Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 53. ПРИЧА

Храбри Јодај

Храбри Јодај

Језавеља је имала ћерку која се звала Готолија и која је била исто тако зла као и она. Готолија је била удата за краља Јуде. Кад јој је муж умро, њен син је почео да влада уместо њега. Али када је и он умро, Готолија је себе прогласила краљицом Јуде. Затим је покушала да уништи читаву краљевску породицу тако што је побила све који су могли да јој преотму престо, чак и рођене унуке. Сви су је се много плашили.

Првосвештеник Јодај и његова жена Јосавеја видели су да Готолија чини велико зло. Ризиковали су живот и сакрили Готолијиног унука Јоаса који је у то време био беба. Одгајали су га у Јеховином храму.

Када је Јоас имао седам година, Јодај је окупио све заповеднике војске и Левите и рекао им: „Чувајте стражу на улазу у храм и никоме не дајте да уђе.“ Затим је Јодај прогласио Јоаса краљем Јуде и ставио му круну на главу. Народ је повикао: „Живео краљ!“

Краљица Готолија је чула како народ виче па је пожурила у храм. Када је видела да је постављен нови краљ, повикала је: „Завера! Завера!“ Заповедници су ухватили злу краљицу, одвели је и погубили. Али да ли је било могуће поправити штету коју је нанела народу?

Јодај је помогао народу да склопи савез с Јеховом. Тако је народ обећао да ће служити само Јехови. Под Јодајевим вођством народ је срушио Валов храм и разбио идоле на парампарчад. Јодај је у храму поставио  свештенике и Левите да би народ могао поново да служи Јехови. На улазу у храм поставио је и стражу да нико нечист не би могао да уђе. Затим су Јодај и заповедници одвели Јоаса у краљев двор и поставили га на престо. Сав народ у Јуди се веома радовао. Напокон су се ослободили зле Готолије и обожавања Вала и могли су да слободно служе Јехови. Да ли видиш колико је било добро што је Јодај био храбар?

„Не бојте се оних који убијају тело, али не могу убити душу. Бојте се онога који може погубити и душу и тело у гехени“ (Матеј 10:28)