1. Шта је спречавало прву људску породицу да уђе у еденски врт и шта је Авељ свим срцем желео?

АВЕЉ посматра своје стадо оваца како мирно пасе на обронцима брда а затим накратко баца поглед у даљину. Иако се тек назире бледи сјај, он зна да је тамо пламени мач који се непрестано окреће на улазу у еденски врт. Некада су његови родитељи живели у том врту, али сада нико више не сме да уђе. Полако се спушта вече и почиње поветарац док Авељ упире поглед ка небу и размишља о свом Створитељу. Да ли ће се икада премостити јаз између човека и Бога? Авељ то свим срцем жели.

2-4. У ком смислу нам Авељ говори?

2 Авељ још увек говори. Како је то могуће? Он је био други Адамов син и умро је јако давно. Све што је од њега остало само је прах стар скоро 60 векова. А Свето писмо о мртвима каже следеће: „Мртви нису свесни ничега“ (Проп. 9:5, 10). Поред тога, ниједна Авељева реч није записана у Библији. Како онда може да нам говори?

3 Апостол Павле је под Божјим надахнућем о Авељу рекао следеће: „Због те вере, иако мртав, још увек говори.“ (Прочитати Јеврејима 11:4.) Дакле, како нам Авељ говори? Путем своје вере. Он је био први човек који се истицао по својој вери. Његов пример је тако снажан да и дан-данас много можемо научити од њега. Можемо рећи да јасно чујемо Авељев глас ако се трудимо да се угледамо на њега.

4 Шта можемо научити о Авељу и његовој вери када у Библији тако мало пише о њему? Хајде да видимо.

Одрастање у зачетку цивилизације

5. Због чега је Исус поменуо Авеља када је говорио о „постанку света“? (Видети и фусноту.)

5 Авељ се родио у освит човечанства. Исус је касније рекао за њега да је живео у време „постанка света“.  (Прочитати Луку 11:50, 51.) На шта је Исус тиме мислио? По свему судећи, израз „свет“ се овде односи на људе на које се по Божјим мерилима може применити откупна жртва. Премда је Авељ био четврти човек на планети, изгледа да је био први који је одговарао тим мерилима. * На основу тога можемо закључити да Авељ није одрастао уз добре примере.

6. Какве је родитеље имао Авељ?

6 Иако је човечанство тек било у повоју, туга се надвила над њим. Авељеви родитељи, Адам и Ева, били су лепи људи пуни живота, али су направили кобну грешку. Некада су били савршени и пред собом имали вечни живот. А онда су се побунили против Јехове Бога и били прогнани из еденског врта, свог рајског дома. Ставили су своје жеље испред свега — чак и испред потреба свог потомства — и тако изгубили савршенство и вечни живот (Пост. 2:15–3:24).

7, 8. Шта је Ева рекла када је родила Каина и шта је можда имала на уму?

7 Ван еденског врта Адама и Еву је чекао тежак живот. Па ипак, с пуно наде су свом првом детету дали име Каин, што значи „добијен“, а Ева је рекла: „Добила сам сина уз Јеховину помоћ.“ Можда је имала на уму обећање које је Јехова дао у Едену. Он је прорекао да ће жена имати „потомство“ и да ће оно једног дана уништити злога који је завео Адама  и Еву (Пост. 3:15; 4:1). Да ли је Ева замишљала да је она жена из тог пророчанства и да је Каин обећани потомак?

8 Ако јесте, онда је живела у заблуди. Штавише, ако су она и Адам усађивали у Каина такве идеје док је одрастао, потхрањивали су његов понос, одлику несавршеног човека. Касније је Ева родила и другог сина, али о њему не налазимо такве високозвучне изјаве. Дали су му име Авељ, што можда значи „издисај“ или „испразност“ (Пост. 4:2). Да ли избор његовог имена открива да су имали мања очекивања, да нису толико полагали наду у њега као у Каина? Можемо само да нагађамо.

9. Шта данашњи родитељи могу научити из примера првих родитеља?

9 Данашњи родитељи могу доста тога научити из примера првих родитеља. Да ли својим речима и делима доприносите да се код вашег детета развију понос, амбиција и себичне склоности? Или га учите да воли Јехову Бога и труди се да постане његов пријатељ? Нажалост, први родитељи нису добро испунили своју одговорност. Али за њихове потомке је ипак било наде.

Како је Авељ развио веру

10, 11. Чиме су се бавили Каин и Авељ и шта је Авељ развио?

10 Док су дечаци одрастали, Адам их је сигурно учио како да збрину потребе породице. Каин је почео да се бави земљорадњом, а Авељ је постао пастир.

11 Међутим, Авељ је разумео да постоји нешто много важније. Током година је развио веру — прелепу одлику о којој је апостол Павле касније писао. Како је то било могуће кад међу људима Авељ није могао пронаћи добре узоре? Како је развио веру у Јехову Бога? Осмотримо три камена темељца на којима је почивала његова вера.

