Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 47. ПРИЧА

Јехова јача Илију

Јехова јача Илију

Језавеља је побеснела када је чула шта се десило с Валовим пророцима. Поручила је Илији: „Сутра ћеш и ти бити мртав као Валови пророци.“ Илија се много уплашио и побегао у пустињу. Молио се Јехови и рекао му: „Јехова, доста ми је свега. Пусти ме да умрем.“ Тако је исцрпљен од умора заспао под једним дрветом.

Онда га је један анђео пробудио и нежно му рекао: „Устани и једи.“ Илија је видео да га чека погача печена на врелом камењу и крчаг воде. Када је јео и пио, поново је заспао. Анђео га је опет пробудио и рекао му: „Једи, јер те чека тежак пут.“ Тако је Илија поново јео, а онда је пешачио 40 дана и 40 ноћи док није дошао на гору Хорив. Тамо је ушао у једну пећину да преноћи. А онда му се обратио сам Јехова и упитао га: „Шта радиш ту Илија?“ Одговорио му је: „Израелци нису испунили обећање које су ти дали. Срушили су твоје олтаре и побили твоје пророке. А сада хоће и мене да убију.“

Јехова му је рекао: „Изађи и стани на гору.“ Најпре је почео да дува силан и јак ветар. Затим се догодио земљотрес, а онда је дошла и ватра. На крају је Илија чуо тих и благ глас. Покрио је лице огртачем, па је изашао из пећине. Јехова га је тада питао зашто је побегао, а Илија му је одговорио да је само још он остао од његових пророка. Али тада му је Јехова рекао: „Ниси сам. У Израелу има још 7 000 људи који ми служе. Иди и помажи Јелисеја који ће бити пророк уместо тебе.“ Илија је одмах кренуо да уради оно што му је Јехова рекао. Да ли ће Јехова и теби помоћи ако си му послушан? Наравно да хоће. Вратимо се сада у време суше и погледајмо шта се тада још дешавало.

„Не брините се ни за шта, него у свему молитвом и усрдним мољењем са захваљивањем изнесите своје молбе Богу“ (Филипљанима 4:6)

Сазнајте више

УЧИМО ИЗ БИБЛИЈЕ

Да ли си некад сам и уплашен?

Илија је био сам. Шта му је Јехова тада рекао? Шта можемо да научимо од Илије?

ПРИМЕРИ ВЕРЕ

Илију је утешио његов Бог

Због чега је Илија постао малодушан и чак пожелео да умре?