Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 17. ПОГЛАВЉЕ

„Ево Јеховине робиње!“

„Ево Јеховине робиње!“

1, 2. (а) Како је посетилац поздравио Марију? (б) Зашто се може рећи да је Марија била на прекретници свог живота?

МАРИЈА широм отворених очију гледа посетиоца који улази у њен дом. Он не тражи ни њеног оца ни мајку. Дошао је да види њу! Потпуно је сигурна да он није из Назарета. У малом граду као што је њен, странци се лако могу запазити. А он би свуда био упадљив. Обраћа јој се веома необичним речима: „Здраво, милошћу дарована, Јехова је с тобом.“ (Прочитати Луку 1:26-28.)

2 Овим речима Библија нас упознаје с Маријом, ћерком Илија, из града Назарета у Галилеји. Сусрећемо се с њом у тренутку када се налази на прекретници свог живота. Она је верена за тесара Јосифа који је био сиромашан, али богобојазан човек. Чини се да је њен животни пут зацртан — скромно ће живети и подупирати Јосифа док заједно буду подизали децу. Међутим, сада се пред њом појављује овај посетилац с вешћу да јој је Бог поверио задатак који ће јој променити живот.

3, 4. Да бисмо сазнали каква је била Марија, шта треба да узмемо у обзир?

3 Многи су изненађени када сазнају да Библија не говори пуно о Марији. Открива мало о њеној прошлости, још мање о њеној личности и баш ништа о њеном изгледу. Па ипак, и оно мало што се о њој налази у Божјој Речи говори нам много.

4 Да бисмо сазнали каква је била Марија, морамо оставити по страни то како се на њу гледа у разним црквама. Зато се нећемо бавити бројним сликама и приказима на мермеру и зидовима. Нити ћемо покушавати да растумачимо замршена теолошка схватања и верска учења којима се овој понизној жени приписују звучне титуле као што су „Мајка Божја“ и „Пресвета Девица Марија“. Обратићемо пажњу на оно што Библија заиста каже о њој. Стећи ћемо драгоцен увид у Маријину веру и видећемо како је можемо опонашати.

 Анђео је посетио Марију

5. (а) Шта учимо о Марији на основу њене реакције на Гаврилов поздрав? (б) Коју поуку нам пружа Маријин пример?

5 Маријин посетилац није био обичан човек. Био је то анђео Гаврило. Када ју је назвао „милошћу дарована“, она се уплашила његових речи и размишљала је шта значи тај необичан поздрав (Лука 1:29). Ко јој је указао такву милост? Марија није очекивала такво признање од људи. Али анђео није говорио о томе, већ о милости Јехове Бога. Она је придавала велику важност томе. Ипак, није била охола и није сматрала да је Божја милост нешто што се подразумева. Ни ми не треба никада да уображавамо да имамо право на Божју милост већ треба да тежимо за њом. Тиме ћемо показати да смо разумели важно библијско начело које је млада Марија у потпуности схватала: Бог се супротставља охолима, али воли и подржава кротке и понизне (Јак. 4:6).

Марија није била охола и није сматрала да је Божја милост нешто што се подразумева

6. На коју је част анђео указао Марији?

6 Добро је што је Марија понизна, јер јој анђео указује да ће имати скоро незамисливу част. Објашњава јој да ће родити дете које ће постати најважнији човек у историји. Гаврило каже: „Јехова Бог даће му престо Давида, његовог оца, и он ће владати као краљ над Јаковљевим домом заувек и његовом краљевству неће бити краја“ (Лука 1:32, 33). Она је сигурно знала за обећање које је Бог дао Давиду више од хиљаду година раније — наиме, да ће један од његових потомака владати вечно (2. Сам. 7:12, 13). То значи да ће њен син постати Месија којег је Божји народ вековима очекивао!

Анђео Гаврило је указао Марији да ће имати скоро незамисливу част

7. (а) Шта је Марија о себи открила питањем које је поставила? (б) Шта млади данас могу научити од Марије?

7 Штавише, анђео јој говори да ће се њено дете ’звати Син Свевишњега‘. Како је могуће да једна жена роди Божјег Сина? Заиста, како је Марија уопште могла да роди? Верена је за Јосифа, али још увек нису у браку. Зато Марија отворено пита: „Како ће то бити, кад још нисам имала односе с мушкарцем?“ (Лука 1:34). Вреди запазити да се Марија не стиди да говори о својој невиности. Заправо, она је поносна на то. Данас, многи млади једва чекају да изгубе невиност и ругају се онима који су другачији. Очигледно је да се свет променио. Међутим, Јехова се не мења (Мал. 3:6). Као и у данима  када је живела Марија, он цени оне који се држе његових моралних мерила. (Прочитати Јеврејима 13:4.)

8. Како је Марија могла да роди савршеног потомка иако је била несавршена?