12, 13. Како су Јеховина дела стварања помогла Авељу да развије веру?

12 Јеховина дела стварања. Истина је да је Јехова проклео земљу. Зато је она рађала трње и коров, због чега је земљорадња била мукотрпан посао. Па ипак, земља је великодушно давала храну од које је зависила Авељева породица. Такође, проклетство није утицало на животиње, птице и рибе, на планине, језера, реке, мора, а ни на небо, облаке, сунце, месец и звезде. Где год да је Авељ погледао, видео је доказ дубоке љубави, мудрости и доброте Јехове, Бога који је све то створио. (Прочитати Римљанима 1:20.) Његову веру је јачало то што је са захвалношћу размишљао о свему томе.

Дела стварања су била један од камена темељаца Авељеве вере у Створитеља

 13 Авељ је сигурно дубоко размишљао о Јехови. За то је имао времена на претек док је чувао своје стадо оваца. Пастир је морао много да пешачи да би ова крхка створења водио преко брда, долина и река, увек у потрази за најзеленијом травом, најбољим појилима и најсигурнијим местима за одмор. Од свих Божјих створења овце су деловале најбеспомоћније, као да су створене да их човек води и штити. Да ли је Авељ увидео да и њему треба вођство, заштита и брига некога ко је много мудрији и моћнији од човека? Нема сумње да је многе од тих мисли изразио у молитви и његова вера је и даље расла.

14, 15. О чему је Авељ могао да размишља када је реч о Јеховиним обећањима?

14 Јеховина обећања. Адам и Ева су сигурно својим синовима причали о томе шта се догодило у еденском врту и због чега су били изгнани. Авељ је имао о чему да размишља.

15 На пример, Јехова је рекао да ће земља бити проклета. Авељ је јасно видео да се испуњавају те речи јер су посвуда расли трње и коров. Јехова је такође прорекао да ће Ева имати муке у трудноћи и да ће рађати децу у боловима. Када су Авељева браћа и сестре долазила на свет, он је схватио да се и те речи обистињују. Јехова је предвидео да ће Ева имати неуравнотежену потребу за љубављу и пажњом мужа и да ће, с друге стране, Адам господарити над њом. Авељ је гледао како се тај тужан сценарио одиграва пред његовим очима. На основу свега тога, уверио се да је Јеховина реч потпуно поуздана. Зато је имао чврсте разлоге да верује у Божје обећање о потомству које ће једнога дана отклонити штету насталу у Едену (Пост. 3:15-19).

16, 17. Шта је Авељ могао да научи посматрајући Јеховине верне херувиме?

16 Јеховине слуге. Авељ није имао добре примере међу људима. Међутим, у то време људи нису били једина разумом  обдарена створења на земљи. Када су Адам и Ева истерани из Раја, Јехова се побринуо да ни они ни њихови потомци не уђу поново. На улаз је поставио херувиме — анђеле на високом положају — као и пламени мач, који се стално окретао. (Прочитати Постанак 3:24.)

17 Можемо замислити Авеља као дечака како посматра те материјализоване херувиме. Њихова појава је сигурно одавала утисак огромне моћи. Страхопоштовање је уливао и „мач“ који је непрестано пламтео и окретао се. Док је Авељ одрастао, да ли је икада видео да је херувимима досадио њихов задатак и да су оставили свој положај? Нипошто. Дан и ноћ, годину за годином, деценију за деценијом, ова интелигентна, моћна бића стајала су на свом месту. Авељ је тако научио да Јехова Бог има праведне, постојане слуге. У тим херувимима је видео верност и послушност Јехови, што није могао пронаћи у својој породици. Сигурно је пример анђела јачао његову веру.

Авељ је целог свог живота могао посматрати херувиме, који су били верни и послушни Јехови

18. Зашто се може рећи да данас имамо чврст темељ за веру?

18 Авељ је изградио своју веру размишљајући о Јеховиним делима стварања, о његовим обећањима и верним анђелима. Заиста можемо научити много од њега. За младе је посебно охрабрујуће сазнање да могу развити праву веру у Јехову Бога без обзира на то шта чине чланови њихове породице. Ми данас заиста имамо чврст темељ за веру будући да  смо окружени чудесним делима стварања, имамо целокупну Библију и бројне примере верних људи.

Авељева жртва — зашто је била боља

19. Коју је дубоку истину Авељ схватио?

19 Како је Авељева вера у Јехову расла, тако је расла и његова жеља да то покаже делима. Али шта би обичан човек могао да пружи Створитељу свемира? Богу свакако не треба никакав дар нити помоћ од људи. Авељ је с временом схватио једну дубоку истину: Ако са чистим мотивима једноставно да̂ Јехови најбоље што има, његов брижни небески Отац ће бити задовољан тиме.

