Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Поучне приче из Библије

 46. ПРИЧА

Испит на гори Кармил

Испит на гори Кармил

Многи лоши краљеви владали су десетоплеменским краљевством Израела, али Ахав је био један од најгорих. Оженио се злом женом која се клањала Валу. Звала се Језавеља. Ахав и Језавеља су обожавање Вала проширили по читавој земљи и убијали су Јеховине пророке. Шта је Јехова учинио поводом тога? Преко пророка Илије послао је Ахаву једну поруку.

Илија је рекао краљу Ахаву да у Израелу неће падати киша и то зато што он чини зло. Више од три године на њивама није било рода и у земљи је владала велика глад. Јехова је касније поново послао Илију код Ахава. Кад га је Ахав угледао, рекао му је: „Ти само доносиш невољу! Ти си за све крив.“ Илија му је на то одговорио: „Нисам ја крив за сушу, него ти, зато што служиш Валу. Хајде да видимо ко је прави Бог. Окупи народ и Валове пророке на гори Кармил.“

Када се народ окупио на гори, Илија је рекао: „Одлучите се већ једном. Ако је Јехова прави Бог, идите за њим, а ако је то Вал, онда идите за њим. Овако ћемо урадити. Нека 450 Валових пророка припреми једног јунца за жртву и нека призива свог бога. И ја ћу припремити јунца за жртву и призиваћу Јехову. Бог који ватром спали жртву, то је прави Бог.“ Народ је на то пристао.

Најпре су Валови пророци припремили своју жртву. Цео дан су призивали свог бога, узвикујући: „Вале, услиши нас!“ Али пошто од њега није било ни трага ни гласа, Илија је почео да им се руга, говорећи: „Вичите из свег гласа. Можда је заспао, па треба да га пробудите.“ Тако су Валови пророци призивали свог бога све до вечери, али одговора није било.

А онда је дошао ред на Илију. Ставио је жртву на олтар и сипао воду на њу. Затим се помолио: „О Јехова, молим те услиши ме да би овај народ видео да си ти прави Бог.“ Јехова је истог трена ватром с неба спалио жртву на олтару. Народ је повикао: „Јехова је  прави Бог!“ Тада је Илија рекао: „Не дајте ниједном Валовом пророку да побегне.“ Тог дана је било побијено 450 Валових пророка.

Када се један мали облак појавио изнад мора, Илија је рекао Ахаву: „Стиже олуја. Прежи коње и пожури кући.“ Небо се замрачило од облака и ветра и почео је јак пљусак. Суши је напокон дошао крај. Ахав је потерао своје коње што је брже могао. Илија је потрчао за њим и пошто му је Јехова дао изузетну снагу, био је бржи од Ахавове кочије! Али да ли је то значило да су после свих ових догађаја Илијини проблеми били решени? Да видимо.

„Да би се знало да си једино ти, коме је име Јехова, Свевишњи над целом земљом“ (Псалам 83:18)