Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Права вера у Бога — кључ за срећан живот

 6. ОДЕЉАК

Зашто је Бог створио земљу?

Зашто је Бог створио земљу?

БОГ је створио земљу да буде савршен дом за људе. У Његовој Речи стоји: „Небеса Јехови припадају, а земљу је дао синовима људским“ (Псалам 115:16).

Пре него што је створио првог човека, Адема (Адама), Бог је један мали део земље претворио у прелеп врт и назвао га Еден. Божја Реч каже да су из Едена извирале реке Еуфрат и Тигар (Хидекел). * Сматра се да се Еден налазио на подручју данашње источне Турске. Еденски врт је заиста постојао на земљи.

Бог је створио Адема и ставио га у еденски врт да га ’обрађује и да се брине о њему‘ (Постанак 2:15). Касније је створио Адему жену која се звала Хава (Ева), а затим им заповедио: „Рађајте се и множите се, напуните земљу и себи је подложите“ (Постанак 1:28). Заиста, Бог земљу „није створио узалуд, већ ју је обликовао да буде настањена“ (Исаија 45:18).

Међутим, Адем и Хава су се побунили против Бога тиме што су намерно прекршили Његов закон. Зато их је Бог истерао из Едена. Тако су изгубили могућност да живе у рајском врту. Последице Адемовог греха су се прошириле. У Божјој Речи стоји: „Преко једног човека у свет [је] ушао грех и преко греха смрт, и тако се смрт проширила на све људе јер су сви сагрешили“ (Римљанима 5:12).

Да ли је Јехова одустао од тога да земља буде џенет, то јест рај настањен срећним људима? Нипошто! Он каже: ’Реч која излази из мојих уста неће се вратити к мени празна, него ће учинити оно што желим и извршиће оно због чега сам је послао‘ (Исаија 55:11). Рај ће бити поново успостављен на земљи.

Како ће живот тада изгледати? Осмотримо обећања из Божје Речи приказана на следеће две стране.

^ одл. 4 У Постанку 2:10-14 стоји: „Из Едена је текла река која је натапала врт, и оданде се делила у четири тока. Првом је име Фисон... Другој реци је име Гион... Трећој реци је име Хидекел [то јест Тигар] и она тече источно од Асирије. Четврта река је Еуфрат.“ Данас није познато које су биле прве две реке и где су се тачно налазиле.