Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 21. ПОГЛАВЉЕ

Он се борио са страхом и сумњом

Он се борио са страхом и сумњом

1-3. Шта је све Петар видео у једном дану а шта се дешавало током ноћи?

ПЕТАР с муком весла и гледа у мрак. Да ли ружичаста светлост која се назире на истоку најављује освит зоре? Мишићи његових леђа и рамена напрегнути су од дугих сати веслања. Ветар му шиба лице и бесно подиже таласе на Галилејском мору. Таласи се непрестано разбијају о прамац рибарског чамца запљускујући Петра хладном морском пеном. Он и даље весла.

2 Пре него што су запловили, Петар и његови пријатељи су на обали оставили Исуса. Тог дана су видели како је са само неколико хлебова и риба нахранио хиљаде гладних. Људи су због тога желели да га поставе за краља, али он није хтео да се уплиће у људске власти. Такође је желео да својим ученицима помогне да се чувају таквих амбиција. Кад је умакао мноштву, рекао је ученицима да уђу у чамац и пређу на другу обалу, а он одлази у гору сам да се моли (Мар. 6:35-45; прочитати Јована 6:14-17).

3 Месец је скоро пун и био је високо на небу када су кренули, а сада се полако спушта ка западу. Они су одмакли свега неколико километара. Заглушујућа хука ветра не допушта овим исцрпљеним људима да разговарају. Петар је вероватно удубљен у своје мисли.

Петар је за две године доста тога научио од Исуса, али је још пуно требало да учи

4. Због чега је Петар изванредан пример за нас?

4 Било је толико тога о чему је могао да размишља! Откад је први пут срео Исуса из Назарета, прошло је више од  две године препуне збивања. Доста тога је већ научио, али је још пуно требало да учи. Тиме што је био спреман да се ухвати у коштац са својим слабостима, страхом и сумњом, пружио нам је изванредан пример. Осмотримо зашто то можемо рећи.

„Нашли смо Месију!“

5, 6. Како је живео Петар?

5 Петар никада неће заборавити дан када је упознао Исуса. Његов брат Андрија први му је пренео дивну вест: „Нашли смо Месију!“ Те речи су заувек промениле Петров живот (Јов. 1:41).

6 Петар је живео у Капернауму, граду на северној обали слатководног језера названог Галилејско море. Он и Андрија радили су као рибари заједно с Јаковом и Јованом, Зеведејевим синовима. С Петром је живела његова супруга, ташта и његов брат Андрија. Да би рибари збринули толику породицу, био је неопходан марљив рад, снага и вештина. Можемо замислити небројене дуге ноћи и ове рибаре како спуштају мреже између два чамца и извлаче разне врсте риба које живе у језеру. Напоран рад чекао их је и преко дана, када се риба разврставала и продавала а мреже се крпиле и чистиле.

7. Шта је Петар чуо о Исусу и зашто је то била узбудљива вест?

7 Из Библије сазнајемо да је Андрија био ученик Јована Крститеља. Петар је сигурно с великим одушевљењем слушао оно што му је брат причао о Јовану и његовом проповедању. Једног дана, Андрија је видео како Јован показује на Исуса из Назарета и каже: „Ево Јагњета Божјег!“ Одмах је постао Исусов следбеник и једва је чекао да саопшти Петру ту узбудљиву вест: Месија се појавио! (Јов. 1:35-40). Након побуне у Едену пре око 4 000 година, Јехова Бог је обећао да ће доћи Избавитељ који ће човечанству пружити праву наду (Пост. 3:15). Андрија је срео управо тог Избавитеља, Месију! Петар је исто тако пожурио да упозна Исуса.

8. Шта значи име које је Исус дао Петру и зашто неки сматрају да оно није одговарајуће?

8 Петар је до тада био познат као Симон. Али Исус га је погледао и рекао му: „Ти си Симон, Јованов син. Зваћеш се Кифа (’Кифа‘ је на грчком ’Петар‘)“ (Јов. 1:42). „Кифа“ је заједничка именица која значи „камен“ или „стена“. По свему судећи, Исусове речи су биле пророчанске. Он је прорекао да  ће Петар постати попут стене — стабилан, чврст и поуздан ослонац међу Христовим следбеницима. Да ли је и Петар тако гледао на себе? Вероватно није. Чак и неки данашњи читаоци јеванђеља не сматрају да је Петар налик стени. Они мисле да је представљен као нестабилна, непостојана и колебљива личност.

9. Шта Јехова и Исус траже у другима и зашто по твом мишљењу треба да се уздамо у њихову процену?

