Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Права вера у Бога — кључ за срећан живот

 10. ОДЕЉАК

Разоткривен је непријатељ вере

Разоткривен је непријатељ вере

МНОГО пре него што је створио земљу, Јехова Бог је на небу створио мелеке. Међутим, након неког времена, један од њих је пожелео нешто што с правом припада само Богу. Наиме, желео је да људи обожавају њега, а не Бога. Ту своју замисао спровео је у дело и тако је постао шејтан, то јест Иблис (Сатана Ђаво). Име „шејтан“ потиче од једне речи која значи „Противник“, то јест онај који се противи Богу. Како се шејтан успротивио Богу?

Шејтан је преко змије преварио Хаву

Шејтан је завео Хаву да не слуша Бога. Лукаво ју је навео на размишљање да Јехова Бог, тиме што јој забрањује да једе с једног дрвета, скрива од ње нешто добро. Дрско је Бога представио као лажова и сугерисао Хави да треба да одбаци Божје вођство, рекавши: „Бог зна да ће вам се оног дана када га [плод с дрвета] будете јели отворити очи и да ћете постати као Бог, и знаћете шта је добро, а шта зло“ (Постанак 3:5). Хава је брзоплето поверовала шејтановим лажима. Прекршила је Божји закон и утицала на Адема да и он то учини. Од тада, шејтан је непријатељ свима који имају праву веру у Бога. Све до данас, он наставља да заводи људе. На који начин?

Шири се лажна побожност

Идолопоклонство и људска предања су средства којима шејтан заводи људе

Шејтан је преко идолопоклонства и људских предања искварио веру Исраилове (Израелове) деце. Иса Месих је рекао верским вођама да је њихова служба Богу безвредна због тога што научавају учења која су „људске заповести“ (Матеј 15:9). Када је исраилски народ одбацио Месиха, и Бог је одбацио њих. Иса им је рекао: „Божје краљевство узеће се од вас и даће се народу који доноси његове плодове“ (Матеј 21:43). Након тога, Исаови следбеници су постали Божји изабрани народ.

Шејтан је затим настојао да исквари и веру Исаових следбеника. Да ли је успео? Испричавши једну причу, Иса је прорекао шта ће се десити. У тој причи, човек је засејао пшеницу на својој њиви. Касније је један непријатељ на ту њиву посејао кукољ. Обоје је остављено да заједно расте до жетве. Затим је кукољ одвојен од пшенице и уништен. Али, пшеница је била сакупљена у житницу.

Затим је Иса својим ученицима објаснио значење приче. Он је Сејач. Затим је рекао: „Добро семе су синови краљевства, кукољ су синови Злога, а непријатељ који га је посејао јесте Ђаво. Жетва је свршетак овог поретка, а жетеоци су анђели“ (Матеј 13:38, 39). Иса је упоредио своје праве следбенике с пшеницом. Али шејтан је међу праве Исаове ученике засејао кукољ, то јест лажне следбенике. Баш као што је Иса и прорекао, у вековима који су уследили појавили су се његови лажни следбеници. Они су увели лажна учења као што је тројство, то јест концепт три бога у једном. Лажни ученици су такође увели идолопоклонство и мешање у политику. Само је мали број остао веран Исаовим учењима.

 Права вера у Бога побеђује

Међутим, Иса је рекао да касније долази до промене. У току жетве, Божји мелеци одвајају оне који немају праву веру у Бога да би на крају били уништени. Самим тим, лакше је препознати оне који су прави верници. На крају ће бити уништен и шејтан Иблис, Сатана Ђаво, први и највећи непријатељ праве вере у Бога. На тај начин, права вера ће тријумфовати!

Али како се данас могу препознати они који имају праву веру у Бога? О томе ће бити речи на наредним страницама.

Божји мелеци траже оне који желе да изграде праву веру у Бога