Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Примери вере

Увод

Увод

’Угледајте се на оне који због своје вере и стрпљења наслеђују оно што је обећано.‘ (ЈЕВРЕЈИМА 6:12)

1, 2. Како је један путујући надгледник гледао на библијске личности и зашто би оне били дивни пријатељи?

„КАДА прича о библијским личностима, као да прича о својим старим пријатељима.“ То је рекла једна хришћанка након што је чула говор старијег путујућег надгледника. И заиста, тај брат је деценијама проучавао Божју Реч и поучавао друге на темељу ње. Људи о чијој вери се говори у Библији постали су за њега попут пријатеља које познаје цео живот.

2 Зар не би многе библијске личности могле да нам буду дивни пријатељи? Да ли су они за тебе толико стварни? Замисли да можеш боље упознати људе као што су Ноје, Аврахам, Рута, Илија и Јестира. Заиста би било окрепљујуће дружити се и разговарати с њима — својим драгоценим саветима и охрабрењем позитивно би утицали на твој живот. (Прочитати Пословице 13:20.)

3. (а) Како библијски примери вере могу позитивно утицати на нас? (б) Која ћемо питања осмотрити?

3 Наравно, у време ’ускрсења праведника‘ моћи ћемо лично да упознамо те људе и спријатељимо се с њима (Дела 24:15). Међутим, ти примери вере већ сада могу позитивно утицати на нас. Како? Апостол Павле пружа следећи практичан савет: ’Угледајте се на оне који због своје вере и стрпљења наслеђују оно што је обећано‘ (Јевр. 6:12). Пре него што кренемо да се детаљније упознајемо са животом тих људи, осмотримо неколико питања у вези са овим Павловим речима. Шта је вера и зашто нам је потребна? Како се можемо угледати на примере вере из прошлости?

Шта је вера и зашто нам је потребна?

4. Шта људи углавном мисле о вери и зашто се може рећи да нису у праву?

4 Сви мушкарци и жене о којима ће бити речи у овој књизи веома су ценили веру и она је красила њихову личност. Многи људи данас потцењују веру јер је поистовећују са слепим веровањем. Ипак, они нису у праву. Вера није исто што и лаковерност, нити је то само неко осећање. Имати веру не значи чак ни само веровати у нешто. Лаковерност је опасна, осећања су пролазна, а веровање у Бога није довољно јер „и демони верују и дрхте“ (Јак. 2:19).

5, 6. (а) С чим је Павле повезао веру? (б) Колико је чврст темељ за нашу веру? Наведи пример.

 5 Права вера све то надмашује. Присетимо се како се у Светом писму дефинише вера. (Прочитати Јеврејима 11:1.) Павле овде повезује веру са одређеним стварима које се не виде. Прво, ми верујемо у ’оно што је стварно, премда се не види‘. Дословним очима не можемо завирити у духовни свет — не можемо видети Јехову Бога, његовог Сина и Краљевство које сада влада на небу. Као друго, Павле спомиње „оно чему се надамо“ — догађаје који се још нису одиграли. Ми не можемо сада видети нови свет који ће ускоро бити успостављен под Божјим Краљевством. Да ли то значи да наша вера нема основа?

6 Далеко од тога! Павле је објаснио да права вера почива на чврстом темељу. Када је рекао да је вера „чврсто поуздање“, употребио је израз који се такође може превести као „власнички лист“. Замисли да ти неко поклони кућу. Можда ти да потврду о власништву и каже: „Ово је твоја нова кућа.“ Наравно, он не мисли да ћеш живети на том листу папира, већ да је тај документ у законском смислу правоснажан и да практично представља саму кућу. Слично томе, докази за нашу веру су толико снажни и уверљиви да се могу изједначити са самом вером.

7. Шта права вера подразумева?

7 Дакле, права вера се темељи на чврстим доказима и подразумева поверење у Јехову Бога. Пошто имамо веру, ми на њега гледамо као на Оца који нас воли и верујемо да ће се испунити сва његова обећања. Међутим, права вера обухвата и више од тога. Она је жива и мора се неговати да би опстала. Ако се не показује делима, она ће умрети (Јак. 2:26).

8. Зашто је вера тако важна?

8 Зашто је вера тако важна? Павле то на упечатљив начин објашњава. (Прочитати Јеврејима 11:6.) Не можемо приступити Јехови нити му угодити ако немамо веру. Дакле, без вере не можемо да испунимо најузвишенији, најплеменитији циљ који може имати једно биће обдарено разумом — да се приближимо нашем небеском Оцу, Јехови, и да га славимо.

9. Како је Јехова показао да зна колико нам је вера потребна?

