МНОГИ данас тврде да верују у Бога. Али Иса је рекао да ће само мали број људи имати праву веру у Бога. Он је рекао: „Широк је и простран пут који води у уништење и много је оних који њиме иду. А уска су врата и тесан је пут који води у живот и мало је оних који га налазе“ (Матеј 7:13, 14).

Како се препознају они који имају праву веру у Бога? „Препознаћете их по њиховим плодовима“, рекао је Иса. „Свако добро дрво доноси добар плод, а свако лоше дрво доноси безвредан плод“ (Матеј 7:16, 17). Зато права вера наводи особу да даје „добар плод“. Она је подстиче да развија особине попут Божјих. На који начин?

Исправна употреба моћи

Права вера у Бога наводи особу да своју моћ и положај користи да би славила Бога и помагала другима. Иса је научавао: „Ко хоће да буде велик међу вама, нека вам буде слуга“ (Марко 10:43). Слично томе, прави верници нису насилни, ни ван свог дома ни унутар њега. Они цене своје супруге, исказују им част и с пуно љубави брину о њиховим потребама. У Божјој Речи стоји: „Мужеви, волите своје жене и немојте се гневити на њих“ (Колошанима 3:19). Она такође каже: „Мужеви, живите са својим женама у складу са оним што сте научили, поштујући их као слабије посуде, јер су и оне с вама наследнице незаслуженог дара живота, иначе ће ваше молитве наићи на препреку“ (1. Петрова 3:7).

С друге стране, жена која је истински побожна треба да „дубоко поштује свог мужа“ (Ефешанима 5:33). Жене треба да ’воле своје мужеве и своју децу‘ (Титу 2:4). Побожни родитељи проводе време са својом децом и поучавају их Божјим законима и начелима. У кући, на радном месту и било где другде, они који имају праву веру опходе се с другима с поштовањем, уважавајући њихово достојанство. Они примењују савет из Божје Речи: „Предњачите у исказивању поштовања једни другима“ (Римљанима 12:10).

Људи који имају праву веру слушају заповест која се налази у Божјој Речи: „Не примај мито“ (Излазак 23:8). Они никада не злоупотребљавају свој положај. Управо супротно, они траже прилике да помажу другима, посебно онима којима је помоћ потребна. Они слушају савет: „Не заборављајте чинити добро и делити с другима, јер се таквим жртвама угађа Богу“ (Јеврејима 13:16). Зато осећају колико су тачне Исаове речи: „Више усрећује давање него примање“ (Дела апостолска 20:35).

Држање Божјих мерила правде

Побожне особе радо слушају Божје законе и сматрају да Његове  „заповести нису тешке“ (1. Јованова 5:3). Они знају да су речи из Зебура тачне: „Закон је Јеховин савршен... Наредбе су Јеховине праведне, срце веселе, заповест је Јеховина чиста, очи просветљује“ (Псалам 19:7, 8).

Због тога што имају праву веру у Бога, побожне особе одбацују сваки облик предрасуда. Не уздижу једну расу изнад друге, нити земљу или друштвени положај, већ опонашају Бога за кога Његова Реч каже: „Бог није пристран, него из сваког народа прихвата оног ко га се боји и чини што је праведно“ (Дела апостолска 10:34, 35).

Права вера у Бога подстиче људе да ’у свему поштено поступају‘ (Јеврејима 13:18). Побожна особа такође избегава оговарање и клеветање. Краљ Давуд је написао да особа коју Бог прихвата „не клевеће језиком својим. Никакво зло не чини ближњему своме“ (Псалам 15:3).

Прихватање Божје мудрости

Они који имају праву веру у Бога темеље своја веровања само на Божјој Речи. Они верују да је ’све Писмо надахнуто од Бога и корисно за поучавање, за укоравање, за поправљање, за васпитавање у праведности‘ (2. Тимотеју 3:16). У свом односу с другима, они показују „мудрост одозго“, а она је „чиста, затим мирољубива, разумна, спремна да послуша, пуна милосрђа и добрих плодова“ (Јаковљева 3:17). Они се чувају безбожних обичаја, спиритизма и идола (1. Јованова 5:21).

Показивање искрене љубави

Посланик Муса је рекао: „Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свом својом снагом“ (Поновљени закони 6:5). Истински побожне особе показују такву љубав према Богу. Они поштују Божје име, Јехова. Они ’захваљују Јехови и призивају његово име‘ у вери (Псалам 105:1). Божје слуге такође слушају и Његову следећу заповест: „Воли свог ближњег као самог себе“ (Левитска 19:18). Они нису насилни и теже да ’буду у миру са свим људима‘ (Римљанима 12:18). Зато што се ’више не уче ратовању‘, они су у симболичном смислу ’прековали своје мачеве у раонике и своја копља у српове‘ (Исаија 2:4). Због тога међу њима влада љубав и они уживају у међународном братству (Јован 13:35). Да ли знате која је то верска група?