Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 4. ОДЕЉАК

Ко је Бог?

Ко је Бог?

ЉУДИ обожавају многе богове. Међутим, Божја Реч нас учи да постоји само један, прави Бог. Он је у свему без премца, узвишен је и вечан. Створио је све на небу и земљи и дао нам је живот. Зато је само Он достојан да Му служимо.

Закон је дат преко Мусаа као „реч изговорена преко анђела“

Он има многе титуле, али само једно име — ЈЕХОВА. Он је рекао посланику Мусау: „Овако кажи Израеловим синовима: ’Јехова, Бог ваших праочева, Бог Аврахамов, Бог Исаков и Бог Јаковљев, послао ме је к вама.‘ То је моје име довека и то је мој спомен из нараштаја у нараштај“ (Излазак 3:15). Јеховино име се у Божјој Речи помиње око 7 000 пута. У Зебуру, то јест Псалмима, о Богу пише: ’Једино си ти, коме је име Јехова, Свевишњи над целом земљом‘ (Псалам 83:18).

Древни манускрипт с Мртвог мора у ком се налази Божје име

Ниједан човек никада није видео Бога. О томе је Бог рекао Свом посланику Мусау: „Не можеш видети моје лице, јер човек не може мене видети и остати жив“ (Излазак 33:20). Бог живи на небу и невидљив је за људске очи. Погрешно је правити неког идола, слику или неки симбол који представља Бога и молити се пред тим. Јехова Бог је преко посланика Мусаа заповедио: „Не прави себи резани лик нити било шта налик ономе што је горе на небесима или доле на земљи или у водама испод земље. Не клањај им се нити им служи, јер сам ја, Јехова, твој Бог, Бог који захтева да се оданост исказује искључиво њему“ (Излазак 20:2-5). Касније је преко посланика Исаије рекао: „Ја сам Јехова. То је име моје, и никоме нећу дати славу своју, нити хвалу своју ликовима резбареним“ (Исаија 42:8).

Неки верују у Бога, али можда мисле да Га не могу упознати и да Му се не могу приближити. Они мисле да Бога не можемо волети него да треба да Га се бојимо. Шта ви мислите? Да ли је Бог заинтересован за вас лично? Да ли Га заиста можете упознати и чак постати блиски с Њим? Погледајмо шта Његова Реч каже о Његовим особинама.