Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 16. ПОГЛАВЉЕ

Поступала је мудро, храбро и несебично

Поступала је мудро, храбро и несебично

1-3. (а) Како се Јестира осећала док је прилазила престолу свог мужа? (б) Како је краљ реаговао на Јестирин долазак?

ЈЕСТИРА полако прилази престолу док јој срце убрзано лупа. У краљевским одајама персијске тврђаве Сусан завладала је мукла тишина. Јестира чује само своје лагане кораке и шуштање својих краљевских хаљина. Она не дозвољава да јој пажњу одврати раскош краљевског двора, велелепни стубови, богато изрезбарена таваница од кедровине увезене из далеког Ливана. Њен поглед и мисли усмерени су на човека који седи на престолу, човека у чијим рукама је њен живот.

2 Краљ нетремице гледа Јестиру док му прилази и пружа ка њој златно жезло. Од тог једноставног геста њој зависи живот, јер тиме краљ показује да јој опрашта увреду коју му је управо нанела тиме што се непозвана појавила пред њим. Јестира долази до престола и захвално дотиче врх жезла (Јест. 5:1, 2).

Јестира је захвално прихватила краљеву милост

3 Огромна моћ краља Асвира огледала се у свему што га је окруживало. Сама његова одора данас би вредела читаво богатство. Па ипак, Јестира види топлину у очима свог супруга — на неки свој начин, он њу воли. Каже јој: „Шта желиш, краљице Јестира, и шта тражиш? Ако је и пола краљевства — даће ти се!“ (Јест. 5:3).

4. Који су изазови стајали пред Јестиром?

4 Јестира је већ показала изузетну веру и храброст. Дошла је пред краља да би осујетила заверу због које би њен народ био збрисан с лица земље. До сада има успеха али пред њом стоје већи изазови. Мора да увери овог поносног владара да је његов најповерљивији саветник заправо зликовац који га је на превару навео да потпише смртну пресуду Јестирином народу. Како ће она то учинити и шта можемо научити из њеног примера вере?

 Мудро је изабрала ’време да говори‘

5, 6. (а) Како је Јестира применила начело из Проповедника 3:1, 7? (б) Како је Јестира показала мудрост када је пришла свом мужу?

5 Да ли Јестира треба да изнесе краљу свој проблем пред осталим дворанима? Тиме би га можда понизила и дала прилику његовом саветнику Аману да негира њене оптужбе. Онда шта Јестира чини? Вековима раније мудри краљ Соломон је под Божјим надахнућем написао: „Све има своје време [...] време кад се ћути и време кад се говори“ (Проп. 3:1, 7). Сигурно ју је тим начелима одмалена поучавао њен поочим, верни Мардохеј. Јестира је очигледно разумела колико је важно добро изабрати „време кад се говори“.

6 Јестира каже: „Ако је краљу по вољи, нека дође краљ с Аманом данас на гозбу коју сам му приредила“ (Јест. 5:4). Краљ се слаже и наређује да се Аман позове. Запажате ли мудрост у Јестириним речима? Она је сачувала достојанство свог супруга и изабрала погоднију прилику да му изнесе оно што је тишти. (Прочитати Пословице 10:19.)

7, 8. Како је изгледала прва Јестирина гозба и зашто тада није рекла своју молбу краљу?

 7 Нема сумње да Јестира пажљиво припрема ту гозбу, старајући се да удовољи свом мужу до најситнијих детаља. Ту се нашло и најфиније вино ради доброг расположења (Пс. 104:15). Асвир ужива у свему и зато поново пита Јестиру која је њена молба. Да ли је сада време да му каже?

8 Јестира сматра да није. Она позива краља и Амана да дођу на њену гозбу и сутрадан (Јест. 5:7, 8). Зашто одлаже? Не заборавимо да због краљевог декрета целом Јестирином народу прети смрт. Тим више, она мора бити сигурна када је прави тренутак да говори. Зато чека и тако јој се пружа прилика да још једном покаже свом супругу колико га цени.

9. Зашто је стрпљење вредна особина и како се можемо угледати на Јестиру у том погледу?

