Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Права вера у Бога — кључ за срећан живот

 12. ОДЕЉАК

Покажимо праву веру у Бога!

Покажимо праву веру у Бога!

БОГ је упозорио Своје слуге да ће имати кушње које ће испитати њихову веру. У Његовој Речи стоји следеће упозорење: „Будно пазите! Ваш противник, Ђаво, иде унаоколо као ричући лав и тражи кога да прождере“ (1. Петрова 5:8). Како Ђаво покушава да уништи нашу веру?

Да ли сте доживели овакво противљење?

Он може користити друге, чак и наше вољене, да нас наведе да престанемо проучавати Божју Реч. С тим у вези, Иса је прорекао: „Човеку ће непријатељи бити његови укућани“ (Матеј 10:36). Чланови породице и пријатељи нису злонамерни, али можда не знају да се у Божјој Речи налази предивна истина. А можда се плаше и мишљења средине. Међутим, Божја Реч каже: „Ко дрхти пред човеком, себи поставља замку, а ко се узда у Јехову, биће заштићен“ (Пословице 29:25). Ако бисмо престали да усвајамо знање из Божје Речи да бисмо угодили људима, да ли би то било угодно Богу? Никако. Али ако показујемо веру, можемо рачунати на Божју помоћ. У Његовој Речи пише: „Ми нисмо од оних који се повлаче и одлазе у уништење, него од оних који верују и спасавају свој живот“ (Јеврејима 10:39).

Присетимо се раније поменутог Думаса. Његова супруга му се испочетка ругала због његове вере. Али, касније му се придружила у проучавању Божје Речи. Слично томе, уколико и ми истрајемо у добрим делима, можемо утицати на своје пријатеље и вољене да нам се прикључе. У многим случајевима, неки члан породице био је ’придобијен без речи чистим понашањем [онога ко је показивао да живи у складу са својом вером] и [његовим] дубоким поштовањем‘ (1. Петрова 3:1, 2).

Шејтан такође наводи људе да мисле како су презаузети да би проучавали Божју Реч. Он би желео да животне бриге — било да су у питању неки лични или новчани проблеми — „угуше [Божју] реч“ тако да наша вера остане без плода (Марко 4:19). Одлучно се боримо против тога! У Божјој Речи стоји: ’Да бисмо добили вечни живот, треба да добро упознамо јединог истинитог Бога, и онога  кога је он послао, Исуса Христа‘ (Јован 17:3). Дакле, само ако не престанемо да учимо о Богу и о Исау можемо очекивати вечни живот у џенету, то јест земаљском рају!

Молите се Богу за помоћ

Размисли и о посланику Мусау, који је живео на египатском двору. Он је могао имати богатство, славу и моћ. Па ипак, „радије је изабрао да буде злостављан заједно с Божјим народом него да привремено ужива у греху“. Зашто? „Јер је остао постојан као да види Невидљивог“ (Јеврејима 11:24, 25, 27). Да, посланик Муса је имао снажну веру. Ставио је Бога испред својих себичних тежњи и Он га је богато наградио. Ако и ми то чинимо, можемо очекивати да нас Бог награди.

Ђаво на разне начине може покушавати да нас ухвати у своју замку. Али ми то можемо избећи. Божја Реч нас подстиче: „Супротставите се Ђаволу, и побећи ће од вас“ (Јаковљева 4:7). Како му се можемо супротставити?

Наставимо с проучавањем Божје Речи. Читајмо је сваки дан. Усвајајмо њена учења. Примењујмо њене савете. На тај начин ћемо поседовати „сву Божју ратну опрему“, с којом ћемо моћи да се одупремо Ђаволовим нападима (Ефешанима 6:13).

Дружимо се са онима који имају праву веру у Бога. Тражимо друштво оних који читају и проучавају Божју Реч и живе у складу с њом. Они ’размишљају једни о другима, како би се подстицали на љубав и добра дела и храбрили једни друге‘. Они ће нам помоћи да растемо у вери (Јеврејима 10:24, 25).

Дружите се са онима који имају праву веру у Бога

Приближимо се Јехови. Молимо се Богу за помоћ и уздајмо се у Њега. Никада немојмо заборавити да Он жели да нам помогне. Божја Реч нас позива: „Све своје бриге баците на њега, јер се он брине за вас“ (1. Петрова 5:6, 7). Осим тога, она нам даје гаранцију: „Бог је веран, и неће дозволити да будете искушани више него што можете поднети, него ће створити излаз кад дође искушење, да можете издржати“ (1. Коринћанима 10:13).

Шејтан се руга Богу, говорећи да ће Га сви људи заборавити када се нађу у кушњи. Свако од нас има прилику да покаже да је шејтан лажов! Бог нам каже: ’Буди мудар и обрадуј ми срце, да могу одговорити ономе ко ми се руга‘ (Пословице 27:11). Зато одлучно покажимо да имамо праву веру!