Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 9. ПОГЛАВЉЕ

Она је поступала разборито

Она је поступала разборито

1-3. (а) Зашто је Авигејином дому претила опасност? (б) Шта ћемо научити о овој изузетној жени?

АВИГЕЈА види страх у очима младића. Он је преплашен, и то с добрим разлогом. Прети им смртна опасност. Управо у том тренутку, око 400 ратника су на путу, одлучни да не оставе у животу ниједно мушко у дому Авигејиног супруга Навала. Зашто?

2 Све је почело с Навалом. По свом обичају поступио је немилосрдно и окрутно. Међутим, овог пута је увредио погрешног човека — вољеног заповедника одане и добро обучене чете ратника. Сада један млади Навалов радник, вероватно пастир, долази до Авигеје верујући да ће она смислити план да их спасе. Али шта једна жена може против читаве војске?

Шта једна жена може против читаве војске?

3 Хајде да прво сазнамо нешто више о овој изузетној жени. Ко је била Авигеја? Како је настала та тешка ситуација? И шта можемо научити из Авигејиног примера вере?

„Веома разборита и лепа“

4. Какав је човек био Навал?

4 Авигеја и Навал нису једно за друго. Навал није могао наћи бољу супругу, док је Авигеја била удата за човека који није могао бити гори. Истина, тај човек је био богат. Зато је мислио да је веома важан. Али како су други гледали на њега? Тешко да постоји библијска личност о којој се негативније говори. Само његово име значи „безуман“ или „глуп“. Да ли су му родитељи дали то име по рођењу или га је стекао касније у животу? Било како било, име му је заиста одговарало. Навал је био „груб и зао човек“. Као насилник и пијаница, ширио  је страх и људи су зазирали од њега (1. Сам. 25:2, 3, 17, 21, 25).

5, 6. (а) Шта је по твом мишљењу красило Авигеју? (б) Зашто се Авигеја можда удала за тако поквареног човека?

5 Авигеја је била сасвим другачија. Њено име значи: „Ја сам радост свом оцу“. Многи очеви се диче лепом ћерком, али мудрог оца још више радује када запази унутрашњу лепоту свог детета. Нажалост, често особа која је обдарена физичком лепотом не види потребу за развијањем особина као што су разборитост, мудрост, храброст и вера. Авигеја није имала тај проблем. У Светом писму се о њој говори похвално како због њене лепоте тако и због разборитости. (Прочитати 1. Самуилову 25:3.)

6 Неки се можда питају зашто се једна паметна млада жена удала за тако поквареног човека. Не заборавимо да су у библијска времена многи бракови били уговорени. Чак и кад то није било тако, сагласност родитеља и даље је била веома важна. Да ли су Авигејини родитељи желели тај брак или га чак уговорили зато што су били задивљени Наваловим богатством и угледом? Или су то можда учинили због тога што су били сиромашни? У сваком случају, новац није учинио Навала добрим супругом.

7. (а) Шта данашњи родитељи треба да избегавају ако желе да њихова деца имају уравнотежено гледиште о браку? (б) Шта је Авигеја била одлучна да чини?

7 Мудри родитељи савесно помажу својој деци да стекну уравнотежено гледиште о браку. Они их не подстичу да због новца ступе у брак нити их пожурују да почну да се забављају док су још и сувише млади да преузму улоге и одговорности одраслих (1. Кор. 7:36). Па ипак, за Авигеју је прекасно да размишља о томе. Шта год да је био разлог, она се удала за Навала и одлучна је да да̂ све од себе како би олакшала своју тешку ситуацију.

„Он се извикао на њих“

8. Кога је Навал увредио и зашто се може рећи да је то било крајње немудро?

8 Навал је управо учинио нешто што је Авигеји још више отежало живот. Човек кога је увредио није нико други до Давид. Он је верни Јеховин слуга ког је пророк Самуило помазао, што је доказ да га је Бог изабрао да буде краљ после Саула (1. Сам. 16:1, 2, 11-13). Скривајући се од љубоморног Саула који жели да га убије, Давид живи у пустињи заједно са својих 600 оданих ратника.

9, 10. (а) У каквим су се околностима Давид и његови људи борили да преживе? (б) Зашто је требало да Навал цени оно што су радили Давид и његови људи? (Видети и фусноту за 10. одломак.)

 9 Навал живи у Маону али ради у оближњем Кармилу где су вероватно и његови поседи. * У непосредној близини тих градова налази се брдовито подручје богато пашњацима, погодно за одгајање оваца којих Навал има око 3 000. Међутим, около је само неплодна земља. На југу се налази огромна пустиња Фаран. На истоку ка Мртвом мору простире се пустош испресецана јаругама и пећинама. У таквом подручју, Давид и његови људи су се борили да преживе подносећи многе тешкоће и до хране су долазили вероватно тако што су ишли у лов. Често су се сусретали с младим пастирима богатог Навала.

