Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Права вера у Бога — кључ за срећан живот

 9. ОДЕЉАК

Шта учимо од Месиха?

Шта учимо од Месиха?

БОГ је прорекао да ће поставити Месиха да буде Вођа свим народима. Он зна какав нам је вођа потребан и зато нам је изабрао најбољег могућег. Какав је Вођа био Месих? Моћни војсковођа? Вешт политичар? Мудар филозоф? Божја Реч каже да је Иса Месих (Исус Христ) био веома посебан посланик (Матеј 23:10).

Бог се побринуо да се Иса роди савршен и чист. Поред тога, Иса је одбио сваки Ђаволов покушај да га исквари. И речју и делом, он је савршено одражавао Божју моћ, правду, мудрост и љубав. Погледајмо како можемо учити из његовог примера.

Иса је спремно помагао другима

Иса је користио моћ коју је добио од Бога да би помагао другима. Он је заиста бринуо за друге и спремно је користио своју моћ да би удовољио њиховим потребама. „Жао ми је народа, јер... немају шта да једу“, рекао је (Марко 8:2). Затим је чудом нахранио велико мноштво које је дошло да чује његове поуке.

Иса је такође много путовао како би поучавао људе и ’лечио сваку болест и сваку немоћ у народу‘ (Матеј 4:23). Разумљиво је што га је мноштво људи следило и што су сви „желели да га дотакну, јер је из њега излазила сила и све их лечила“ (Лука 6:19). Заиста, Иса „није дошао да му служе, него да служи и да свој живот да као откупнину за многе“ (Матеј 20:28). * Колико људских владара показује тако самопожртвован дух?

Иса је волео децу

Иса је показивао Божју правду. Држао се и слова и духа Божјег закона. Као што је у Божјој Речи проречено, он је живео у складу са следећим речима: „Боже мој, ја уживам у вршењу воље твоје, и закон је твој дубоко у мени“ (Псалам 40:8). Он се са свим људима — било да су били богати, сиромашни, мушкарци или жене, деца или одрасли — опходио једнако и с поштовањем, уважавајући њихово достојанство. Тиме је опонашао Бога. Једном приликом, Исаови ученици су прекорили родитеље који су доводили децу к њему. Али он им је на то рекао: „Пустите децу да долазе к мени. Не браните им, јер таквима припада Божје краљевство“ (Марко 10:14).

Иса је показивао Божју мудрост. Веома је добро познавао људе. „Знао [је] шта је човеку у срцу“, каже Божја Реч (Јован 2:25). Када су Исаови непријатељи послали своје људе да га ухапсе, чак су и они признали: „Никада нико није тако говорио.“ Одакле Исау таква мудрост? Он је рекао: „Оно што научавам није моје, него потиче од онога који ме је послао“ (Јован 7:16, 46).

Иса је саосећајно лечио болесне

 Иса је показивао Божју љубав. Гајио је саосећање према људима. Један човек пун губе га је молио: „Господе, ако хоћеш, можеш ме очистити.“ Подстакнут сажаљењем, Иса је ’испружио руку, дотакао га и рекао: „Хоћу. Очисти се.“ И губа је истог часа нестала с њега‘ (Лука 5:12, 13; Марко 1:41, 42). Иса је заиста желео да олакша бол том напаћеном човеку.

Да ли је Исау стало и до вас лично? Послушајте шта он каже: „Дођите к мени сви који сте изморени и оптерећени, и ја ћу вас окрепити. Узмите мој јарам на себе и учите од мене, јер сам ја благ и понизан у срцу, и наћи ћете окрепу душама својим“ (Матеј 11:28, 29).

Иса је заиста најбољи Вођа ког можемо замислити. Зато нас он подстиче: „Учите од мене.“ Да ли ћете и ви прихватити његов пријатељски позив? То вас може водити до срећног живота.

^ одл. 6 Више информација о откупнини може се наћи у 5. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?