Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 44. ПРИЧА

Јеховин храм

Јеховин храм

Кад је Соломон постао краљ Израела, Јехова га је питао шта жели да му да. Соломон је рекао: „Млад сам и неискусан. Молим те дај ми мудрости да бих могао да бринем о твом народу.“ Јехова му је на то рекао: „Пошто си тражио мудрост, даћу ти је и бићеш најмудрији човек на земљи. Уз то ћу ти дати и богатство. Ако ме будеш слушао, дуго ћеш живети.“

Соломон је почео да гради храм Јехови. Користио је најбоље злато и сребро, најквалитетнију кедровину и најбољи камен. Хиљаде вештих мушкараца и жена радило је на изградњи храма. После седам година био је завршен и посвећен Јехови. У храму је био олтар на коме су биле жртве паљенице. Соломон је клекнуо испред олтара и помолио се: „О Јехова, овај храм није толико велик нити толико леп колико ти заслужујеш, али молим те дозволи нам да ти служимо и услиши наше молитве.“ Да ли се Јехови допао храм и да ли му је Соломонова молитва била по вољи? Чим је Соломон завршио с молитвом, ватра је сишла с неба и спалила жртве на олтару. Јехова је тако показао да је био задовољан храмом. Када су све то видели, Израелци су се веома радовали.

Краљ Соломон је надалеко био познат по својој мудрости. Људи су долазили код њега да им помогне да реше своје проблеме. Глас о њему проширио се чак и ван граница Израела. Тако је и краљица Саве желела да се увери у његову мудрост, па је дошла код њега и постављала му тешка питања. Када је схватила колико је мудар, рекла је: „Нисам веровала да је истина оно што су ми рекли о теби, али сада видим да твоја мудрост надмашује оно што сам чула. Твој Бог Јехова заиста те је благословио.“ Било је то доба благостања у Израелу и народ је био срећан и задовољан. Али то ће се убрзо променити.

„Овде је неко већи од Соломона“ (Матеј 12:42)