10 Како су се ови војници који су тешко живели опходили према тим пастирима? Можда су некад били у искушењу да украду неку овцу из стада како би имали храну, али они то нису чинили. Уместо тога били су као заштитни зид Наваловим слугама и стадима. (Прочитати 1. Самуилову 25:15, 16.) Овце и пастири су били изложени бројним опасностима. Дивљих звери је било много. Такође је у близини била израелска јужна граница, тако да су често претили напади страних пљачкаша. *

11, 12. (а) Како је Давид показао тактичност и поштовање када је послао поруку Навалу? (б) Зашто је Навалова реакција била погрешна?

11 Сигурно није било лако обезбедити храну за све те људе док су боравили у пустињи. Зато Давид једног дана шаље десет гласника да би затражио помоћ од Навала. Изабрао је прави тренутак. Време је стриже оваца и влада празнично расположење, када су великодушност и гостопримство уобичајени. Давид такође пажљиво бира речи, употребљавајући учтиве изразе и начин обраћања. Чак говорећи о себи користи израз ’твој син‘, вероватно да би показао поштовање према Навалу као старијем. Како Навал реагује? (1. Сам. 25:5-8).

12 Кипти од беса! Младић споменут на почетку описао је то Авигеји овако: „Он се извикао на њих.“ Шкрти Навал гласно гунђа због свог скупоценог хлеба, воде и стоке коју је заклао. Ниподаштава Давида поредећи га са одбеглим слугом. Навалов став је донекле сличан ставу Саула, који мрзи Давида. Ниједан  од њих нема Јеховино гледиште. Бог воли Давида и не гледа на њега као на бунтовног слугу, већ као на будућег израелског краља (1. Сам. 25:10, 11, 14).

13. (а) Каква је била прва Давидова реакција на Навалову увреду? (б) Шта нам начело из Јаковљеве 1:20 открива о Давидовој реакцији?

13 Када се гласници враћају и извештавају Давида, њега обузима гнев. „Припашите сваки свој мач!“, заповеда. Заједно са 400 својих људи, он наоружан креће у напад. Заклиње се да ће побити свако мушко у Наваловом дому (1. Сам. 25:12, 13, 21, 22). Давидов бес је разумљив, али је начин на који га испољава погрешан. Библија каже: „Човекова љутња не доноси праведност коју Бог захтева“ (Јак. 1:20). Да ли ће Авигеја успети да спасе своје домаћинство?

„Да је благословљена твоја разумност“

14. (а) У ком смислу је Авигеја предузела први корак да исправи неправду за коју је Навал био крив? (б) Шта учимо када упоредимо Навала и Авигеју? (Видети и фусноту.)

14 Авигеја је у извесном смислу већ предузела први корак да исправи ову ужасну неправду. За разлику од свог мужа, она је била спремна да слуша. Млади слуга објашњава зашто се није обратио Навалу: „Он је толико покварен човек да се с њим не може ни разговарати“ * (1. Сам. 25:17). Нажалост, због превисоког мишљења о себи, Навал није хтео да слуша. Таква дрскост је и данас веома раширена. Ипак, младић зна да је Авигеја другачија и вероватно због тога долази код ње да би јој изнео проблем.

За разлику од Навала, Авигеја је показала да је спремна да слуша

15, 16. (а) Како је Авигеја показала да је попут способне жене која је описана у Пословицама? (б) Зашто Авигејино поступање није била побуна против поглаварства њеног мужа?

15 Авигеја размишља и одмах нешто предузима. Библија каже да она делује „брзо“. У овом запису се у вези с њом четири пута спомиње реч „брзо“. Она припрема великодушан дар за Давида и његове људе — хлеб, вино, овце, пржено зрневље, суво грожђе и суве смокве. Очигледно Авигеја добро зна шта има у кући и савесно брине о својим кућним обавезама, попут способне жене која је касније описана у Пословицама (Посл. 31:10-31). Прво шаље своје слуге с намирницама а затим и сама  креће. Али као што читамо, „свом мужу Навалу није ништа рекла о томе“ (1. Сам. 25:18, 19).

16 Да ли то значи да се Авигеја побунила против поглаварства свог мужа, које му је с правом припадало? Нипошто. Не заборавимо да је Навал био неправедан према Јеховином помазаном слуги, што је могло довести до смрти многих недужних чланова домаћинства. Да је Авигеја пропустила да нешто учини, зар не би постала његов саучесник? У овој ситуацији, морала је да подложност Богу стави испред подложности свом мужу.

17, 18. Како је Авигеја пришла Давиду, шта је рекла и зашто су њене речи имале снагу?

17 Убрзо Авигеја стиже до Давида и његових људи. Угледавши га, брзо силази са свог магарца како би му се поклонила (1. Сам. 25:20, 23). Тада му излива своје срце, преклињући за милост према њеном мужу и њиховом домаћинству. Зашто су њене речи имале снагу?

„Молим те, допусти да твоја робиња проговори пред тобом“

18 Она на себе преузима одговорност за тај проблем и моли Давида да јој опрости. Искрено признаје да је њен муж безуман, што и само његово име значи, и тиме можда жели да каже да би Давиду било испод части да казни таквог човека. Изражава поуздање у Давида као Јеховиног представника, признајући да он „води Јеховине ратове“. Такође показује да зна за Јеховино обећање Давиду да ће постати краљ и зато каже: ’Јехова ће те поставити за вођу над Израелом.‘ Осим тога, подстиче Давида да не чини ништа чиме би могао навући кривицу за крв или „због чега би зажалио“, то јест имао грижу савести. (Прочитати 1. Самуилову 25:24-31.) Какве лепе и дирљиве речи!

