Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 6. ОДЕЉАК

Зашто је Бог створио земљу?

Зашто је Бог створио земљу?

БОГ је створио земљу да буде савршен дом за људе. У Његовој Речи стоји: „Небеса Јехови припадају, а земљу је дао синовима људским“ (Псалам 115:16).

Пре него што је створио првог човека, Адема (Адама), Бог је један мали део земље претворио у прелеп врт и назвао га Еден. Божја Реч каже да су из Едена извирале реке Еуфрат и Тигар (Хидекел). * Сматра се да се Еден налазио на подручју данашње источне Турске. Еденски врт је заиста постојао на земљи.

Бог је створио Адема и ставио га у еденски врт да га ’обрађује и да се брине о њему‘ (Постанак 2:15). Касније је створио Адему жену која се звала Хава (Ева), а затим им заповедио: „Рађајте се и множите се, напуните земљу и себи је подложите“ (Постанак 1:28). Заиста, Бог земљу „није створио узалуд, већ ју је обликовао да буде настањена“ (Исаија 45:18).

Међутим, Адем и Хава су се побунили против Бога тиме што су намерно прекршили Његов закон. Зато их је Бог истерао из Едена. Тако су изгубили могућност да живе у рајском врту. Последице Адемовог греха су се прошириле. У Божјој Речи стоји: „Преко једног човека у свет [је] ушао грех и преко греха смрт, и тако се смрт проширила на све људе јер су сви сагрешили“ (Римљанима 5:12).

Да ли је Јехова одустао од тога да земља буде џенет, то јест рај настањен срећним људима? Нипошто! Он каже: ’Реч која излази из мојих уста неће се вратити к мени празна, него ће учинити оно што желим и извршиће оно због чега сам је послао‘ (Исаија 55:11). Рај ће бити поново успостављен на земљи.

Како ће живот тада изгледати? Осмотримо обећања из Божје Речи приказана на следеће две стране.

^ одл. 4 У Постанку 2:10-14 стоји: „Из Едена је текла река која је натапала врт, и оданде се делила у четири тока. Првом је име Фисон... Другој реци је име Гион... Трећој реци је име Хидекел [то јест Тигар] и она тече источно од Асирије. Четврта река је Еуфрат.“ Данас није познато које су биле прве две реке и где су се тачно налазиле.