9 Петар је имао своје слабости. Исус је то добро знао. Па ипак, попут свог оца Јехове, Исус је увек тражио добро у другима. У Петру је видео многе добре особине и желео је да му помогне да их још више развије. Јехова и његов Син исто тако траже добро у нама. Можда нам је понекад тешко да верујемо да они у нама могу наћи нешто добро. Међутим, треба да се уздамо у њихову процену и покажемо да смо попут Петра спремни да примимо поуку и да се мењамо. (Прочитати 1. Јованову 3:19, 20.)

„Не бој се“

10. Чега је Петар вероватно био очевидац и чему се касније вратио?

10 Петар је вероватно једно време следио Исуса на његовом проповедничком путовању. Можда је тада видео Исусово прво чудо, претварање воде у вино на свадби у Кани. Што је још важније, чуо је Исусову охрабрујућу поруку о Божјем Краљевству. Па ипак, напустио га је и вратио се риболову. Међутим, поново су се срели неколико месеци касније и овог пута Исус је позвао Петра да га следи и да то буде његов начин живота.

11, 12. (а) Шта је Петар радио преко ноћи? (б) О чему је Петар вероватно размишљао док је слушао Исуса?

11 Петар је управо провео још једну ноћ у безуспешном ловљењу рибе. Рибари су упорно бацали мреже али оне су увек биле празне. Он је сигурно употребио све своје искуство и сналажљивост покушавајући да на различитим деловима језера пронађе место где се рибе хране. Сигурно је понекад пожелео, као и многи други рибари, да завири у мрачне дубине како би пронашао јато риба или их некако натерао да уђу у мреже. Наравно, такве мисли само су га још више могле обесхрабрити. Он није ловио рибу из забаве; други су зависили од тога да ли ће нешто уловити. На крају се вратио на обалу празних руку. Мреже су се ипак морале очистити. Док је он заокупљен чишћењем, прилази му Исус.

Петру никада није било досадно да слуша како Исус говори о Божјем Краљевству, главној теми свог проповедања

 12 Народ се гура око Исуса упијајући сваку његову реч. Окружен мноштвом, Исус улази у Петров чамац и моли га да се мало отисну од обале. Вода јасно преноси звук његовог гласа. И људи на обали и Петар пажљиво слушају док Исус поучава. Њему никада није било досадно да слуша како Исус говори о Божјем Краљевству, главној теми свог проповедања. Каква би само част била пратити Христа и заједно с њим преносити другима поруку наде! Али, да ли је реално размишљати о томе? Он има породицу о којој треба да се брине. Можда се у мислима опет вратио на протеклу дугу ноћ безуспешног рибарења (Лука 5:1-3).

13, 14. Које је чудо Исус учинио за Петра и како је Петар реаговао?

13 Када је Исус завршио с поучавањем, говори Петру: „Отплови тамо где је дубоко, па баците своје мреже и ловите.“ Петар са сумњом каже: „Учитељу, целу ноћ смо се мучили и ништа нисмо уловили, али кад ти тако кажеш, бацићу мреже.“ Петар је управо опрао мреже. Последње што жели да уради јесте да их поново забаци — нарочито сад кад није време за лов. Па ипак, он то чини и даје знак људима у другом чамцу да учине исто (Лука 5:4, 5).

14 Када почиње да извлачи мреже, Петар осећа да су тешке. Сав у чуду, вуче још јаче и убрзо види како се мноштво рибе праћака у мрежама! У паници маше људима у другом чамцу да дођу да помогну. Они то чине, али јасно им је да сва та риба не може стати у један чамац. Напунили су и други, али рибе има толико да оба чамца почињу да тону. Петар је запањен. И раније је видео Христову моћ на делу, али овог пута је доживљава лично! Пред њим је човек који може да учини да рибе уђу у мреже. Обузима га страх. Пада Исусу пред ноге и каже: „Господе, иди од мене јер сам грешан човек.“ Очигледно сматра да није достојан да буде поред особе која има власт од Бога да чини тако моћна дела. (Прочитати Луку 5:6-9.)

’Господе, ја сам грешан човек‘

15. Како је Исус поучио Петра да нема основа за сумњу и страх?

15 Исус му љубазно говори: „Не бој се! Од сада ћеш ловити људе“ (Лука 5:10). Сада није време за сумњу и страх. Нема потребе да се Петар плаши да ли ће успети да збрине  породицу нити да сумња у себе због својих слабости или осећаја недораслости. Исус га је позвао да му се придружи у делу које ће променити историју. Осим тога, Бог коме Петар служи ’великодушно опрашта‘ (Иса. 55:7). Јехова ће бринути за његове потребе, како физичке тако и духовне (Мат. 6:33).

16. Како су Петар, Јаков и Јован реаговали на Исусов позив и зашто је то била најбоља одлука?