19. Како је Давид реаговао на Авигејине речи и зашто ју је похвалио?

19 Како Давид реагује? Прихвата Авигејин дар и каже: „Нека је благословљен Јехова, Израелов Бог, који те је данас послао мени у сусрет! Да је благословљена твоја разумност и да си благословљена ти која си ме данас спречила да будем крив за крв.“ Он је похваљује због тога што му је храбро и брзо изашла у сусрет и признаје да га је спречила да навуче на себе кривицу за крв. „Иди у миру својој кући“, говори јој и понизно додаје: „Послушао сам твоје речи“ (1. Сам. 25:32-35).

„Ево робиње твоје“

20, 21. (а) Зашто мислиш да је вредно дивљења то што је Авигеја била вољна да се врати свом мужу? (б) Како је Авигеја показала храброст и разборитост када је бирала време да се обрати Навалу?

20 Након што су се разишли, Авигеја не може да не размишља о том сусрету. Није јој тешко да запази разлику између  верног и љубазног Давида и бруталног човека за ког се удала. Па ипак, не задржава се на тим мислима. Даље читамо: „Авигеја се вратила код Навала.“ Да, она се враћа свом мужу, одлучна као и увек да испуни своју улогу супруге најбоље што може. Мора да му каже за дарове које је послала Давиду и његовим људима. Он има право да зна за то. Такође мора да му каже за катастрофу која је спречена — пре него што то чује од неког другог, што би му донело још већу срамоту. Али, то не може сада. Он се гости као краљ и потпуно је пијан (1. Сам. 25:36).

Авигеја је храбро рекла Навалу шта је урадила како би му спасла живот

21 Поново показујући храброст и разборитост, она чека следеће јутро док се Навал не отрезни и буде у стању да је разуме. Истина, за њу је то можда још опасније због његове нагле нарави. Па ипак, прилази му и говори целу причу. Сигурно очекује да ће пући од беса, можда и бити насилан. Уместо тога, он само седи и не миче се (1. Сам. 25:37).

22. Шта се десило Навалу и шта учимо у вези са свим облицима насиља и злостављања у породици?

22 Шта му се десило? „Замрло [је] срце у њему и постао је као камен.“ Можда је доживео неку врсту срчаног удара. Међутим, његов крај стиже десет дана касније. Болест није главни узрок будући да запис каже: „Јехова је ударио Навала и он је умро“ (1. Сам. 25:38). Са овом праведном казном окончана је Авигејина дугогодишња ноћна мора. Иако Јехова данас неће деловати на чудесан начин, овај догађај је добар подсетник да никакав облик насиља и злостављања у породици не измиче његовој пажњи. У своје време он ће донети правду. (Прочитати Луку 8:17.)

23. Који је још благослов Авигеја доживела и како се види да се није променила због нових околности?

23 Осим што се окончао њен лош брак, Авигеја је доживела још један благослов. Чувши да је Навал умро, Давид шаље гласнике и нуди јој брак. Она одговара: „Ево робиње твоје која ће као слушкиња прати ноге слугама свог господара.“ Очигледно се није променила због тога што ће постати Давидова супруга. Чак се понудила да буде слушкиња и његовим слугама! Затим поново читамо  да је нешто брзо учинила — брзо се спремила да оде код Давида (1. Сам. 25:39-42).

24. Које је изазове Авигеји донео живот с Давидом, али како су њен муж и Бог гледали на њу?

24 Ова прича се не завршава као бајка. Авигејин живот с Давидом није увек био лак. Давид је већ имао једну жену, Ахиноаму. Иако је Бог дозвољавао полигамију, то је сигурно био велики изазов за верне жене тог доба. Осим тога, Давид тада још није био краљ, тако да ће сигурно бити доста препрека и потешкоћа пре него што почне да служи Јехови у том својству. Али док је помагала Давиду и пружала му подршку на животном путу, а касније му и родила сина, Авигеја се уверила да има мужа који је цени и штити. У једној прилици, он ју је чак спасао од отмичара! (1. Сам. 30:1-19). Давид је на тај начин опонашао Јехову Бога, који воли и цени разборите, храбре и верне жене.

^ одл. 9 Ово није позната гора Кармил на северу земље, на којој је пророк Илија касније изазвао Валове пророке. (Видети 10. поглавље.) Овде је реч о граду на југу, на граници с пустињом Фаран.

^ одл. 10 Давид је заштиту земљопоседника и њихових стада вероватно сматрао светом службом Јехови. У то време је Јеховина намера била да потомци Аврахама, Исака и Јакова настане ту земљу. Зато се на заштиту од разбојника гледало као на један вид свете службе.

^ одл. 14 Реч којом је младић описао Навала дословно значи „син велијала (безвредности)“. У другим библијским преводима ту се каже да је Навал човек „који никог не жели да слуша“ и да „није лако причати с њим“.