пример, замисли какву ће ти радост донети сусрет с верним Божјим слугама које ће се вратити у живот приликом ’ускрсења праведника‘. (Прочитати Дела апостолска 24:15.) Која питања би желео да им поставиш?

11, 12. Која би питања у новом свету волео да поставиш (а) Авељу? (б) Ноју? (в) Аврахаму? (г) Рути? (д) Авигеји? (ђ) Јестири?

11 Када сретнеш Авеља, да ли ћеш га питати какви су му били родитељи? Или: „Да ли си некада рекао нешто херувимима који су стајали на улазу у Еден? Да ли су ти одговорили?“ А шта би волео да питаш Ноја? Можда: „Да ли си се икада плашио нефилима? Како си се бринуо о свим тим животињама целе године у арци?“ Ако сретнеш Аврахама, могао би га питати: „Да ли си познавао Сима? Од кога си учио о Јехови? Да ли ти је било тешко да одеш из Ура?“

12 А шта би могао да питаш верне жене које ће ускрснути? На пример: „Руто, шта те је навело да почнеш да служиш Јехови?“ „Авигеја, да ли си се плашила да испричаш Навалу како си помогла Давиду?“ „Јестира, шта се дешавало с тобом и Мардохејем након догађаја описаних у Библији?“

13. (а) Шта ће ускрснуле особе можда желети да знају? (б) Да ли се радујеш што ћеш једног дана упознати верне људе из прошлости?

13 Наравно, верни мушкарци и жене из прошлости такође ће имати прегршт питања за нас. Биће заиста узбудљиво испричати им како су изгледали драматични последњи дани и како је Јехова благословио свој народ у тим тешким временима. Сигурно ће бити ганути када буду сазнали како је Јехова испунио сва своја обећања. У тим будућим данима, више нећемо морати да се трудимо да замишљамо верне Божје слуге о којима се говори у Библији. Они ће бити ту с нама, у Рају! Зато дај све од себе да ти те особе већ сада буду стварне. Угледај се на њихов пример вере и доживи радост да раме уз раме с тим драгим пријатељима заувек служиш Јехови!