Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 51. ПРИЧА

Ратник и једна девојчица

Ратник и једна девојчица

Једном је сиријска војска заробила једну малу Израелку и одвела је у Сирију, далеко од њене куће и породице. Тамо је та девојчица постала слушкиња жене заповедника сиријске војске који се звао Наман. Она је и даље служила Јехови иако је живела међу народом који се клањао другим боговима.

Наман је боловао од једне страшне кожне болести и имао је велике болове. Мала Израелка је желела да му помогне. Зато је Намановој жени рекла: „Знам некога ко може помоћи вашем мужу. У Израелу има један Јеховин пророк који се зове Јелисеј. Он га може излечити.“

Наманова жена је пренела свом мужу шта је девојчица рекла. Он је био спреман да све покуша и зато је кренуо у Израел код пророка Јелисеја. Очекивао је да му Јелисеј искаже част и да га прими као уваженог човека, али он му се чак није ни обратио лично већ је послао свог слугу да га  поздрави и да му пренесе следећу поруку: „Иди и окупај се седам пута у Јордану. Тако ћеш се излечити.“

Наман се много разочарао. Рекао је: „Мислио сам да ће ме тај пророк излечити тако што ће призвати свог Бога и руком прећи преко мојих рана, а он ми је рекао да се окупам у тој реци. Реке у Сирији су сигурно боље од свих израелских река. Зашто се не бих у њима окупао?“ Наман се љутито окренуо и отишао.

Али тада су му пришле његове слуге и навеле га да о свему мало боље размисли. Рекли су му: „Сигурно бисте све учинили да се излечите. Оно што вам је пророк рекао да урадите врло је једноставно. Зашто онда то не пробате?“ Наман их је послушао и отишао на Јордан. Заронио је у воду седам пута. Након седмог пута изашао је из воде потпуно здрав. Био је веома срећан због тога и вратио се код Јелисеја да му захвали. Рекао му је: „Сада знам да је Јехова прави Бог.“ Шта мислиш, како се мала Израелка осећала када се Наман вратио кући здрав?

„Из уста мале деце и одојчади прибавио си себи хвалу“ (Матеј 21:16)

Сазнајте више

БУДИ ЈЕХОВИН ПРИЈАТЕЉ

Јехова ће ти помоћи да будеш храбар

Шта ти може помоћи да храбро причаш другима о Јехови?

УПОЗНАЈ БОЉЕ СВЕТО ПИСМО

Губа је излечена!

Сазнај шта је Наман морао да уради да би се излечио од губе.

ПРОЈЕКТИ ЗА ПОРОДИЧНО ПРОУЧАВАЊЕ

Они су били послушни

Шта је помогло Наману да буде послушан? Како су хришћани широм света послушни Исусу?

СТРАЖАРСКА КУЛА

Био је тврдоглав, али на крају је послушао

Да ли си икада био тврдоглав? Сазнај како се Наман променио и постао послушан.