9 Јехова зна колико нам је вера потребна и зато нам је дао примере из којих можемо научити како да је развијемо и показујемо. У данашњој хришћанској скупштини имамо дивне примере верних људи који предводе. Божја Реч нас подстиче: „Опонашајте њихову веру“ (Јевр.  13:7). Такође, Павле је писао о великом ’облаку сведока‘, мушкарцима и женама из прошлости који су имали изузетну веру (Јевр. 12:1). Дуги списак из 11. поглавља посланице Јеврејима ни у ком случају не обухвата све верне људе који су живели. Странице Библије пуне су истинитих прича о мушкарцима и женама различитог животног доба и околности, о људима којима је вера обликовала живот. Ми који живимо у време када се права вера не цени можемо много научити од њих.

Како се можемо угледати на веру других?

10. Како нам лично проучавање може помоћи да се угледамо на верне људе о којима говори Библија?

10 Не можемо се угледати на некога ако га најпре добро не упознамо. Док читаш ову књигу, запазићеш да је пуно труда уложено да би нам се до детаља дочарао живот верних Божјих слугу. Зашто се не би и ти потрудио да пронађеш више детаља? Током личног проучавања, истражуј дубље по Библији користећи материјал који ти је доступан. Док размишљаш о неком библијском запису, покушај да дочараш место догађаја и околности. Настој да замислиш призоре, чујеш звукове и осетиш мирисе. Што је још важније, потруди се да препознаш осећања главних ликова приче. Ако саосећаш с тим верним људима, они ће ти постати стварнији и ближи, попут добрих, старих пријатеља.

11, 12. (а) Како можеш имати осећај да још боље познајеш Аврахама и Сару? (б) Како ти могу користити примери Ане, Илије и Самуила?

11 Када добро упознамо те примере вере, имаћемо жељу да се угледамо на њих. Рецимо да размишљаш о томе да направиш неке промене у животу. Јеховина организација све нас подстиче да на неки начин проширимо службу. Можда си замољен да се преселиш на подручје где је већа потреба за објавитељима или да се опробаш у неком виду службе који је за тебе нов или ти делује тешко. Док размишљаш о том задатку и молиш се, може ти помоћи размишљање о Аврахамовом примеру. Он и Сара су спремно напустили удобан живот у Уру и због тога су добили велике благослове. Ако кренеш њиховим стопама, сигурно ћеш имати осећај да их још боље познајеш.

12 Шта ако си обесхрабрен због тога што неко ко би требало да је обзиран према теби поступа окрутно? Можда ти је толико тешко да ти се чак не иде на састанке. Ако размишљаш о Анином примеру и о томе како се изборила са Фенинином злобом, то ће ти помоћи да не донесеш погрешну одлуку, а Ана ће ти такорећи постати драг пријатељ. А можда  те муче осећања безвредности. Док будеш проучавао о томе како се Илија осећао и како га је Јехова утешио, можда ћеш имати утисак да би те он могао разумети. Млади који су под притиском неморалног друштва у школи можда ће наћи пријатеља и узора у Самуилу, који је у шатору састанка био изложен лошем утицају искварених Илијевих синова.

13. Да ли то што опонашамо библијске примере значи да немамо своју личност? Објасни.

13 Ако опонашамо веру тих људи, да ли то значи да постајемо нечија копија и да немамо своју личност? Нипошто! Не треба да заборавимо да нас Јеховина Реч подстиче да се угледамо на примере вере (1. Кор. 4:16; 11:1; 2. Сол. 3:7, 9). Штавише, неки људи чији ћемо пример осматрати и сами су се угледали на верне особе које су живеле пре њих. На пример, у 17. поглављу ћемо из Маријиних речи видети да је размишљала о Аниним речима — очигледно зато што ју је сматрала добрим примером. Да ли то умањује Маријину веру? Наравно да не. Анин пример је помогао Марији да изгради веру како би и сама стекла добро име код Јехове Бога.

14, 15. Која су обележја ове књиге и како је можемо добро користити?

14 Ова књига је осмишљена тако да нам помогне да ојачамо веру. Она у ствари представља збирку чланака из рубрике „Примери вере“, који су излазили у Стражарској кули од 2008. до 2013. Међутим, чланци су прерађени и додато је нешто ново. Осмишљена су питања за разматрање, која нам помажу да применимо поуке. Припремљене су и нове живописне илустрације, а старе су сада још лепше и веће. Сигурно ће нам користити и хронолошки прикази и географске карте. Књига Примери вере осмишљена је за лично, породично и скупштинско проучавање. Осим тога, породице могу уживати и у заједничком читању прича из ове књиге.

15 Надамо се да ће ти ова публикација помоћи да се угледаш на примере верних Јеховиних слугу из прошлости, да ојачаш веру и још више се приближиш свом небеском Оцу, Јехови!