Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Права вера у Бога — кључ за срећан живот

 8. ОДЕЉАК

Месих се појавио

Месих се појавио

ВИШЕ од 500 година након Даниловог пророчанства о доласку Месиха, Божји мелек Џибрил појавио се пред девицом по имену Мерјема (Марија) из лозе краља Давуда. Он јој је рекао: „Здраво, милошћу дарована, Јехова је с тобом“ (Лука 1:28). Међутим, Мерјема се уплашила. Шта је значио тај поздрав?

Џибрил је рекао Мерјеми да ће родити Месиха

„Не бој се, Марија, јер си нашла милост код Бога. Ево, затруднећеш и родићеш сина. Дај му име Исус“, рекао је Џибрил. „Јехова Бог даће му престо Давида, његовог оца... и његовом краљевству неће бити краја“ (Лука 1:30-33). Какве предивне вести! Мерјема ће родити Месиха, дугоочекиваног Потомка!

Наредне године, у Витлејему се родио Иса (Исус). Те исте ноћи, један мелек је рекао пастирима који су чували овце у том крају: „Не бојте се! Ево, објављујем вам добру вест о великој радости... јер вам се данас у Давидовом граду родио Спаситељ — Христ, Господ“ (Лука 2:10, 11). Касније се Исаова породица преселила у Назарет, где је он и одрастао.

Године 29. н. е. — исте године која је проречена за долазак Месиха — Иса је са „око тридесет година“ почео да служи као Божји посланик (Лука 3:23). Многи су схватили да га је послао Бог. Они су говорили: „Велики је пророк подигнут међу нама“ (Лука 7:16, 17). Чему је посланик Иса поучавао људе?

Поучавао је људе да воле Бога и служе Му. Он је говорио: „Јехова, наш Бог, један је Јехова, и воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом и свом својом снагом“ (Марко 12:29, 30). Такође је говорио: „Јехову, свог Бога, обожавај и једино њему служи“ (Лука 4:8).

Иса је подстицао људе да се међусобно воле. „Воли свог ближњег као самог себе“, говорио је (Марко 12:31). Такође је рекао: „Све... што желите да људи чине вама, чините и ви њима. То је смисао Закона и Пророка̂“ (Матеј 7:12).

 Иса је ревно говорио другима о Божјем Краљевству. „Морам објавити добру вест о Божјем краљевству, јер сам ради тога послат“, обзнањивао је (Лука 4:43). Зашто је Божје Краљевство толико важно?

Божја Реч научава да је Божје Краљевство стварна владавина с неба, која ће проширити власт и над земљом. У том Краљевству Бог је поставио Исаа, Месиха, за краља. Посланик Данило је видео у визији да ће Бог на небу дати Месиху „власт, част и краљевство“ (Данило 7:14). То Краљевство ће успоставити рај на целој земљи и наградити Божје слуге вечним животом. Зар то није најлепша вест коју можемо чути?

Сазнајте више

Шта Библија заиста научава?

Ко је Исус Христ?

Зашто можемо рећи да је Исус обећани Месија и Божји јединорођени Син? Сазнајте где је живео пре него што је дошао на земљу.