Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Права вера у Бога — кључ за срећан живот

 3. ОДЕЉАК

Практични савети који побољшавају живот

Практични савети који побољшавају живот

ЗАМИСЛИТЕ да је у ваш крај стигао нов лекар. Можда бисте испрва били неповерљиви према њему. Али шта бисте учинили након што су му се неки ваши пријатељи обратили за помоћ и сада је њихово здравље много боље? Зар не бисте размислили да и ви одете код тог лекара?

У неком смислу, Божја Реч је попут тог лекара. Неки су према њој неповерљиви. Али када примене мудре савете који се налазе у њој, њихов живот се умногоме побољша. Осмотримо неке примере.

Решење брачних проблема

„На почетку нашег брака осећала сам да мом мужу Думасу нимало није стало до мене“, испричала је Сумијатун. „Била сам фрустрирана и често сам викала и бацала ствари на њега. Умела сам чак и да га ударим. Некад бих од беса пала у несвест.

„Када је Думас почео да проучава Божју Реч, ја сам му се ругала. Али, кришом сам слушала из друге собе. Једном сам чула ове речи: ’Жене нека буду подложне својим мужевима као Господу... жена нека дубоко поштује свог мужа‘ (Ефешанима 5:22, 33). Те речи су ме погодиле у срце. Молила сам се Богу да ми опрости што сам била онако грозна према свом мужу и да ми помогне да постанем боља супруга. Убрзо смо Думас и ја заједно проучавали Божју Реч.“

Думас и Сумијатун

У Божјој Речи такође стоји: „Мужеви треба да воле своје жене као своје тело“ (Ефешанима 5:28). Сумијатун каже: „Ове мисли су нас обоје погодиле. Када би се Думас вратио с посла, припремала бих чај за њега и љубазно бих му се обраћала. Он је за узврат почео да ми посвећује више пажње и да ми помаже око кућних послова. Обоје смо се трудили да ’будемо добри једно према другом, самилосни, спремно опраштајући једно другом‘ (Ефешанима 4:32). Због тога су наша међусобна љубав и поштовање бивали све већи. Сада смо у срећном браку преко 40 година. Мудри савети из Божје Речи спасли су наш брак!“

 Контролисање беса

„Имао сам насилну нарав“, каже Таиб. „Често сам се тукао и претио другима пиштољем. Такође сам тукао своју жену, Кустрију, и знао сам да је у бесу оборим на под. Многи су ме се плашили.

Кустрија и Таиб сваке вечери се заједно моле

„Једног дана, прочитао сам речи које је изговорио Иса: ’Нову вам заповест дајем: Волите један другога, као што сам ја волео вас‘ (Јован 13:34). Био сам дубоко дирнут и одлучио сам да се променим. Када бих у себи киптео од беса, молио сам се Богу да се смирим. Ускоро би мој бес спласнуо. Моја супруга и ја применили смо савет из Ефешанима 4:26, 27: ’Сунце да не зађе, а да ви још осећате гнев. Не дајте Ђаволу прилику да делује.‘ Сваке вечери смо читали Божју Реч и молили се Богу за помоћ. То је умањивало напетости које смо имали током дана и зближавало нас.

„Сада ме знају као мирољубивог човека. Моја жена и деца ме воле и поштују. Имам многе пријатеље и близак сам с Богом. Могу рећи да сам заиста срећан човек.“

Помоћ у савладавању порока

Гоин

„Био сам члан једне банде младих, страствени пушач и често сам проводио ноћ на улици мртав пијан“, каже Гоин. „Такође сам користио и продавао дрогу — марихуану и екстази — које сам скривао испод панцирног прслука. Иако сам изгледао снажно и несаломиво, живео сам у сталном страху.

„Онда ми је једном приликом неко из Божје Речи прочитао: ’Сине мој, не заборављај поуку моју... јер ће ти се умножити дани и године живота и мир‘ (Пословице 3:1, 2). Жудео сам  за дугим и мирним животом. Такође сам прочитао: ’Пошто имамо та обећања, вољени, очистимо се од сваке прљавштине тела и духа, и усавршавајмо се у светости у страху пред Богом‘ (2. Коринћанима 7:1). Зато сам престао с пороцима, оставио старо друштво и почео да служим Богу.

„Већ више од 17 година не користим дрогу. Имам добро здравље, срећну породицу, добре пријатеље и чисту савест. Више не лежим пијан на улици, већ сваке ноћи мирно спавам у свом кревету.“

Надвладавање националних предрасуда

„Још као тинејџер био сам уплетен у криминал“, присећа се Банбан, „и већина мојих жртава припадала је етничкој мањини коју сам мрзео.

„Међутим, с временом сам почео да тражим Бога. Тако сам дошао и до једне групе која се окупљала да би проучавала Божју Реч. Тамо су ме срдачно поздравили припадници баш оне мањине коју сам мрзео! Такође сам приметио да су особе у групи биле различитих раса и да су биле опуштене и срећне. Био сам импресиониран. Тада сам разумео шта значи оно што каже Божја Реч: ’Бог није пристран, него из сваког народа прихвата оног ко га се боји и чини што је праведно‘ (Дела апостолска 10:34, 35).

„Моје срце више није затровано предрасудама. Неки од мојих најбољих пријатеља припадају етничкој групи коју сам некада мрзео. Путем Своје Речи, Бог ме је научио да волим.“

Банбан ужива у друштву особа различитог порекла

Престанак с насиљем

„Још као тинејџер био сам у затвору три пута — двапут због крађе и једном зато што сам брутално избо ножем једног човека“, каже Гарога. „С временом сам се прикључио једној побуњеничкој групи која је убила  много људи. Касније сам постао вођа рекеташке криминалне групе. Имао сам телохранитеље куд год сам ишао. Био сам насилан и опасан човек.

Гарога више није насилник, већ поучава друге о Богу

„Онда сам једном у Божјој Речи прочитао: ’Љубав је дуготрпљива и добра. Љубав није завидна, не хвали се, не узвисује се, не понаша се непристојно, не гледа своју корист, није раздражљива, не памти зло‘ (1. Коринћанима 13:4, 5). Те речи су ме у срце дирнуле. Преселио сам се на друго место, проучавао Божју Реч и применио њене савете.

„Више нисам насилан. Сада други на мене гледају с поштовањем као на човека који поучава друге о Богу. Мој живот има прави смер и смисао.“

Божја Реч има моћ

Ова искуства и бројна друга показују да је ’Божја реч жива и делотворна‘ (Јеврејима 4:12). Њени савети су једноставни, практични и поучни.

Да ли Божја Реч може помоћи и вама? Сигурно да може, и то у било ком проблему. У њој стоји: „Све је Писмо надахнуто од Бога и корисно за поучавање, за укоравање, за поправљање, за васпитавање у праведности, да Божји човек буде сасвим способан и потпуно опремљен за свако добро дело“ (2. Тимотеју 3:16, 17).

Осмотримо сада нека основна учења која се налазе у Божјој Речи.