Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 51. ПРИЧА

Ратник и једна девојчица

Ратник и једна девојчица

Једном је сиријска војска заробила једну малу Израелку и одвела је у Сирију, далеко од њене куће и породице. Тамо је та девојчица постала слушкиња жене заповедника сиријске војске који се звао Наман. Она је и даље служила Јехови иако је живела међу народом који се клањао другим боговима.

Наман је боловао од једне страшне кожне болести и имао је велике болове. Мала Израелка је желела да му помогне. Зато је Намановој жени рекла: „Знам некога ко може помоћи вашем мужу. У Израелу има један Јеховин пророк који се зове Јелисеј. Он га може излечити.“

Наманова жена је пренела свом мужу шта је девојчица рекла. Он је био спреман да све покуша и зато је кренуо у Израел код пророка Јелисеја. Очекивао је да му Јелисеј искаже част и да га прими као уваженог човека, али он му се чак није ни обратио лично већ је послао свог слугу да га  поздрави и да му пренесе следећу поруку: „Иди и окупај се седам пута у Јордану. Тако ћеш се излечити.“

Наман се много разочарао. Рекао је: „Мислио сам да ће ме тај пророк излечити тако што ће призвати свог Бога и руком прећи преко мојих рана, а он ми је рекао да се окупам у тој реци. Реке у Сирији су сигурно боље од свих израелских река. Зашто се не бих у њима окупао?“ Наман се љутито окренуо и отишао.

Али тада су му пришле његове слуге и навеле га да о свему мало боље размисли. Рекли су му: „Сигурно бисте све учинили да се излечите. Оно што вам је пророк рекао да урадите врло је једноставно. Зашто онда то не пробате?“ Наман их је послушао и отишао на Јордан. Заронио је у воду седам пута. Након седмог пута изашао је из воде потпуно здрав. Био је веома срећан због тога и вратио се код Јелисеја да му захвали. Рекао му је: „Сада знам да је Јехова прави Бог.“ Шта мислиш, како се мала Израелка осећала када се Наман вратио кући здрав?

„Из уста мале деце и одојчади прибавио си себи хвалу“ (Матеј 21:16)