Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 50. ПРИЧА

Јехова штити Јосафата

Јехова штити Јосафата

Јосафат је био краљ Јуде. Он је уништио Валове олтаре и идоле по читавој земљи. Желео је да народ живи по Јеховиним законима. Зато је послао кнезове и Левите да по целој Јуди поучавају народ.

Околни народи су се плашили да нападну Јуду јер су знали да Јехова штити свој народ. Чак су доносили и дарове краљу Јосафату. Али онда су Моавци, Амонци и неки људи с подручја Сира кренули на Јуду. Јосафат је знао да му је потребна Јеховина помоћ. У Јерусалиму је окупио све мушкарце, жене и децу и пред њима се помолио: „Јехова, ми не можемо савладати те људе без твоје помоћи. Молим те реци нам шта да радимо.“

Јехова је услишио његову молитву и рекао: „Не бој се. Ја ћу ти помоћи. Заузмите своја места, мирно стојте и гледајте како ћу вас спасти.“ Шта је Јехова учинио?

Јосафат је следећег јутра изабрао певаче и рекао им да иду пред наоружаним ратницима. Сви су они кренули из Јерусалима ка бојном пољу у Текоји.

Док су му певачи радосно певали хвале, Јехова се борио за свој народ. Направио је такву пометњу међу Амонцима и Моавцима да су почели да нападају једни друге и нико од њих није преживео. Али Јехова је заштитио свој народ, војнике и свештенике. Сви околни народи су чули шта је Јехова учинио и било им је јасно да он и даље штити свој народ. Дакле, Јехова штити свој народ на многе начине и није му потребна помоћ од људи.

„Нећете се ви борити у овом боју. Заузмите своја места, стојте и гледајте како ће вас Јехова спасти“ (2. Летописа 20:17)