ДРЕВНИ посланици су показивали веру у Бога. Веровали су у Његова обећања и живели у складу с њима. На шта су се односила та обећања?

Одмах након што су се Адем и Хава побунили у Едену, Бог је обећао да ће поставити некога ко ће згазити главу „змији“, која представља ’великог змаја, празмију, који се зове Ђаво и Сатана‘ (Постанак 3:14, 15; Откривење 12:9, 12). Према томе, посланици су чекали некога ко ће доћи да им помогне. Ко ће то бити?

Око 2 000 година након тог првог пророчанства, Јехова је обећао посланику Ибрахиму да ће ’онај који треба да дође‘ бити његов Потомак. Бог му је рекао: „Преко твог потомства благословиће се сви народи на земљи зато што си послушао мој глас“ (Постанак 22:18).

Године 1473. пре н. е. Бог је преко посланика Мусаа открио још нешто о обећаном Потомку. Посланик Муса је рекао Исраиловим (Израеловим) синовима, који су били потомци Ибрахима: „Јехова, твој Бог, подигнуће ти између вас, од твоје браће, пророка као што сам ја. Њега слушајте“ (Поновљени закони 18:15). Дакле, обећани пророк, то јест посланик, требало је да као и Муса буде Ибрахимов потомак.

Такође ће бити потомак краља Давуда и постаће велики краљ. Бог је обећао краљу Давуду: „Подићи ћу после тебе твог потомка, оног који ће потећи од тебе... Довека [ћу] утврдити престо његовог краљевства“ (2. Самуилова 7:12, 13). Бог је такође открио да ће тај Давудов потомак бити назван „Кнез  Мира“. О њему је рекао: „Надалеко ће се простирати његова кнежевска власт и миру неће бити краја на Давидовом престолу и у његовом краљевству, да се утврди и утемељи на правди и праведности, од сада па довека“ (Исаија 9:6, 7). Тај праведни Вођа ће на целој земљи успоставити мир и правду. Али, када ће се он појавити?

Обећани Потомак... биће из Ибрахимове лозе, биће посланик попут Мусаа, биће из Давудове лозе, доћи ће 29. н. е., здробиће змију, Ђавола

Мелек Џибрил (анђео Гаврило) касније је рекао Божјем посланику Данилу: „Треба да знаш и да разумеш: Од часа кад изађе реч да се Јерусалим обнови и поново сагради па до Месије, Вође, биће седам недеља, и још шездесет и две недеље“ (Данило 9:25). То је било 69 недеља, што укупно износи 483 дана. Према библијском мерилу „дан за годину“, то је било 483 године (Бројеви 14:34). Оне се протежу од 455. пре н. е. до 29. н. е. *

Да ли је Месих (Месија), посланик попут Мусаа и дугоочекивани Потомак, заиста дошао 29. н. е.? Хајде да видимо.

^ одл. 8 Видети књигу Шта Библија заиста научава?, стране 197-199; издали Јеховини сведоци.