Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 54. ПРИЧА

Јехова је стрпљив с Јоном

Јехова је стрпљив с Јоном

У Ниниви, престоници Асирије, људи су били веома зли. Јехова је рекао свом пророку Јони да оде тамо и да упозори становнике тог града да ће бити уништени ако се не промене. Али Јона је побегао на супротну страну. Укрцао се на брод који је пловио за Тарсис.

Тај брод је на мору захватила велика олуја и морнари су се много уплашили. Молили су се својим боговима и питали их зашто им се све то дешава. Кад више нису знали шта да раде, Јона им је рекао: „Ја сам крив за ову олују. Побегао сам од Јехове јер нисам хтео да урадим оно што ми је рекао. Баците ме у море и олуја ће престати.“ Морнари нису хтели да га баце, али он је то упорно тражио од њих. Када су на крају то и учинили, олуја је престала.

Јона је помислио да ће умрети. Док је тонуо све дубље, молио се Јехови. Онда је Јехова послао једну велику рибу која га је прогутала. Али Јона је ипак остао жив. У утроби рибе се молио Јехови: „Обећавам да ћу те од сада слушати.“ Јехова је штитио Јону у утроби рибе и она га је после три дана избљувала на копно.

Пошто је Јехова спасао Јону, да ли је то значило да више неће тражити од њега да иде у Ниниву? Не. Јехова му је опет  рекао да оде тамо. Јона га је овог пута послушао. Отишао је у Ниниву и рекао тим злим људима да ће њихов град бити уништен за 40 дана. А онда се десило нешто потпуно неочекивано — Нинивљани су поверовали и променили се. Краљ Ниниве је рекао народу: „Призивајте Бога и покајте се. Можда ће нам се смиловати.“ Када је Јехова видео да се народ покајао, одлучио је да не уништи Ниниву.

Јона се много наљутио што Јехова није уништио град. Замисли само, Јехова је био стрпљив и милосрдан према Јони, а Јона није био милосрдан према Нинивљанима. Јона се надурио, отишао ван града и сео у хлад испод једне тикве. А онда се тиква осушила и Јона се много изнервирао. Зато му је Јехова рекао: „Теби је више стало до тикве него до свих тих људи у Ниниви. А ја сам им се смиловао и нећу их уништити.“ Шта је Јехова тиме хтео да му поручи? Становници Ниниве су били много важнији од тамо неке тикве.

„Јехова [...] је стрпљив с вама јер не жели да ико пропадне, већ да сви дођу до покајања“ (2. Петрова 3:9)