8 Иако је била верна Богу, Марија је била несавршена. Како је онда могла да роди савршеног потомка, Божјег Сина? Гаврило јој је објаснио: „Свети дух доћи ће на тебе и сила Свевишњега засениће те. Зато ће дете које ћеш родити бити свето, Божји Син“ (Лука 1:35). Свето значи чисто, неупрљано, посвећено. Деца од својих родитеља наслеђују несавршенство и грех. Међутим, у овом случају, Јехова је учинио јединствено чудо. Он је с неба пренео живот свог Сина у Маријину материцу и затим помоћу своје силе, то јест светог духа, ’засенио‘ Марију и тиме заштитио дете од било ког трага греха. Да ли је она поверовала у анђелово обећање? Како је реаговала?

Маријина реакција на Гаврилове речи

9. (а) Зашто су сумње скептика о запису о Марији неосноване? (б) Како је Гаврило ојачао Маријину веру?

9 Скептици, па и неки теолози хришћанског света, сумњају у то да девица може родити дете. И поред свег знања које имају, измиче им једна једноставна истина. Као што је то Гаврило рекао, „Богу ништа што каже није немогуће“ (Лука 1:37). Премда је Марија била млада, имала је велику веру и зато није доводила у питање оно што је Гаврило рекао. Међутим, она није била лаковерна. Као и свака разумна особа, она је своју веру темељила на доказима. Зато је Гаврило своје речи поткрепио доказом испричавши јој за још једно чудо које је Бог учинио. Рекао јој је да је затруднела њена старија рођака Јелисавета, која је дуго била нероткиња.

10. Зашто је част која је Марији указана са собом носила страхове и бриге?

10 Шта ће Марија сада учинити? Јасно јој је шта Бог очекује од ње и има доказ да ће он учинити све што је Гаврило рекао. Можемо бити сигурни да је част која јој је указана носила са собом неке страхове и бриге. Као прво, да ли ће њен вереник Јосиф и даље желети да се ожени њом када сазна да је у другом стању? Као друго, оно што Бог тражи од ње делује као веома тешка одговорност. Треба да носи у себи живот најдрагоценијег од свих Божјих створења — његовог вољеног Сина! Мораће да брине о њему као беспомоћној беби и да га штити од злог света. Заиста велика одговорност!

11, 12. (а) Како су чак и неки верни мушкарци реаговали кад су добили задатак од Бога? (б) Шта је Марија открила о себи својим одговором Гаврилу?

 11 Библија показује да су чак и верни мушкарци понекад оклевали да прихвате неки задатак од Бога. Мојсије је приговарао да није довољно речит да би служио као Божји говорник (Изл. 4:10). Јеремија је говорио да је још дете, премлад да би прихватио службу коју му је Бог доделио (Јер. 1:6). А Јона је побегао од задатка који је добио! (Јона 1:3). Како је Марија поступила?

12 Њене речи које одражавају понизност и послушност одјекују кроз векове: „Ево Јеховине робиње! Нека ми буде по твојој речи“ (Лука 1:38). Робиња је заузимала најнижи положај од свих слушкиња, будући да је њен живот био у рукама њеног господара. Марија је сматрала да је у таквом положају пред својим Господарем, Јеховом. Знала је да је сигурна у његовим рукама, да он на верност узвраћа верношћу и да ће је благословити док даје све од себе да изврши његову вољу (Пс. 18:25).

Марија је знала да је сигурна у рукама свог верног Бога, Јехове

13. Како се можемо угледати на Марију ако оно што Бог тражи од нас изгледа тешко?

13 Понекад Бог од нас тражи нешто што из нашег угла можда изгледа тешко, чак и немогуће. Међутим, у својој Речи он нам пружа сваки разлог да му верујемо и да попут Марије ставимо свој живот у његове руке (Посл. 3:5, 6). Да ли ћемо то и учинити? Уколико тако поступимо, он ће нас наградити, што ће још више ојачати нашу веру.

Одлазак код Јелисавете

14, 15. (а) Како је Јехова наградио Марију када је посетила Јелисавету и Захарију? (б) Шта о Марији откривају њене речи забележене у Луки 1:46-55?

14 Марији је много значило оно што јој је Гаврило рекао о Јелисавети. Зар би је ико могао боље разумети од ње? Марија журно креће у планинску област Јуде. Вероватно јој треба три или четири дана да стигне до Јелисавете и свештеника Захарије. Чим је ушла у њихов дом, Јехова јој је на још један начин ојачао веру. Након што чује Маријин поздрав, Јелисавета осећа да је дете у њеној утроби поскочило од радости. Испуњена светим духом, обраћа се Марији речима:  „Мајка мог Господа.“ Бог је открио Јелисавети да ће Маријин син постати њен Господ, то јест Месија. Надаље, надахнуо је Јелисавету да похвали Марију за њену верност и послушност, због чега она каже: „Срећна је она која је поверовала“ (Лука 1:39-45). Све то уверава Марију да ће Јехова испунити оно што јој је обећао!