16 Петар се одмах одазвао, а такође и Јаков и Јован. „Извукли [су] чамце на копно, оставили све и пошли за њим“ (Лука 5:11). Петар је показао веру и у Исуса и у Бога који га је послао. То што је прихватио Исусов позив била је најбоља одлука. Сличну веру и данас показују хришћани који су у  жељи да служе Јехови победили своје сумње и страхове. Они који показују такво поверење у Јехову никада се неће разочарати (Пс. 22:4, 5).

„Зашто си посумњао?“

17. Шта се све десило за две године откако је Петар упознао Исуса?

17 Вратимо се на олујну ноћ на Галилејском мору која је описана на почетку овог поглавља. Не знамо тачно које успомене Петру навиру у мисли док се бори с таласима те ноћи. А за две године колико већ познаје Исуса десило се заиста много тога! Исус је излечио његову ташту. Одржао је Проповед на гори. Његове изванредне поуке и моћна дела доказала су да је он Јеховин Изабраник, Месија. За то време је и Петар напредовао и можда се више није тако лако препуштао страху и сумњи. Исус га је чак изабрао да буде један од његових дванаест апостола! Па ипак, Петар ће ускоро схватити да још није победио страх и сумњу.

18, 19. (а) Опиши шта је Петар видео на Галилејском мору. (б) Како је Исус реаговао на Петрову молбу?

18 Током четврте ноћне страже, то јест негде између три сата ујутру и сванућа, Петар одједном престаје да весла и усправља се. Чини му се као да се нешто помера на води. Да ли је то само одсјај месечине на узбурканим таласима? Не, сувише је стабилно и усправно. То је човек! И то човек који хода по води! Та прилика се приближава и иде право ка њима. Преплашени ученици мисле да је то нека утвара. Али чује се глас: „Будите храбри, ја сам! Не бојте се!“ То је Исус (Мат. 14:25-28).

19 Петар одговара: „Господе, ако си ти, заповеди ми да дођем к теби по води.“ Он је веома узбуђен због онога што види и не жели да пропусти ту прилику да оснажи своју веру. Жели да има удела у ономе што се збива. Исус га љубазно позива и Петар силази са чамца и стаје на усталасано море. Замислимо само његово узбуђење када под ногама осети чврст ослонац. Сав у чуду, он креће према Исусу ходајући по води. Међутим, његову почетну храброст ускоро замењује друго осећање. (Прочитати Матеја 14:29.)

„Кад је видео колико је ветар јак, уплашио се“

20. (а) Шта је Петру одвукло пажњу и с каквим исходом? (б) Које је значајно питање Исус поставио Петру?

20 Требало је да Петар усмери пажњу на Исуса. Показао је веру у њега и зато га је Исус Јеховином силом одржавао на узбурканим таласима. Али Петру нешто одвлачи пажњу.  У запису читамо: „Кад је видео колико је ветар јак, уплашио се.“ Скреће поглед на таласе који силовито ударају у чамац и запљускују га. Хвата га паника. Вероватно већ види себе како тоне и утапа се. Док страх преплављује његово срце, његова вера тоне. Човек који је назван стена јер је могао да постане чврст ослонац почиње да тоне попут камена због своје непостојане вере. Петар је добар пливач, али сада се не ослања на то. Он вапи: „Господе, спаси ме!“ Исус га хвата за руку и повлачи к себи. Док су још на води, он поставља Петру значајно питање: „Маловерни, зашто си посумњао?“ (Мат. 14:30, 31).

21. Зашто је сумња опасна и како се можемо борити против ње?

21 „Зашто си посумњао?“ То питање је било заиста на месту! Сумња има разорну моћ. Уколико дозволимо да нас обузме, она може разорити нашу веру и довести до тога да духовно потонемо. Зато треба да се грчевито боримо против ње. Како можемо успети? Тако што водимо рачуна на шта усмеравамо пажњу. Ако размишљамо о ономе што нас плаши, обесхрабрује или одвраћа од Јехове и његовог Сина, потхрањујемо своје сумње. С друге стране, сумње нам неће разорити веру ако усмеримо пажњу на Јехову и његовог Сина, на оно што су већ урадили, што сад чине и што ће учинити за оне који их воле.

22. Зашто је Петров пример вредан опонашања?

22 Петар иде за Исусом према чамцу. Олуја се смирила и на Галилејском мору је завладала тишина. Придружује се осталим ученицима који говоре Исусу: „Ти си заиста Божји Син“ (Мат. 14:33). Док Петар посматра како над језером свиће зора, сигурно му је срце пуно захвалности. Победио је сумњу и страх. Наравно, проћи ће још доста времена док се не испуни Исусово предвиђање да ће он постати хришћанин чврст попут стене. Али он је одлучан да се труди и расте у вери. Да ли и ти имаш такву одлучност? Онда се сигурно слажеш да је Петров пример вредан опонашања.