9 Стрпљење је ретка и драгоцена особина. Иако је Јестира узнемирена и жели да што пре каже шта је мучи, она стрпљиво чека прави тренутак. Можемо пуно научити од ње  јер је свако од нас вероватно видео нешто што би ваљало да се исправи. Уколико желимо да уверимо неког ко има ауторитет да реши тај проблем, важно је да будемо стрпљиви попут Јестире. У Пословицама 25:15 стоји: „Стрпљивошћу може да се утиче на заповедника, и благ језик кости ломи.“ Уколико стрпљиво сачекамо прави моменат и говоримо благо попут Јестире, можемо утицати чак и на оне који се снажно противе. Да ли је Јестирин Бог Јехова благословио њено стрпљење и мудрост?

Стрпљење утире пут правди

10, 11. Због чега се Аман наљутио након прве гозбе и шта су му његова жена и пријатељи предложили?

10 Захваљујући Јестирином стрпљењу, долази до невероватног развоја догађаја. Аман одлази са прве гозбе веома расположен, „радостан и веселог срца“ јер су му краљ и краљица указали тако велику наклоност. Али, када стиже до врата  тврђаве, поглед му се зауставља на Мардохеју, Јудејцу који му и даље не указује посебну част. Као што смо размотрили у претходном поглављу, Мардохеј то не чини из непоштовања већ зато што му савест то не допушта. Он не жели да угрози своје пријатељство с Јеховом Богом. У сваком случају, Аман се ’одмах разгневио‘ (Јест. 5:9).

11 Аман својој жени и пријатељима прича о том понижењу и они му предлажу да направи велики стуб, висок преко 22 метра, и да тражи дозволу од краља да на тај стуб обеси Мардохеја. Аману се свиђа тај предлог и истог часа почиње да га спроводи у дело (Јест. 5:12-14).

12. Зашто је краљ тражио да му се наглас чита књига са државним записима и шта је на тај начин сазнао?

12 У међувремену, краљу се те ноћи дешава нешто неуобичајено. „Краљ није ока склопио“, каже нам Библија. Зато је тражио да му се наглас чита књига са државним записима. Тамо се налази извештај о двојици завереника који су хтели да дигну руку на њега. Он се сећа тог догађаја и зна да су завереници били ухваћени и погубљени. Али шта је било са човеком који је разоткрио ту заверу — са Мардохејем? То је заинтригирало краља па је упитао какву је награду тај човек добио. Слуге му одговарају да ништа није учињено за њега. (Прочитати Јестиру 6:1-3.)

13, 14. (а) Како је за Амана све кренуло по злу? (б) Шта су Аману рекли жена и пријатељи?

13 Сав узрујан, краљ пита да ли је ту неки дворанин који би му могао помоћи да се исправи тај пропуст. Од свих људи, баш је Аман у предворју — изгледа да је поранио јер једва чека да добије овлашћење да убије Мардохеја. Али пре него што успева да изнесе своју молбу, краљ га пита како треба поступити са човеком коме краљ жели да искаже част. Аман претпоставља да је реч о њему. Зато предлаже нешто врло великодушно: треба га обући у краљевске хаљине, угледни кнез треба да га хвали на сав глас и да га проведе Сусаном на краљевом коњу. Замисли израз на Амановом лицу када схвата да ће ту част добити Мардохеј! И кога краљ задужује да му искаже такву част? Управо Амана! (Јест. 6:4-10).

14 Аман преко воље извршава ту мрску дужност а затим разочаран жури кући. Његова жена и пријатељи му кажу да ти догађаји слуте само на зло. Он ће изгубити битку против Мардохеја Јудејца (Јест. 6:12, 13).

15. (а) Како се Јестирино стрпљење исплатило? (б) Зашто је мудро да ’спремно чекамо‘ на Бога?

 15 Дакле, пошто је Јестира стрпљиво сачекала један дан да изнесе свој проблем краљу, Аман је такорећи имао времена да сам припреми сцену за свој пад. Осим тога, можда је баш Јехова Бог проузроковао краљеву несаницу (Посл. 21:1). Зато не изненађује што нас Божја Реч подстиче да ’спремно чекамо‘. (Прочитати Михеја 7:7.) Када чекамо на Бога, можда ћемо увидети да су његова решења за наше проблеме далеко боља од свега што бисмо ми смислили.