Авељ је принео жртву с вером, а Каин није

20, 21. Шта су Каин и Авељ принели Јехови и како је он реаговао?

20 Авељ припрема неколико оваца из стада да их принесе на жртву. Он бира најбоље, првине, и одваја најквалитетније делове животиња. Каин такође жели да добије Божји благослов и наклоност па припрема принос од плодова земље. Али његови мотиви су другачији од Авељевих. Та разлика постаје очигледна када браћа дају своје приносе.

21 Могуће је да су и један и други направили олтар и на њему жртве спалили ватром. Олтари су вероватно у видокругу херувима, који су у то време једини Јеховини представници на земљи. Како Јехова реагује? Читамо: „Јехова је с наклоношћу погледао на Авеља и на његов принос“ (Пост. 4:4). У библијском запису се не каже на који начин Бог показује одобравање.

22, 23. Зашто је Јехова с наклоношћу погледао на Авељев принос?

22 Зашто он с наклоношћу гледа на Авеља? Да ли због самог приноса? Истина је да је Авељ принео живо створење и пролио његову драгоцену крв. Али да ли је он схватао колико је вредна таква жртва? Вековима након тога, Бог је користио јагње без мане како би предочио жртву свог савршеног Сина, „Јагњета Божјег“, чија ће недужна крв бити проливена (Јов. 1:29; Изл. 12:5-7). Међутим, све је то вероватно било ван домашаја Авељевог разумевања.

23 Оно што сигурно знамо јесте да је Авељ принео најбоље што је имао. Јехова је с наклоношћу погледао не само на принос већ и на самог човека, кога је љубав према Јехови и искрена вера подстакла на дела.

24. (а) Зашто можемо рећи да Каинов принос није био сам по себи лош? (б) По чему је Каин сличан многим људима данас?

24 Међутим, са Каином је било другачије. Јехова „на Каина и на његов принос није погледао с наклоношћу“ (Пост.  4:5). Није реч о томе да је Каинов принос сам по себи био лош. Божји Закон је касније допуштао да се принесу плодови земље (Лев. 6:14, 15). Али Свето писмо за Каина каже да су му „дела била зла“. (Прочитати 1. Јованову 3:12.) Попут многих људи данас, Каин је очигледно мислио да је довољно приказивати себе као побожну особу. Недостајала му је права вера и љубав према Јехови и то се убрзо видело и по његовим поступцима.

25, 26. Које упозорење је Јехова пружио Каину и шта је Каин учинио?

25 Када је Каин видео да Јехова није с наклоношћу погледао на њега, да ли се потрудио да се угледа на Авеља? Напротив, он је киптео од мржње према свом брату. Јехова је видео шта се дешава у Каиновом срцу и стрпљиво је покушао да му помогне. Упозорио га је да је кренуо путем који води до озбиљног греха и позвао га да се промени. Ако то учини, Каин ће му поново „бити мио“ (Пост. 4:6, 7).

26 Каин се оглушио о Божје упозорење. Искористио је поверење свог млађег брата и позвао га да оду заједно у поље. Тамо је насрнуо на њега и убио га (Пост. 4:8). У неком смислу, Авељ је био прва жртва верског прогонства, први мученик. Његов живот се завршио, али његова прича ни у ком случају није.

27. (а) Зашто можемо бити сигурни да ће Авељ ускрснути? (б) Шта треба да радимо да бисмо једног дана упознали Авеља?

27 Симболично говорећи, Авељева крв је викала са земље тражећи од Јехове Бога освету и правду. А Бог се побринуо да се правда задовољи тиме што је казнио Каина за његов злочин (Пост. 4:9-12). Што је још важније, запис о Авељевој вери и дан-данас говори. Његов живот, који је можда трајао око сто година, био је кратак за то доба, али није био узалудан. Авељ је умро знајући да га његов небески Отац воли и признаје (Јевр. 11:4). Стога можемо бити сигурни да је он на безбедном месту, у Јеховином безграничном сећању, и да ће га он ускрснути у земаљском рају (Јов. 5:28, 29). Да ли ћеш имати прилику да га упознаш тамо? Хоћеш ако си одлучан да слушаш оно што Авељ говори и ако се угледаш на његов изузетан пример вере.

^ одл. 5 Израз „постанак света“ у изворном језику носи мисао о бацању семена, чиме се указује на зачеће и рађање. Зато се може закључити да се односи на прве људске потомке. Али зашто је Исус поменуо Авеља када је говорио о „постанку света“, а не Каина, који је био први људски потомак? Каинове одлуке и поступци били су равни свесној побуни против Јехове Бога. Зато изгледа да ни он, попут својих родитеља, неће бити откупљен од греха и ускрснут.