Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 56. ПРИЧА

Јосија воли Божји закон

Јосија воли Божји закон

Јосија је постао краљ Јуде када је имао осам година. У то време се народ бавио магијом и клањао се идолима. Када је Јосија имао 16 година, хтео је да сазна како да служи Јехови на исправан начин. Када је имао 20 година, почео је да уништава идоле и њихове олтаре по читавој земљи. А са 26 година је наредио да се обнови Јеховин храм.

Првосвештеник Хелкија је у храму пронашао књигу Јеховиног закона, што је можда био оригинални примерак закона који је написао Мојсије. Краљев писар Сафан је донео књигу Јосији и почео да је чита пред њим. Кад је Јосија чуо шта тамо пише, схватио је да народ годинама није био послушан Јехови. Краљ Јосија је рекао Хелкији: „Јехова је сигурно љут на нас. Идите и упитајте Јехову шта треба да радимо.“ Јехова је одговорио преко пророчице Олде: „Народ у Јуди ме је напустио. Казнићу их, али нећу то урадити док је жив краљ Јосија зато што се понизио преда мном.“

Када је краљ Јосија то чуо, отишао је у храм и окупио сав народ. Затим је пред њима читао Јеховин закон. Јосија и народ су обећали да ће слушати Јехову и да ће се свим срцем држати његових заповести.

У Јуди се годинама није славила Пасха. Али када је Јосија у књизи закона прочитао да Пасха треба да се слави сваке  године, рекао је народу: „Прославићемо Пасху у част Јехови.“ Затим се побринуо да се принесу многобројне жртве Јехови и да се у храму чује хор певача. Тако је народ прославио Пасху, након чега је уследио Празник бесквасних хлебова, који је трајао седам дана. Таква Пасха се није славила још од времена пророка Самуила. Јосија је заиста волео Божји закон. Да ли и ти волиш да учиш о Јехови?

„Реч је твоја светиљка нози мојој, и светлост стази мојој“ (Псалам 119:105)

Сазнајте више

БИБЛИЈСКЕ КАРТИЦЕ

Библијска картица: Јосија

Упркос лошем примеру свог оца, Јосија је изабрао да служи Богу. Шта му је помогло да ради оно што је исправно?

УЧИМО ИЗ БИБЛИЈЕ

Јосија је имао добре пријатеље

Библија нам говори о једном дечаку који се звао Јосија и коме нимало није било лако да буде добар. Сазнајте како су му пријатељи помагали.

СТРАЖАРСКА КУЛА

Јосија је изабрао да чини оно што је исправно

Шта је помогло Јосији да чини оно што је исправно упркос томе што је његов отац чинио зло?