Маријино и Јелисаветино пријатељство било је прави благослов за обе

15 Марија на то узвраћа речима које су веродостојно записане у Божјој Речи. (Прочитати Луку 1:46-55.) То је најдужа Маријина изјава забележена у Библији и открива много тога о њој. На пример, видимо њену захвалност док хвали Јехову што ју је изабрао да буде Месијина мајка. Такође видимо  дубину њене вере док слави Јехову као оног који понижава поносне и моћне, а помаже незнатнима и сиромашнима који желе да му служе. Поред тога, сазнајемо колико је добро познавала свете списе. Према једној процени, она је више од 20 пута указала на хебрејски део данашње Библије! *

16, 17. (а) Који добар став су Марија и њен син показали? (б) На који нас благослов подсећа Маријина посета Јелисавети?

16 Јасно је да је Марија дубоко размишљала о Божјој Речи. Ипак, остала је понизна. Није се ослањала на своју мудрост већ је допустила да Божја Реч говори. Дете које је носила једног дана ће показати исти став и рећи: „Оно што научавам није моје, него потиче од онога који ме је послао“ (Јов. 7:16). Добро би било да се питамо: ’Да ли показујем такво поштовање и цењење према Божјој Речи? Или заступам своје идеје и схватања?‘ Марија је у том погледу била изузетан пример.

17 Она је остала код Јелисавете око три месеца, и нема сумње да су се међусобно охрабриле (Лука 1:56). Библијски запис о овом дивном пријатељству подсећа нас на то колики је благослов имати праве пријатеље. Уколико их бирамо међу онима који заиста воле Јехову Бога, то ће се сигурно позитивно одразити на нашу духовност и бићемо ближи Богу (Посл. 13:20). Међутим, дошло је време да се Марија врати кући. Шта ће јој рећи Јосиф када сазна за њену трудноћу?

Марија и Јосиф

18. Шта је Марија испричала Јосифу и како је он реаговао?

18 Марија сигурно не чека да се види да је у другом стању па да тек онда разговара с Јосифом. Нема сумње да се прибојавала како ће овај племенит, богобојазан човек реаговати на оно што ће му саопштити. Па ипак, говори му све што јој се десило. Разумљиво је да је Јосиф јако узнемирен због тога. Жели да верује својој драгој вереници, али све указује на то да му је била неверна. Библија не говори о томе шта му је пролазило кроз главу али говори да је одлучио да се разведе од ње, будући да се у то време на оне који су били верени гледало као да су већ у браку. Он не жели да је изложи јавној срамоти и презиру, па због тога одлучује да се тајно разведе (Мат. 1:18, 19). Марију сигурно боли док гледа како овај  добар човек пати због те несвакидашње ситуације. Ипак, она није љута на њега што јој није поверовао.

19. Како је Јехова помогао Јосифу да поступи исправно?

19 Јехова с љубављу помаже Јосифу да поступи исправно. Божји анђео му се јавља у сну и каже да је Марија заиста чудом затруднела. Јосифу сигурно пада камен са срца! Он сада чини оно што Марија чини од самог почетка — подлаже се Јеховином вођству. Узима Марију за жену и спрема се да преузме јединствену одговорност да брине о Јеховином Сину (Мат. 1:20-24).

20, 21. Шта брачни парови и они који размишљају о браку могу да науче од Марије и Јосифа?

20 Брачни парови, као и они који размишљају да ступе у брак, могу учити од овог младог пара који је живео пре 2 000 година. Док је Јосиф гледао своју жену како савесно испуњава улогу мајке, сигурно му је било драго што је послушао упутство анђела. Увидео је колико је битно да се ослања на Јехову приликом доношења важних одлука (Пс. 37:5; Посл. 18:13). Несумњиво је касније као поглавар породице и даље био пажљив и обзиран при доношењу одлука.

21 С друге стране, шта можемо закључити из тога што је Марија била спремна да се уда за Јосифа? Иако је њему у почетку било тешко да поверује у њене речи, она је стрпљиво чекала да он као будући поглавар породице донесе одлуку. Сигурно је увидела колико је стрпљење важно, што је добра поука за све данашње хришћанке. Поврх свега, ови догађаји су вероватно поучили Јосифа и Марију колико је важна искрена и отворена комуникација. (Прочитати Пословице 15:22.)

22. Какав је био темељ Маријиног и Јосифовог брака и шта их је очекивало у будућности?

22 Брак овог младог пара несумњиво је имао најбољи могући темељ. Обоје су изнад свега волели Јехову Бога и желели да му угоде као одговорни и брижни родитељи. Наравно, чекали су их још многи благослови — али такође и многи изазови. Требало је да одгајају Исуса, који ће постати највећи човек ког је свет икада видео.

^ одл. 15 Између осталог, Марија је највероватније цитирала и богобојазну Ану, коју је Јехова такође благословио тако што јој је омогућио да роди. (Видети оквир „Две изванредне молитве“ у 6. поглављу.)