Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Права вера у Бога — кључ за срећан живот

 5. ОДЕЉАК

Покажимо цењење за Божје предивне особине

Покажимо цењење за Божје предивне особине

БОЖЈА РЕЧ открива многе Божје лепе особине и то нам помаже да Га упознамо. У њој се, на пример, помињу Његове четири главне особине — моћ, правда, мудрост и љубав. Осмотримо сваку понаособ.

Неограничена моћ

Бог има огромну моћ

Јехова је рекао Ибрахиму (Аврахаму): „Ја сам Бог Свемоћни“ (Постанак 17:1). Он има неупоредиву, неограничену и неисцрпну моћ коју је користио приликом стварања свемира.

Он никада не злоупотребљава Своју моћ. Увек је користи контролисано и у корисне сврхе. Његова моћ је у савршеној равнотежи с правдом, мудрошћу и љубављу.

Јехова великодушно користи Своју моћ у корист Својих верних слугу. У Његовој Речи стоји: „Јехова очима својим претражује сву земљу да би показао своју силу штитећи оне који су му одани целим срцем“ (2. Летописа 16:9). Зар нисмо привучени тако моћном, а ипак тако брижном Богу?

Праведан Бог

Божја Реч каже да „Јехова правду воли“ (Псалам 37:28). Он увек чини оно што је исправно и праведно, у складу са Својим савршеним мерилима.

Бог је непристран

Он мрзи неправду. „Није пристран и не прима мито“, стоји у Његовој Речи (Поновљени закони 10:17). Против оних је који тлаче друге, а помаже онима који су нејаки, као што су ’удовице и сирочад‘ (Излазак 22:22). Бог на све људе гледа без предрасуда. То се види из Дела апостолских 10:34, 35 где пише: „Бог није пристран, него из сваког народа прихвата оног ко га се боји и чини што је праведно.“

Јеховина правда је савршена. Он никада није ни превише попустљив, а ни превише строг. Он кажњава непокајничке грешнике, али и показује милосрђе према покајницима. У Зебуру пише: „Јехова је милосрдан и милостив, спор на гнев и пун доброте. Неће он за сва времена грешке тражити, нити ће се довека гневити. Не поступа с нама по гресима нашим, нити нам по преступима нашим враћа оно што заслужујемо“ (Псалам 103:8-10). Такође памти добра дела Својих верних слугу и награђује их. Зар такав Бог не завређује ваше поверење?

 Мудар Бог

Божја Реч нам открива Божју мудрост

Јехова је Извор мудрости. У Његовој Речи стоји: „О дубино богатства, мудрости и знања Божјег!“ (Римљанима 11:33). Његова мудрост је без премца и бесконачна.

Божја мудрост се јасно види у свему што је створио. „Како је много дела твојих, о Јехова!“, стоји у Зебуру. „Сва си их мудро начинио“ (Псалам 104:24).

И Божја Реч открива Божју мудрост. У Зебуру читамо: „Опомена је Јеховина поуздана, даје мудрост неискусноме“ (Псалам 19:7). Замислите — ми се можемо напајати Божјом неограниченом мудрошћу. Зар нећете искористити ту могућност?

„Бог је љубав“

Јеховина главна особина је љубав. У Његовој Речи стоји: „Бог је љубав“ (1. Јованова 4:8). Она Га покреће и води у свему што чини.

Бог нам показује љубав на небројено много начина и пружа нам добре дарове. О Њему се у Његовој Речи каже: ’Он чини добро, дајући  нам кишу с неба и плодоносна времена, пунећи наша срца до ситости јелом и весељем‘ (Дела апостолска 14:17). Заиста, „сваки добар дар и сваки савршен поклон одозго је, јер долази од Оца небеских светлости“ (Јаковљева 1:17). Један од тих непроцењивих дарова јесте Божја Реч, преко које нам Он открива истину о Себи и поучава нас Својим законима и начелима. „Твоја реч је истина“, рекао је Иса у молитви (Јован 17:17).

Божја мудра дела нас задивљују

Бог нам такође помаже у нашим тешкоћама. У Његовој Речи је записано: „Баци на Јехову бреме своје, и он ће те подупрети. Неће никада дати да праведник посрне“ (Псалам 55:22). Он нам опрашта грехе. „Ти си, Јехова, добар и спреман да опростиш, велика је милост твоја према свима који те призивају“, пише у Зебуру (Псалам 86:5). Бог нам чак пружа прилику да вечно живимо. У Својој Речи нам гарантује да ће „обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити“ (Откривење 21:4). Да ли ћете се одазвати на Божју љубав? Да ли ћете и ви Њему показати љубав?

Приближимо се Богу

Када се молимо Богу и размишљамо о Његовим особинама, то ће нас приближити Њему

Бог жели да Га добро упознамо. Његова Реч нас подстиче: „Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“ (Јаковљева 4:8). Бог је верног посланика Ибрахима назвао Својим пријатељем (Исаија 41:8). Јехова жели да и ви будете Његов пријатељ.

Што више учимо о Богу, то ћемо бити приснији с Њим и срећнији. У Зебуру пише: „Срећан је човек који... ужива у закону Јеховином, и дан и ноћ пажљиво чита закон његов“ (Псалам 1:1, 2). Зато, наставимо да проучавамо Божју Реч. Размишљајмо о Божјим особинама и делима. Покажимо да Га волимо тако што ћемо примењивати оно што учимо, јер Његова Реч каже: „Љубав према Богу значи држати се његових заповести, а његове заповести нису тешке“ (1. Јованова 5:3). Зато је добро да се молимо у складу са оним што стоји у Зебуру: „Јехова, дај да упознам путеве твоје, научи ме стазама својим. Упути ме да ходим у истини твојој“ (Псалам 25:4, 5). Тада ћемо увидети да Бог „није далеко ни од кога од нас“ (Дела апостолска 17:27).