Говорила је храбро

16, 17. (а) Када је дошло Јестирино ’време да говори‘? (б) По чему се Јестира разликовала од Астине, претходне краљице?

16 Јестира се више не усуђује да искушава краљево стрпљење; мора му све рећи другог дана на гозби. Али како да почне? Није морала да брине јер је краљ поново пита која је њена молба (Јест. 7:2). Дошло је њено ’време да говори‘.

17 Можемо да замислимо Јестиру како у себи упућује молитву свом Богу пре него што изговори следеће: „Ако сам нашла милост у твојим очима, краљу, и ако је то краљу по вољи, нека ми се поклони мој живот, за то молим, и мој народ, то је оно што тражим“ (Јест. 7:3). Она уверава краља да јој је важна његова процена и да жели да се подложи његовој вољи. Јестира је сасвим другачија од Астине, претходне краљице, која је намерно понизила свог супруга! (Јест. 1:10-12). Осим тога, Јестира не критикује краља због тога што је наивно веровао Аману, већ га моли да је заштити од опасности.

18. Како је Јестира изнела проблем краљу?

 18 Та њена молба сигурно погађа и затиче краља. Ко се усуђује да угрози живот његове краљице? Јестира наставља: „Ја и мој народ [смо] продани како бисмо били истребљени, побијени и уништени. Да смо продани као робови и робиње, онда бих ћутала. Али није прикладно да ова невоља буде краљу на штету“ (Јест. 7:4). Јестира отворено износи проблем краљу и додаје да му не би ништа рекла уколико би им претило само ропство. Међутим, овај геноцид би и сувише скупо коштао краља и зато није желела да прећути.

19. Шта од Јестире учимо о уверљивости?

19 Јестира је заиста на уверљив начин представила краљу свој проблем. Од ње можемо много научити. Било да тражимо помоћ од некога ко нам је веома близак или од особе на положају, треба да будемо искрени, стрпљиви и да показујемо поштовање (Посл. 16:21, 23).

20, 21. (а) Како је Јестира разоткрила Амана и каква је била краљева реакција? (б) Шта је Аман урадио када се открило да је сплеткарош и кукавица?

20 Асвир инсистира да чује: „Ко је то, и где је онај који се осмелио да учини тако нешто?“ Замисли како Јестира упире прстом и говори: „Тај противник и непријатељ јесте овај зли Аман.“ Настаје тајац. Ужасан страх испуњава Амана. Лице хировитог краља сигурно мења боју када схвати да га је његов поверљиви саветник на превару навео да потпише смртну пресуду својој супрузи! Пун гнева, краљ одлази у башту да се смири (Јест. 7:5-7).

Јестира је храбро разоткрила злог Амана

 21 Пошто се открило да је сплеткарош и кукавица, Аман пада пред краљичине ноге. Краљ се враћа и на Јестириној софи затиче Амана како је моли за милост. Бесно га оптужује да покушава да напаствује краљицу, и то још у краљевом двору. За Амана је то била смртна пресуда. Слуге му прекривају лице и одводе га. Један од краљевих дворана затим спомиње велики стуб који је Аман наменио Мардохеју. Асвир одмах наређује да на тај стуб обесе Амана (Јест. 7:8-10).

22. Како из Јестириног примера видимо да никада не треба да очајавамо, будемо огорчени или изгубимо веру?

22 У данашњем неправедном свету је лако закључити да правда никада неће завладати. Да ли се и теби то некада чини? Јестира се није препуштала очају, није постала огорчена и никада није изгубила веру. У право време је храбро заступала оно што је исправно и веровала је да ће Јехова учинити свој део. То је заиста добар пример за нас. Јехова се није променио од Јестириних дана. Он и даље узрокује да се зли и лукави ухвате у сопствену замку, као што је било са Аманом. (Прочитати Псалам 7:11-16.)

Несебично се заузела за Јехову и његов народ

23. (а) Како је краљ наградио Мардохеја и Јестиру? (б) Како се испунило пророчанство о Венијамину које је изговорио Јаков на самрти? (Видети оквир „ Испуњено пророчанство“.)

23 Краљ је коначно сазнао ко је Мардохеј — не само одани поданик који је разоткрио заверу против њега већ и Јестирин поочим. Асвир га је поставио за управника целе земље уместо Амана. Јестири је дао Аманову кућу и његово огромно богатство, а она је над свим тим поставила Мардохеја (Јест. 8:1, 2).

24, 25. (а) Зашто Јестира није могла да одахне након што је откривена Аманова завера? (б) Како је Јестира још једном ризиковала свој живот?

24 Сада када су Јестира и Мардохеј безбедни, може ли она одахнути? Може ако мисли само на себе. У том тренутку,  Аманов декрет о истребљењу Јудејаца већ је на путу до свих крајева царства. Да би одредио најповољније време да започне са својом гнусном намером, Аман је бацао жреб, то јест Пур. Вероватно је реч о неком виду окултизма (Јест. 9:24-26). Иако их од тог дана дели још неколико месеци, то ће брзо проћи. Може ли се икако избећи та катастрофа?

25 Јестира поново несебично ризикује свој живот појавивши се непозвана пред краљем. Овог пута га са сузама моли за свој народ тражећи од њега да опозове ту ужасну наредбу. Али закони донесени у име персијског владара били су неопозиви (Дан. 6:12, 15). Зато краљ овлашћује Јестиру и Мардохеја да донесу нове законе. Издата је објава којом се Јудејцима даје право да се бране. Гласници на коњима јуре по целој земљи носећи Јудејцима добре вести. Буди се нада у срцу многих (Јест. 8:3-16). Можемо да замислимо Јудејце из свих делова тог огромног царства како се наоружавају и спремају за битку. Без новог закона, то не би било могуће. Али још важније питање је: Да ли ће ’Јехова над војскама‘ бити уз свој народ? (1. Сам. 17:45).

Јестира и Мардохеј су послали објаву свим Јудејцима у Персијском царству

26, 27. (а) Колико је велика била победа коју је Јехова дао свом народу? (б) Које пророчанство се испунило уништењем Аманових синова?

 26 Освануо је одлучујући дан и Божји народ је спреман. Чак многи персијски званичници стају на њихову страну јер се већ надалеко прочуло да је нови управник целе земље Мардохеј, Јудејац. Јехова свом народу даје велику победу. Заштитио их је од страховите одмазде побринувши се да њихови непријатељи буду потпуно поражени * (Јест. 9:1-6).

27 На пример, Мардохеј би био у опасности докле год су живи Аманови синови. Међутим, свих десет синова је било убијено (Јест. 9:7-10). Тиме је испуњено библијско пророчанство којим је Бог предсказао потпуно истребљење Амаличана, који су се показали као заклети непријатељи Божјег народа (Пон. зак. 25:17-19). Аманови синови су вероватно били међу последњим припадницима тог народа осуђеног на пропаст.

28, 29. (а) Зашто је за испуњење Јеховине воље било неопходно да Јестира и њен народ учествују у рату? (б) Како нам опонашање Јестириног примера доноси благослове?

28 Јестира је на нејаким плећима понела свој део веома тешког терета — као што је доношење краљевских закона о рату и погубљењима. То јој није било лако. Али да би се извршила Јеховина воља, морало се спречити истребљење његовог народа. Само тако се у Израелу могао родити обећани Месија, једини извор наде за читаво човечанство (Пост. 22:18). Данашњим Божјим слугама је драго што је Месија, Исус, када је био на земљи, забранио својим следбеницима да учествују у било каквом дословном рату (Мат. 26:52).

29 Па ипак, хришћани се налазе у духовном рату. Сатана је више него икад решен да уништи нашу веру у Јехову Бога. (Прочитати 2. Коринћанима 10:3, 4.) За нас је велики благослов што имамо примере попут Јестире! Покажимо и ми своју веру тако што ћемо говорити уверљиво, стрпљиво и мудро и тако што ћемо бити храбри и несебично се заузимати за добробит Божјег народа.

^ одл. 26 Краљ је дозволио Јудејцима да наредног дана дотуку своје непријатеље (Јест. 9:12-14). Јевреји и дан-данас у знак сећања на ту велику победу сваке године месеца адара, који одговара крају фебруара и почетку марта, одржавају празник Пурим. Тај празник је добио име по жребу који је Аман бацао у намери да истреби Израел.